Patenten
Leestijd: 3 minuten
Een generiek geneesmiddel is een merkloze variant van een merkmedicijn, ook wel spécialité dat op de markt mag worden gebracht vanaf het moment dat het patent van het spécialité is verlopen. De kosten van dure (innovatieve) geneesmiddelen worden zo deels gecompenseerd door steeds goedkopere geneesmiddelen. Hierbij is het ook nog eens zo dat de spécialités van vandaag de generieken van morgen zijn.
Geneesmiddelen waar we 10-20 jaar geleden nog veel geld aan uitgaven, denk bijvoorbeeld aan de bloeddruk- en cholesterolverlagers, maagzuurremmers en HIV geneesmiddelen, zijn nu generiek (en soms spotgoedkoop) beschikbaar.
Dure geneesmiddelen gaan ook uit patent
Inmiddels zijn een aantal biologische reumamiddelen ook uit patent. In 2015 waren deze middelen verantwoordelijk voor een uitgavenpost van €567 miljoen.
Maar inmiddels zien we dat de uitgaven aan deze klasse van middelen al aan het dalen zijn.
Geneesmiddelen waar we 10-20 jaar geleden nog veel geld aan uitgaven, zijn nu generiek beschikbaar
Ingebouwd mechanisme
Zo is het patentrecht een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat de uitgaven aan een geneesmiddel na een periode van acht á tien jaar kunnen dalen doordat het middel door meerdere aanbieders aangeboden kan worden.
Geen andere uitgave aan zorg zakt zo sterk en zo voorspelbaar als de uitgaven aan geneesmiddelen. Sterker nog, de meeste uitgaven nemen enkel toe.
Belang van patenten – investeren in innovatie
Pfizer wil patiënten behandelingen bieden die hun leven kunnen verbeteren. Dat is waar wij iedere dag mee bezig zijn. Wij werken dan ook continu aan nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Bijvoorbeeld voor patiënten met allerlei soorten van kanker of zeldzame ziekten. Geneesmiddelen waar de patiënten en hun partner, familie en vrienden op wachten.
Deze ontwikkelingen zijn alleen mogelijk dankzij investeringen van aandeelhouders. Daarom zijn wij een commercieel beursgenoteerd bedrijf. Met aandeelhouders die investeren in ons bedrijf, waarvoor zij een goed rendement terugkrijgen. Dit stelt ons in staat om ook in de toekomst met doorbraken te komen.
Om deze reden zijn patenten belangrijk. Patenten en de daaruit voortkomende inkomsten zijn van essentieel om doorlopend, jaar in jaar uit, te kunnen blijven investeren in innovatie. Patenten zijn de brandstof achter het systeem van geneesmiddelenontwikkeling.
Zonder patenten zou Pfizer, en de innovatieve geneesmiddelen sector in zijn algemeen, niet in staat kunnen zijn om de langdurige, risicovolle en enorme investeringen te kunnen doen die nodig zijn om nieuwe geneesmiddelen voort te brengen.
Hoog investeringsrisico
Geneesmiddelenontwikkeling gaat immers gepaard met een hoog investeringsrisico. Slechts 10% van de middelen die in klinisch onderzoek bij mensen wordt onderzocht, haalt de eindstreep.
90% van de investeringen resulteert niet in een nieuw geneesmiddel. Maar óók al het onderzoek dat niet tot een succesvol geneesmiddel leidt, moet wel betaald worden.
Maar óók al het onderzoek dat niet tot een succesvol geneesmiddel leidt, moet wel betaald worden.
Slechts 10% van de middelen die in klinisch onderzoek bij mensen wordt onderzocht, haalt de eindstreep
Winst maken noodzakelijk
Pdizer moet net als andere innovatieve farmaceutische bedrijven, jaar in-jaar uit winst maken. Enkel met een goed rendement in het vooruitzicht gaan de aandeelhouders akkoord met de jaarlijkse enorme investering in onderzoek en ontwikkeling. In 2016 investeerde Pfizer $7,8 miljard in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen.
Patenten en de daaruit voortkomende inkomsten zijn zodoende belangrijk om doorlopend, jaar in jaar uit, te kunnen blijven investeren in innovatie. Zonder patenten onvoldoende omzet/winst. Zonder voldoende omzet/winst, onvoldoende investeringen voor toekomstige geneesmiddelen.
Goed en eerlijk
Uiteraard zijn er allerlei regels en wetten over het patentrecht om ervoor te zorgen dat het systeem goed en eerlijk werkt. Daar zitten autoriteiten bovenop en misbruik wordt zwaar bestraft.
Bronnen
- https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/zorgonderwerpen/ziekenhuiszorg/Cijfers-en-feiten-dure-geneesmiddelen/