Tips voor beeldbellen met je arts of verpleegkundige
Door corona ben je veel gaan beeldbellen. Niet alleen met je collega’s en familie, maar ook met je huisarts, MDL-arts, reumatoloog of verpleegkundige. Hoe haal je nu het beste uit beeldbellen? Hoe voer je een goed gesprek op afstand over bijvoorbeeld reumatoïde artritis of colitis ulcerosa? Hoe maak je je dokter duidelijk hoe het met je gaat en wat je graag wil bereiken? Lees deze tips.
‘Bij een onlinegesprek is het ontzettend belangrijk dat je beeld en geluid goed zijn.’
Tip 1: zorg voor goed beeld en geluid
Bij een onlinegesprek is het ontzettend belangrijk dat je beeld en geluid goed zijn. Daar kun je op verschillende manieren voor zorgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je apparatuur in orde is. Maar het is net zo belangrijk om een rustige omgeving uit te kiezen, waar je je gesprek gaat voeren. Een rustige omgeving houdt onder meer in dat de achtergrond niet afleidt van het gesprek. Je kunt in veel programma’s voor een standaardachtergrond kiezen.
Meer rust creëer je verder door ervoor te zorgen dat je camera niet beweegt. Ga dus niet beeldbellen met je mobiele telefoon in je hand, maar gebruik de webcam van je computer of laptop. Die staat gewoon stil en zorg ervoor dat het beeld niet alle kanten opstuitert.
Laat je kat niet over het toetsenbord kruipen
Vraag verder aan huisgenoten, gezinsleden om niet binnen te komen als je in gesprek bent met je arts. Laat ook je kat of hond even in een andere ruimte. Zo heb je alle privacy en rust om te praten over hoe het gaat met bijvoorbeeld je ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, reuma of artritis psoriatica.
Merk je dat er vertraging op de lijn zit? Praat dan pas als je arts is uitgesproken. Geef het ook aan dat er volgens jou vertraging is, dan kan jouw gesprekspartner op zijn of haar beurt rekening houden met je.
En dit klinkt misschien als een open deur, maar het is erg belangrijk om je computer of laptop te voorzien van stroom. Daarmee voorkom je dat je computer in de energiezuinige stand gaat. Als dat gebeurt, gaat namelijk de beeldkwaliteit achteruit.
Het geluid is daarnaast optimaler als je geen headset gebruikt. Al kan een hoofdtelefoon er juist weer wel voor zorgen dat je je beter concentreert. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt.
‘Net als bij een gewoon consult op locatie is het belangrijk om op tijd te zijn voor je afspraak.’
Tip 2: ga op tijd klaar zitten en bereid je goed voor
Net als bij een gewoon consult op locatie is het belangrijk om op tijd te zijn voor je afspraak. Als je vijf minuten van tevoren klaar zit, dan kun je kijken of de verbinding werkt en je geluid en beeld goed zijn ingesteld. Ook kun je je nog even verder voorbereiden en doornemen wat je allemaal zelf wilt bespreken.
Schrijf hiervoor eerder al op een lijstje welke vragen je wilt stellen en houd dit erbij. Op die manier ben je goed voorbereid en vergeet je tijdens het videobellen niet te vragen wat je wilt. Op www.begineengoedgesprek.nl vind je bijvoorbeeld tips die verder helpen om niks te vergeten. Je vindt hier informatie over wat de dokter van je wil weten en wat voor jou belangrijk is om te vragen.
In een aantal ziekenhuizen hebben ze hier speciaal voor reumapatiënten een geheugensteuntje voor: de zogeheten Drie Goede Vragen. Die vragen geven je het antwoord dat je nodig hebt. De goede vragen zijn: 1. Wat zijn mijn mogelijkheden? 2. Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden? 3. Wat betekent dit voor mijn situatie?
Gesprekswijzer: praten met je reumatoloog
Speciaal voor patiënten met reumatoïde artritis (RA) heeft Pfizer in samenwerking het RA NarRAtive initiatief (reumatologen en patiëntenorganisaties uit zeventien landen) de Gesprekswijzer ontwikkeld. Die helpt je eveneens om je gesprek goed voor te bereiden.
Als patiënt met RA heb je regelmatig een afspraak met je reumatoloog. Vaak duurt zo’n afspraak maar kort en daarmee is het belangrijk om die tijd goed te gebruiken. De Gesprekswijzer geeft je tips hoe je het beste uit een gesprek met je reumatoloog kunt halen. Want hoe beter jullie met elkaar communiceren over hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt, hoe meer eruit de behandeling kan worden gehaald.
Wanneer je je volgende onlinegesprek met je arts voorbereidt, kun je deze Gesprekswijzer gebruiken om je voortgang op te schrijven, zoals verbeteringen, problemen, doelen en vragen over je gezondheid.
De tool '3 goede vragen' is ook een nuttig hulpmiddel die je helpt om van tevoren alvast de vragen die je aan je arts of verpleegkundige wil stellen te formuleren. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
‘Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gezicht helemaal in beeld is en dat er voldoende licht op je gezicht schijnt.’
Tip 3: let op je houding en afstand tot camera
Tijdens het gesprek is het belangrijk om op je houding te letten en op de afstand tot de camera. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gezicht helemaal in beeld is en dat er voldoende licht op je gezicht schijnt.
Houd er verder rekening mee dat het door de cameraverbinding niet mogelijk is de ander in de ogen te kijken. Zet daarom de camera op ooghoogte. Hiermee kom je het dichtst in de buurt van elkaar in de ogen kijken.
Staat je camera veel lager dan je ogen, dan kijk je op beeld omlaag en dan is het net alsof je op iemand neerkijkt. Andersom, je kijkt omhoog, voelt ook niet natuurlijk. Je camera naar een goede ooghoogte brengen kun je bijvoorbeeld regelen met een stapeltje boeken.
Ga verder niet met je hoofd vol voor de camera zitten, maar neem een beetje afstand. In een wachtkamer ga je ook niet bovenop de lip van je behandelend arts zitten. Verder is het voor je onlinegesprekspartner ook erg belangrijk om een stukje van je lichaamstaal mee te krijgen. Zorg daarom dat een deel van je schouders in beeld is. En houd een ontspannen houding aan.
‘Oefen ook met een familielid of vriend. Op die manier raak je gewend om te communiceren via beeld.’
Tip 4: test en oefen!
De laatste tip die we je graag geven is: zorg dat je test én oefent! Op die manier weet je of de instellingen van de computer goed zijn ingesteld en of de achtergrond niet te veel onrust veroorzaakt. Oefen ook met een familielid of vriend. Op die manier raak je gewend om te communiceren via beeld.
Je kunt de oefengesprekken ook opnemen. Op die manier zie je jezelf terug en kun je kijken wat je misschien nog anders zou kunnen doen om jouw verhaal beter aan de ander over te brengen. Zeker als je jouw aandoening en verschijnselen goed wilt bespreken, is dit echt belangrijk.
Tevreden over videoconsult
Reumatologen van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede onderzochten in 2020 de ervaringen van mensen met reuma en hun behandelaars met beeldbellen1. Van eind april tot begin september werden honderd patiënten en hun behandelaars gevraagd naar hun ervaringen met videobellen via het programma Teams. Zo’n 70 procent van de patiënten gaf aan tevreden te zijn over het videoconsult. Ze konden hun behandelaar goed verstaan en vonden dat ze ook zelf hun verhaal goed konden doen. Slecht 34 procent vond het videoconsult hetzelfde als persoonlijk contact. Toch gaf 46 procent aan best weer een videoconsult te willen.
Een korte versie van dit artikel met alle tips puntsgewijs op een rijtje, specifiek voor mensen met RA vind je via deze link.