Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Een goed medicijn bereikt niet iedereen vanzelf’

‘Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Dat iemand in je omgeving, een familielid, een dierbare, een vriend of een collega de diagnose kanker krijgt. Op dat moment wil je alles uit de kast halen om hem of haar te laten genezen. Precies daarom is kanker voor ons als ziekte een topprioriteit. Het is een van de meest uitdagende gezondheidsproblemen van deze tijd. Ik zie het ook als persoonlijk doel om te ontdekken hoe we de ziekte bij elke stap slimmer af kunnen zijn. 

De afgelopen vijftig jaar zijn er in de wetenschap en de behandeling al enorme stappen gezet. Het is gelukkig voor steeds meer typen kanker mogelijk om deze te genezen, als ze in een vroeg stadium worden ontdekt. Dat kan met hulp van onder meer radiotherapie, operaties en behandeling met medicijnen, ervoor of daarna. Ook leven mensen met een uitgezaaide vorm van kanker steeds langer met behoud van een goede kwaliteit van leven. Zo is voor bepaalde typen van uitgezaaide longkanker de gemiddelde tijd dat de kanker onder controle blijft, naar vijf jaar gegaan. Voor uitgezaaide prostaatkanker ligt die tijd zelfs op 6 jaar en voor uitgezaaide borstkanker op 8 jaar. 

Dat zijn hele mooie resultaten waar allerlei deskundige partijen aan ­bijdragen, onderzoekers, artsen, overheden tot medicijnontwikkelaars zoals Pfizer.  
Maar helaas zijn we er nog lang niet.  
We moeten nog heel veel werk doen. 

Manon Winter

Het is niet eenvoudig om kanker slim af te zijn. Dat realiseerde ik me al tijdens mijn studie biomedische wetenschappen en later toen ik als onderzoeker in het lab van het LUMC werkte aan baarmoeder­halskanker. Voor sommige soorten kanker bestaat namelijk nog helemaal geen genezende behandeling. Of is het enorm lastig om de ziekte om te buigen naar een ‘chronische aandoening’.  

Dat komt doordat tumorcellen zélf steeds nieuwe mechanismen ontwikkelen om een behandeling met medicijnen te ontduiken. 

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medicijnen terechtkomen bij mensen die er écht baat bij kunnen hebben. En dat kan van patiënt tot patiënt verschillen.’ 

Nu werk ik niet meer een onderzoeks­laboratorium, maar ook via mijn werk bij Pfizer probeer ik nog steeds elke dag om kanker te slim af te zijn. Dat is de medisch-wetenschappelijke kant van mijn werk. Maar er is ook een andere kant aan mijn werk die net zo belangrijk is. En dat is helpen zorgen dat onze medicijnen bij de patiënten terecht­komen die daar baat bij kunnen hebben. 


Juiste medicijn op juiste moment 

Soms denken mensen dat wij willen dat onze middelen koste wat kost voorgeschreven willen krijgen, ongeacht de situatie. Dat is niet zo. Wij vinden het belangrijk dat onze medicijnen terechtkomen bij mensen die er écht baat bij kunnen hebben. En dat kan van ­patiënt tot patiënt verschillen, zelfs als ze dezelfde soort kanker hebben. Alleen, als ze er baat bij kunnen hebben, moeten ze er wel zo snel mogelijk over kunnen beschikken, vinden wij. 

‘We willen kanker te slim af zijn’ 

Voordat een nieuw geneesmiddel in Nederland op de markt kan komen, moet het eerst worden beoordeeld door het CBG, voluit College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Zo’n goedkeuringsprocedure is ingewikkeld en kan lang duren. Wij kunnen dan soms zorgen dat patiënten een middel toch alvast kunnen gebruiken, bijvoorbeeld mee te doen aan een onderzoek naar de werking ervan in de praktijk. Of via zogenaamde ‘compassionate use programma’s’. Wij mogen de medicijnen dan alvast met goedkeuring van het CBG kosteloos aan patiënten verstrekken. 

Kortom, wij vinden dus niet dat elk Pfizermedicijn aan elke patiënt voorgeschreven moet worden. Dat is niet ethisch en niet duurzaam. Want naast werknemer van Pfizer ben ik wetenschapper, premiebetaler, mantelzorger én zorgconsument en wil ook ik het beste uit de kast kunnen halen voor mijn dierbaren wanneer dat nodig is. Dat betekent dus dat mensen moeten kunnen beschikken over het voor hen juiste medicijn, op het juiste moment, om de juiste reden en anders niet. Daar ben ik graag bij betrokken. En dat is precies de drijfveer waardoor ik elke werkdag met veel energie begin en eindig. 

De ambitie van Pfizer is ‘Let’s outdo cancer’. Dit is een beetje lastig om te vertalen, maar voor mij betekent het slimmer zijn dan kanker. Het doel is dat wij mensen met kanker langer en in goeden doen kunnen laten leven. 

Via het project Waardevol Werk heb ik een half jaar een chronisch zieke jongere mogen begeleiden bij het zoeken naar een passende baan. En eerder heb ik meegedaan een sollicitatietrainingsproject voor jongeren. De jongeren die meedoen, zijn vaak onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Vaak hebben ze al diverse hobbels op hun levenspad moeten overwinnen. Juist daardoor zijn het vaak enorme doorzetters. Ze laten zien dat je met wat aanpassingen niet onder hoef te doen voor ‘gezonde werknemers’. En dat je juist heel veel kunt betekenen voor je werkgever. Deze jongeren verdienen een extra steuntje in de rug en een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Daar werk ik graag aan mee.’ 

Waardevol Werk 

Tot slot wil ik nog iets vertellen over een heel mooi project dat Pfizer heeft opgezet en waar ik aan meedoe: ‘Waardevol Werk’. Dat is een project dat we samen met Emma at Work, uitzendorganisatie voor chronisch zieke jongeren hebben opgezet. In Nederland zijn zo’n 500.000 chronisch zieke jongeren voor wie het niet eenvoudig is om werk te vinden. Met ‘Waardevol Werk’ zetten we collega’s, kennis en middelen in om chronisch zieke jongeren te ondersteunen en begeleiden naar werk of een studie. 

Manon Winter is Medical Lead Oncologie

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.