Clive Smith: de ‘bleeding Ironman’
Clive Smith is de jongste van drie broers, die alle drie ernstige hemofilie A hebben. Wat Clive bijzonder maakt is dat hij de eerste hemofiliepatiënt wereldwijd is die de beroemde loodzware wedstrijd Ironman aflegde.
De Brit is bestuurslid van de Britse hemofilie patiëntenvereniging en vindt het belangrijk om meer bewustzijn en begrip voor hemofilie te creëren.
Hij sprak hierover tijdens het Wereld Hemofiliecongres in Glasgow, eind mei 2018. Smith deed zijn verhaal aan het eind van een presentatie over het belang van sporten voor hemofiliepatiënten. ’’Niet iedereen hoeft nu als een dolle te gaan trainen voor Ironman. Maar actief bewegen is goed voor je als je hemofilie hebt.’’
'Actief trainen is goed voor je als je hemofilie hebt.'
Klinisch psycholoog Sylvia von Mackensen van de Universiteit van Hamburg, Axel Seuser, zelfstandig werkend orthopeed en onderzoeker en Thomas Hilberg hoogleraar sportgeneeskunde van de Bergische Universität Wuppertal gaven hun visie over het onderwerp hemofilie en sport.
Mensen die regelmatig sporten hebben minder kans op depressie en dementie
Hun devies is dat sporten voor iedereen goed is en voor hemofiliepatiënten in het bijzonder. Zo hebben mensen die regelmatig sporten twintig tot dertig procent minder kans op depressie en dementie.
Onderzoek wijst uit dat kinderen met hemofilie nog veel meer baat hebben bij sporten dan volwassenen. Actief bewegen is volgens de experts belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en daarnaast een sleutelingrediënt voor een gezonde en actieve levensstijl.
Sterker en socialer
Dankzij het volgen van een preventieve, profylactische behandeling, kunnen kinderen met hemofilie nu meedoen aan allerlei sporten. Sporten zorgt volgens de drie deskundigen voor sterkere gewrichten en voorkomt vergroeiingen en verkleint het risico op gewrichtsbloedingen. Daarnaast voelen mensen met hemofilie die regelmatig sporten zich socialer volgens klinisch psycholoog Von Mackensen. ’’Sporten geeft hen de mogelijkheid om iets leuks te doen met vrienden. Het kan hen het gevoel geven dat ze bij een groep horen en dat ze sociaal geaccepteerd zijn en voorkomt eenzaamheid,’’ vertelde ze.
‘Sporten geeft hen de mogelijkheid om iets leuks te doen met vrienden.’
’’Verder is sporten goed voor het gevoel van eigenwaarde. Het geeft mensen met hemofilie het gevoel dat ze hetzelfde zijn als mensen zonder hemofilie en ze controle hebben over hun eigen lichaam. Een goed gevoel van eigenwaarde zorgt ook voor meer zelfvertrouwen.’’
Aan het eind van de sessie vertelde Clive Smith zijn verhaal. Hij heeft zich ondanks zijn ziekte nooit laten tegenhouden om te sporten. Daarnaast wil hij mensen met hemofilie bij brengen dat ze vaak veel meer kunnen doen dan ze zelf denken.
Eerst de marathon
Zelf heeft Clive artritis in zijn enkel. Sporten was voor hem lang niet altijd even makkelijk. Hij begon toen hij midden 20 was actief met hardlopen. Af en toe moest hij er een periode mee ophouden, door gewrichtsklachten.
Maar uiteindelijk besloot hij te gaan trainen voor de marathon. En na het rennen van de Brighton Marathon, die jaarlijks wordt gehouden om geld op te halen voor de patiënten van het ziekenhuis Great Ormond Street Hospital, besloot hij zich op het afleggen van triatlons te storten.
De afgelopen jaren heeft hij ook nog eens meegedaan aan drie Ironmanraces. Ironman is de naam van een serie wedstrijden van de klassieke langeafstandstriatlon.
Mooie plannen
De wedstrijden binnen het Ironmancircuit bestaan altijd uit 3,86 kilometer zwemmen en 180,2 kilometer wielrennen.
Tenslotte moeten de triatleten ook nog eens een complete marathon lopen: ofwel om precies te zijn 42,195 kilometer.
Het afleggen van de Ironman is een uitzonderlijke prestatie: voor gewone mensen en voor Clive als hemofiliepatiënt al helemaal.
Toch deed Clive de Ironman al in Zurich, Kopenhagen en Frankfurt en daar blijft het vermoedelijk niet bij.
’’Ook voor 2018 heb ik al veel mooie plannen in het verschiet. Er is nu ook een tweede hemofiliepatiënt die een Ironman heeft gedaan. We willen er nu samen een gaan afleggen.’’
Meer informatie
Meer over Clive lees je op de webpagina’s http://haemophilia.org.uk/staff-page/clive-smith/ en https://bleedingironman.com/
Bronnen
Lezing van Clive Smith, klinisch psycholoog Sylvia von Mackensen van de Universiteit van Hamburg, Axel Seuser, orthopeed en onderzoeker en Thomas Hilberg hoogleraar sportgeneeskunde aan de Bergische Universität Wuppertal over hemofilie en sport tijdens het Wereld Hemofiliecongres op 21 mei 2018 in Glasgow
http://haemophilia.org.uk/staff-page/clive-smith/
https://bleedingironman.com/