‘Gelukkig kunnen we steeds meer doen’
Reumatoloog Tom Huizinga vertelt over ontwikkelingen binnen de reumazorg en patiënten die samen met artsen behandeldoelen opstellen.
De digitalisering van de zorg is in een stroomversnelling geraakt. Je zult als patiënt vaker beeldbellen met je arts of zelfregie-apps gebruiken. Dit dossier over digitale zorg en ontstekingsziekten bevat artikelen die je bij deze ontwikkeling ondersteunen.
View moreWanneer je reumatoïde artritis (RA) hebt, kom je regelmatig bij de reumatoloog. Maar hoe bereid je een gesprek goed voor? De Gesprekswijzer kan hierbij helpen. Ook voor mensen met IBD, PsA of axSpA kan de Gesprekswijzer gebruikt worden.
View more‘Licht Ontvlambaar’ is de podcastserie die dr. Pascal de Jong, reumatoloog, en Carla Schenk, communicatiespecialist, presenteren over allerlei relevante onderwerpen rondom behandelen van of leven met artritis.
We hebben webpagina’s over diverse ontstekingsziekten waar je als patiënt of zorgverlener artikelen vindt over het leven met die specifieke aandoening.
Langzaam sluipen de klachten het leven van Arjan Atsma (47) in. Het duurt zeven jaar voordat hij de diagnose axiale SpA krijgt.
Interactieve video over samen beslissen
Reumatoloog Tom Huizinga vertelt over ontwikkelingen binnen de reumazorg en patiënten die samen met artsen behandeldoelen opstellen.
Patrick Kemperman is dermatoloog en medeontwikkelaar van de Happi Huid app.
Sandra heeft reumatoïde artritis. Toch werkt ze 32 uur per week.
Mensen met PsA praten niet over alle klachten
‘Licht Verteerbaar’ is de podcastserie over de invloed van IBD op het dagelijks leven. Hierin komen onderwerpen aan bod die belangrijk zijn voor patiënten, maar in de spreekkamer niet worden besproken.
Bij patiëntenverenigingen vind je goede, objectieve informatie over jouw aandoening en kun je contact leggen met lotgenoten.
Café-eigenaar John heeft colitis ulcerosa en is daar bewust heel open over. “Dat kan ik andere patiënten aanraden. Als mensen weten wat het is, kunnen ze er ook begrip voor tonen.”
Zorgverleners zijn getraind om mensen van het roken af te helpen. Ze kunnen je adviseren over de meest geschikte methodes. Met de hulp van, bijvoorbeeld, je huisarts heb je tot 4 keer meer kans op een succesvolle stoppoging dan wanneer je het alleen probeert.
Stoppen met roken kan lastig zijn. Een roker heeft soms meerdere pogingen nodig om succesvol te stoppen. Je huisarts of zorgverlener kan je allerlei vragen stellen als je om advies vraagt over stoppen met roken. Wanneer je alle informatie over eerdere stoppogingen deelt, kun je samen besluiten welke stopmethode voor jou de beste is.
Welke vragen kun je verwachten?
Behalve bij de huisarts kun je voor stoppen met roken hulp ook heel goed terecht bij:
Wequit.nl
“Bij WeQuit geloven we dat het succes van onze aanpak zit in de persoonlijke begeleiding. Je hoeft het niet alleen te doen.”
Sinefuma.nl
Stoppen in groepsverband zowel op locatie als online of met individuele coaching op locatie, telefonisch of online.
Ikstopnu.nl
Hier kun je nog meer informatie over stoppen met roken vinden.
Dit magazine is alleen bedoeld voor zorgprofessionals met voorschrijfbevoegdheid.
Roze Olifant is specifiek voor artsen, verpleegkundigen, seksuologen en andere professionals geschreven om hen te begeleiden om dit onderwerp in hun ziekenhuizen verder te verbeteren. Programma Roze Olifant is tot stand gebracht door een programmacommissie gevormd door vertegenwoordigers van Borstkankervereniging Nederland (BVN), Sick & Sex, zorgverleners die passie hebben voor het onderwerp en Pfizer Oncology.
Borstkanker behandeling vraagt om meer aandacht voor seksualiteit en intimiteit
Voor vrouwen (en mannen) met borstkanker leek intimiteit en seksualiteit lange tijd geen issue; eerst overleven. Nu borstkanker steeds beter te behandelen is, is de kwaliteit van leven vaker onderwerp in de spreekkamer. Seksualiteit en intimiteit maken daar onmiskenbaar deel van uit.
Hoe breng je iemands seksleven ter sprake als onderdeel van goede borstkanker zorg?
Seksualiteit is vaak ‘de olifant in de spreekkamer’; het probleem is overduidelijk aanwezig en je weet dat je het als zorgteam, ergens in het zorgpad, bespreekbaar zou moeten maken. En toch gebeurt het niet, of niet altijd. Programma Roze Olifant ondersteunt het zorgteam (behandelaren, verpleegkundig specialisten en mammacare-verpleegkundigen) om intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken.
Roze Olifant is een programma voor zorgprofessionals in ziekenhuizen om seksualiteit en intimiteit vaker bespreekbaar te maken bij vrouwen en mannen die borstkanker hebben (gehad). Interesse? Meld je aan!
Dit boek is alleen bedoeld voor zorgprofessionals met voorschrijfbevoegdheid.
Dit boek is alleen bedoeld voor zorgprofessionals met voorschrijfbevoegdheid.
Dit boek is alleen bedoeld voor zorgprofessionals met voorschrijfbevoegdheid.
Als oncoloog of verpleegkundig specialist kunt u het Compendium kosteloos aanvragen.
Als oncoloog of verpleegkundig specialist kunt u het Compendium kosteloos aanvragen.
De toolkit Roze Olifant bevat verschillende materialen. Mocht je nog iets missen of behoefte hebben aan extra materialen, vraag deze dan hier aan.