‘Ik wil infectieziekten helpen bestrijden’
‘Ik sta elke dag op met de intentie om de wereld beter te maken. Het is mijn passie om infectieziekten te helpen bestrijden en beter te begrijpen. Ik hoop dat ik met mijn werk impact kan maken op de gezondheid van mensen.
Voordat ik bij Pfizer aan de slag ging, deed ik onderzoek naar vaccins tegen pneumokokken en het RS-virus in het AMC en het UMC Utrecht. Wereldwijd overlijdt een kwart van de kinderen en volwassenen aan de gevolgen van een infectieziekte, vooral in lage- en middeninkomenslanden. In Nederland zie je gelukkig maar weinig ernstig zieken of sterfgevallen door infectieziekten. Dat komt door ons Rijksvaccinatieprogramma, onze goede medische zorg en hygiëne.
Maar mensen en kinderen die niet gevaccineerd zijn, kunnen nog steeds heel ziek worden door zo’n infectieziekte. Daarom verdienen (kinder-)infectieziekten ook in Nederland onze volle aandacht. Hetzelfde geldt voor antibioticaresistentie. Als je een infectie hebt en antibiotica niet werkt, dan heb je een enorm probleem.
Waarom ik overstapte van het ziekenhuis naar Pfizer? Mijn proefschrift ging over hoe belangrijk samenwerking is, bijvoorbeeld tussen academische ziekenhuizen en geneesmiddelenbedrijven om infectieziekten te bestrijden. Ziekenhuizen hebben de denkkracht, expertise en kennis. Deze kracht zit ook bij geneesmiddelenbedrijven, maar is dan vooral gericht op het opzetten van grote onderzoeken.
Ik werd nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om bij een geneesmiddelenbedrijf te werken. Pfizer lag voor mij voor de hand. Het is een enorm bedrijf dat uitblinkt in onderzoek naar infectieziekten en ook veel vaccins en geneesmiddelen ontwikkelt.
Betaalbaar en toegankelijk
De missie van Pfizer, het willen bereiken van medische doorbraken om de levens van patiënten te veranderen, komt overeen met wat ik wil. Ik krijg hier de mogelijkheid om onderzoeken naar infectieziekten te begeleiden.
‘Ik sta op om de wereld beter te maken’
Daarnaast vind ik het mooi dat Pfizer zich inzet om haar vaccins betaalbaar en toegankelijk te maken voor mensen in lage inkomenslanden. Zo is er het ‘Accord for a Healthier World’. Dit houdt in dat de volledige portfolio van geneesmiddelen en vaccins waarvoor Pfizer de wereldwijde rechten heeft op een non-profitbasis wordt aangeboden om een betere gezondheid mogelijk te maken voor 1,2 miljard mensen die in 45 lage-inkomenslanden wonen. Door mijn werk heb ik het idee dat ik écht kan helpen om het verschil te maken. Je werkt als medisch adviseur met mensen van allerlei disciplines samen, geen idee is te gek. Ook lukt het om plannen snel van de grond te krijgen. Pas hadden we binnen zes weken een nascholing georganiseerd voor een paar honderd zorgprofessionals.
‘We houden ons allemaal bezig met hetzelfde probleem’
En onlangs hadden we ook een adviesraad met een gynaecoloog, neonatoloog, verloskundige, huisarts en een kinderarts. Het was waardevol om te horen hoe zij de preventieve zorg van kinderinfectieziekten zien en hoe ze die willen verbeteren.
‘Ik wil helpen zorgen dat mensen uit het ziekenhuis blijven. Of dat ze de juiste behandeling krijgen, als ze er tóch in belanden.’
Waarom zorgprofessionals graag met ons samenwerken? We houden ons allemaal bezig met hetzelfde probleem: het bestrijden van infectieziekten. Met mijn collega’s wil ik ziekenhuizen een brede helikopterblik bieden op het gebied van infectieziektebestrijding. En zo helpen zorgen dat mensen uit het ziekenhuis blijven. Of dat ze de juiste behandeling krijgen, als ze er tóch in belanden.’
Kinder-intensive careafdeling
Eén moment dat mij enorm raakte, was wat ik zag in de periode dat ik werkte op een kinder-intensive-careafdeling van een ziekenhuis in Zambia. Moeders zorgden voor hun eigen kinderen die bedjes en apparatuur moesten delen. De kinderen vochten voor hun leven. Maar de kans dat ze er allerlei infecties bij kregen en daardoor alsnog overleden, was enorm groot. Heel heftig!
Annefleur Langedijk is Senior Medical Affairs Scientist