Digitale zorg en ontstekingsziekten

De digitalisering van de zorg is door de coronapandemie in een stroomversnelling geraakt. Videobellen met je arts, het gebruik van apps om je ziekte te monitoren en het bijwonen van virtuele patiëntenbijeenkomsten worden steeds gewoner. In dit dossier vind je artikelen die je kunnen ondersteunen bij deze nieuwe ontwikkeling. 

Tips voor beeldbellen met je arts of verpleegkundige

Door corona ben je veel gaan beeldbellen. Niet alleen met je collega’s en familie, maar ook met je huisarts, MDL-arts, reumatoloog, dermatoloog of verpleegkundige. Hoe haal je het beste uit beeldbellen? Hoe voer je een goed gesprek op afstand over reumatoïde artritis of colitis ulcerosa? Hoe maak je je dokter duidelijk hoe het met je gaat en wat je graag wil bereiken? Hopelijk helpen deze tips je.  

Lees de tips

Van spreekkamer naar online

Natuurlijk is het fijn om persoonlijk contact te hebben met je arts of verpleegkundige. Maar een digitale afspraak kan even effectief zijn. Ook zijn er steeds meer digitale informatiebijeenkomsten voor patiënten, zoals de digitale Reuma Inspiratie Avond. 
 

‘Ruimte voor wat in de spreekkamer minder snel aan bod komt’

‘Mensen kunnen vragen stellen waar je normaal gesproken niet aan toe komt.’ Presentator Carla Schenk vertelt over het belang van de digitale Reuma Inspiratie Avond.

‘Leefstijl en gedrag hebben invloed op chronische vermoeidheid’

‘Eén op de twee reumapatiënten is chronisch moe’. Psycholoog Rinie Geenen vertelt tijdens de Digitale Reuma Inspiratieavond over chronische vermoeidheid en wat je eraan kunt doen. 

‘Een nieuwe tijd vraagt om nieuwe oplossingen’

De digitalisering van de zorg is in een stroomversnelling geraakt. Fleur Dorgelo legt uit hoe Pfizer patiënten met ontstekingsziekten en artsen wil helpen om ook digitaal goed te blijven communiceren. 

‘Leefstijl en gedrag hebben invloed op chronische vermoeidheid’

‘Eén op de twee reumapatiënten is chronisch moe. Dat is zorgelijk, want moeheid is een grote bedreiging voor je kwaliteit van leven.’ Psycholoog en hoogleraar Rinie Geenen vertelt tijdens de Digitale Reuma Inspiratie Avond wat je aan chronische vermoeidheid kunt doen. Vermoeidheid bij reuma heeft volgens hem niet alleen te maken met slecht slapen of een verstoord dag- en nachtritme. ‘Als je ziekte beweegt, heeft dat invloed op je rust en gemoedstoestand.’ 

Lees het artikel

Digitale tools aangereikt

De digitalisering van de zorg brengt ook mooie innovaties met zich mee die je als patiënt kunnen ondersteunen, zoals apps die je inzicht geven in je ziekte en behandeltraject. Ook werken patiëntenverenigingen steeds vaker digitaal samen met patiënten. 

Veel digitale zorg vanuit patiëntenverenigingen

Patiëntenverenigingen werken steeds vaker digitaal samen met patiënten. Ze proberen patiënten te ondersteunen bij het maken van een behandelkeuze of het voeren van een gesprek met hun arts. Of vragen patiënten om hun mening over allerlei onderwerpen.

Grip op je reuma met behulp van apps

Een app om grip op je reuma te krijgen? Er zijn er diverse. Wat doen deze apps en hoe weet je welke app voor jou geschikt is?

Vraag het Dr. Internet! Of toch niet?

Internet geeft razendsnel antwoord op al je medische vragen. Vanuit verschillende bronnen komen zoekresultaten naar voren die aansluiten bij jouw vraag. Alleen staat het internet ook vol onjuiste en onbetrouwbare informatie over aandoeningen en medicijnen. Hoe vind je online betrouwbare informatie over jouw aandoening?

‘Een toilet is de eerste levensbehoefte’

Iedereen herkent zich erin. Je bent buitenshuis, je moet nodig naar het toilet en je kunt er geen een vinden. De Toiletalliantie weet dat dit voor veel mensen een enorm probleem is, zoals voor mensen met IBD. Veel mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa komen minder buiten uit angst dat ze niet op tijd bij een toilet kunnen zijn. De Toiletalliantie onderneemt daarom actie.

Lees meer