Meer grip op je RA door samen beslissen
Leestijd: 3 minuten
Een behandeling voor RA heeft meer kans van slagen als een patiënt door zijn reumatoloog wordt betrokken bij zijn of haar behandelplan. Mensen die mee beslissen zijn uiteindelijk meer tevreden en therapietrouw.
Elke patiënt met RA is uniek en heeft daarom een behandeling op maat nodig. Bovendien spelen vaak allerlei persoonlijke aspecten een rol bij het wel of niet goed aanslaan van een behandeling.
Je bent zelf de expert op het gebied van je ziekte.
Daarom is het belangrijk om als patiënt samen met je arts te beslissen over je behandelplan. Bovenal omdat je zelf de expert bent op het gebied van je ziekte.
Passende behandeling
Wat vind je belangrijk, welke bijwerkingen vind je (nog) acceptabel? Hoeveel pijn heb je en word je soms misselijk? Is het zwaar om drie keer per dag medicijnen in te nemen? Wat verwacht je van je behandeling? Hoe belangrijk is het om te kunnen werken? Heb je een kinderwens? Wat vind je belangrijk om te doen in je leven? Het antwoord op al deze vragen is belangrijk, omdat een patiënt en een arts hierdoor samen kunnen nadenken over een passende behandeling.
Wat kun je als patiënt zelf bijdragen?
Maar hoe kun je daar als patiënt zelf verder aan bijdragen? Hieronder geven we een aantal praktische tips.
- Vertrouw je arts en deel alle nuttige informatie, ook als die voor jou gevoelig is.
- Vertel hoe het echt met je gaat. Lees zelf van te voren informatie over mogelijke behandelingen en de gevolgen van keuzes.
- Vraag je reumatoloog of bijvoorbeeld een patiëntenvereniging om goede informatiebronnen, bijvoorbeeld websites.
- Zet vragen die je hebt op papier.
Als patiënt kun je goed bijdragen aan je eigen behandeling
De arts is natuurlijk degene met de meeste wetenschappelijke kennis over jouw ziekte en behandeling. Maar als je zelf goed geïnformeerd bent en je al je vragen en wensen hebt geuit, kun je samen met je arts tot een afgewogen beslissing komen en een behandeling die bij jou past.
Gesprekswijzer
Gesprekken met je arts kun je goed voorbereiden met behulp van de Gesprekswijzer. Je bedenkt voor het gesprek met je reumatoloog al waar voor jou vooruitgang in zit en welke problemen je (nog steeds) ervaart en vult dat alvast in de Gesprekswijzer in. Verder schrijf je je vragen op en wat je wil bereiken, welke behandeldoelen jij belangrijk vindt. Zowel jij als je behandelaar krijgen met behulp van de Gesprekswijzer sneller en makkelijker overzicht van hoe het écht met je gaat en wat jouw belangrijkste behandeldoelen zijn. Zo kun je eenvoudig tot concrete afspraken komen. Je vindt de Gesprekswijzer hier.
Drie goede vragen
Je hebt ook vast vragen over mogelijke behandelingen. Zet alle vragen die je kunt bedenken van tevoren op papier. De patiëntenfederatie heeft in samenwerking met ziekenhuizen een steuntje voor je ontwikkeld: de zogenaamde ‘drie goede vragen’, die je als patiënt antwoord geven op heel veel mogelijke vragen over behandeling.
De drie goede vragen zijn:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
- Wat betekent dit voor mijn situatie?
Natalja Basoski, reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, met aandachtsgebied kwaliteit en veiligheid, heeft positieve ervaringen met het gebruik van de ‘drie Goede Vragen’.
Uit onderzoek onder RA-patiënten bleek dat die graag meer betrokken wilden worden bij hun eigen behandeling door hun arts. Besloten werd om een pilot te houden met de ‘drie goede vragen’. Dat bleek goed te werken volgens Basoski. ’’Daarna werd de pilot uitgebreid naar andere poliklinieken.’’
Als je zelf kunt mee beslissen over je behandeling, raak je er meer bij betrokken
Tijdens de pilot werden de gesprekken van artsen en patiënten gevolgd door studenten van de Hogeschool van Rotterdam. Die hielden in de gaten of de ‘drie goede vragen’ werden gesteld, of patiënten en artsen echt samen beslisten en daarnaast of een gesprek op zo’n manier meer tijd kost dan normaal. Ook vroegen ze de patiënten en reumatologen naar hun ervaring met deze nieuwe manier van werken.
Trainen van patiënt en arts
De studenten concludeerden dat het trainen van de patiënten en artsen in de goede vragen leidde tot een behandeling die beter aansluit op de wensen en behoeften van een patiënt.
Als je zelf kunt meebeslissen over je behandeling, raak je er meer bij betrokken en ben je ook beter in staat om een behandeling vol te houden. Je krijgt kortom meer grip op je eigen ziekte en dat is belangrijk om deze te accepteren en er goed mee om te kunnen gaan.
Ook voor artsen is het samen beslissen of ‘shared decision making’ zoals zij het noemen voordelig. Basoski zegt hierover: ’’Door de arts bij jouw leven te betrekken, betrek je ook jezelf en vergroot je je bewustzijn van je eigen verantwoordelijkheid voor je behandeling. Voor de artsen is het bovendien prettig dat deze drie vragen structuur in het gesprek brengen.”
Meer informatie
Bronnen
- Interview van Natalja Basoski met Fieke Livius
- http://3goedevragen.nl/