‘Er is nog steeds genoeg werk aan de winkel’
‘Denk aan twee bomen. De een is in harmonie met zijn omgeving en staat volop in bloei. Terwijl een andere boom wat meer aandacht heeft om uit te groeien tot zo’n zelfde prachtige boom. Je moet zorgen dat je op de werkvloer mensen van veel verschillende achtergronden hebt. En je moet ze de kans bieden om zich te ontwikkelen. Je moet zorgen dat elke werknemer gewaardeerd wordt om wie hij of zij is.
Bij Pfizer is er veel aandacht voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit. De helft van onze collega’s is vrouw en er werken mensen van 24 verschillende nationaliteiten. Daar mogen andere bedrijven een voorbeeld aan nemen.
Warm bedrijf
Zelf werk ik al heel lang bij Pfizer. Nog steeds heb ik het gevoel dat ik er kan groeien. Het is een heel warm bedrijf, waar ik de ruimte voel dat ik mezelf mag zijn. Ik voel me gehoord door mijn collega’s. We delen onze kennis met elkaar en proberen er samen voor te gaan. Zolang ik dat gevoel houd en ik de ruimte voel om verder te groeien, voel ik me hier thuis.
In mijn dagelijkse rol hou ik met bezig met de wereldwijde inzet van vaccins. En kijk ik waar in de wereld de grootste gezondheidswinst kan worden behaald met onze vaccins. Dat is en blijft een uitdagende puzzel. Je moet daarbij niet alleen kijken naar waar bepaalde infectieziekten voorkomen en in welke mate. Maar je moet ook rekening houden met de beschikbaarheid van vaccins in verschillende werelddelen. En met de mogelijkheid van het invoeren van vaccinatieprogramma’s.
Per leeftijdsgroep kan het bovendien enorm verschillen hoe groot de ziektelast is van een infectieziekte. Met hulp van onderzoek en modellen proberen wij daarom te ontdekken waar we onze vaccins het meest optimaal kunnen inzetten.
‘Waardeer iedereen om wie hij of zij is’
‘Accord for a healthier World’ overeenkomst
Daarbij is het ook heel belangrijk dat vaccins betaalbaar zijn voor iedereen. We hanteren in lage- en middeninkomenslanden daarom een lagere prijs voor onze geneesmiddelen en vaccins dan in landen met hogere inkomens. We hebben als Pfizer de ‘An Accord for a Healthier World’-overeenkomst, afgesloten met NGO’s, overheden en andere partners uit de private en publieke sector, wereldwijd. Daarmee hebben we afgesproken dat we onze geneesmiddelen in 45 lage inkomenslanden aanbieden zonder winstoogmerk. Zo zorgen we ervoor dat iedereen toegang kan krijgen tot onze geneesmiddelen.
‘Laten we ons goed beschermen’
Vaccinatie zorgt voor enorm veel gezondheidsvoordeel. Er zijn meerdere infectieziekten waarbij je ernstige ziektegevallen kunt voorkomen met hulp van vaccinatie. Het zijn ziekten die op korte en lange termijn hele nare gevolgen kunnen hebben.
Volgens mij zou je er alles aan moeten doen om te voorkomen dat er nog mensen getroffen worden door deze ziekten. En is het belangrijk om kinderen, ouderen en ook alle volwassenen daar zo goed mogelijk te beschermen. Vaccinatie kan daar een belangrijk hulpmiddel bij zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf kunt beslissen over of je je wel of niet wil laten vaccineren. Maar daarbij is het ook belangrijk dat mensen hun keuze kunnen baseren op goede, wetenschappelijk onderbouwde bronnen. Als zorgpartijen moeten we samen zorgen dat die goede informatie er is. In Nederland leiden veel infectieziekten nauwelijks nog tot ernstige ziektegevallen. Dat komt mede door de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma, eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Het is fijn dat er in ons land nog maar weinig kinderen, volwassenen en ouderen overlijden aan infectieziekten. Tegelijkertijd ontstaat daardoor ook weer de kans dat mensen denken dat vaccineren niet meer nodig is. Terwijl je dan wel weer het risico loopt dat het aantal besmettingen stijgt. Denk bijvoorbeeld aan de mazelen.
Een stijgend aantal besmettingen zorgt bovendien voor extra druk op onze toch al overvolle zorg. Kortom, blijvende aandacht voor vaccinatie en een groter vaccinatiebudget om ons te beschermen tegen allerlei infectieziekten is daarom heel belangrijk. Het is ook mooi dat we als Pfizer op dit moment nadenken over hoe we het thema ‘werk en ziek’ in ons personeelsbeleid en ook in ons aannamebeleid kunnen opnemen. Zodat je niet alleen zegt dat je goed zorgt voor collega’s met een chronische ziekte, maar ze ook bewust aanneemt.
‘Blijvende aandacht voor vaccinatie om ons te beschermen tegen allerlei infectieziekten is heel belangrijk.’
Op de goede weg
Binnen ons bedrijf hebben we aandacht voor mensen met allerlei verschillende achtergronden. We zijn oprecht een goed voorbeeld van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Kunnen we achterover gaan leunen? Nee! Ook wij zijn er nog niet. Het is belangrijk om aan diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit te blijven werken. Net zoals dat het belangrijk is om te zorgen dat vaccins wereldwijd voor iedereen beschikbaar zijn. Bij Pfizer zijn we écht op de goede weg. Maar er is nog steeds genoeg werk aan de winkel.’
‘Diversity, equity en inclusion’
Net zo belangrijk als de aandacht voor infectieziekten, vind ik de aandacht in mijn werk voor ‘diversity, equity en inclusion’ ofwel diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Mijn belangrijkste doel is om te bereiken dat er meer diversiteit komt in bestuurlijke functies. Ik vind dat er nog te weinig vrouwen deze rollen bekleden, laat staan vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Om daar echt verandering in te brengen, zijn er nog echt ’boosts’ nodig voor deze groep mensen om zich te blijven ontwikkelen en te laten doorgroeien. Om die reden ben ik ook lid van het TOPX-netwerk. Dat heeft als doel om te zorgen dat er meer vrouwen in leidinggevende rollen terechtkomen binnen de life science-sector waar wij als Pfizer deel van uitmaken.
Anna Trisia Beby-Heijtel is Global Director Access Strategy Lead