‘Je hebt niets aan je vrije tijd als je ziek bent’
‘Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen opgroeien in een wereld die duurzaam en leefbaar is. Duurzaamheid bereik je niet in je eentje. Daar heb je alle zorgpartijen bij nodig. Het gaat stapje voor stapje. Niets doen is echter geen optie. Zie het als een steentje dat je in het water gooit. De cirkel begint klein, maar de cirkel wordt door jouw invloed groter en groter.’
Pfizer neemt duurzaamheid en het milieu heel erg serieus. Zowel op internationaal als op lokaal niveau. Het zijn belangrijke en uitdagende thema’s. Hoe kun je gezondheid en duurzaamheid combineren?
Oorspronkelijk kom ik uit de toeristische sector. Twaalf jaar geleden ging ik bij Pfizer werken, zonder dat ik een duidelijk beeld had van hoe het zou zijn om bij een geneesmiddelenbedrijf te werken.
De passie van de mensen
Wat me nog altijd opvalt bij Pfizer, én wat me ook bijzonder aanspreekt, is de passie van de mensen die er werken. We streven als collega’s allemaal naar hetzelfde doel: het verbeteren en verlengen van levens van mensen. Mijn huidige rol vereist organisatietalent en flexibiliteit. Ik ben een creatieve spin in het web. Mijn achtergrond in het toerisme helpt me om een frisse kijk te hebben op mijn werk. Maar ik zie ook overeenkomsten. Zowel in het toerisme als bij Pfizer draait alles om de klant. Met dat verschil dat de klant bij ons de patiënt en alle andere partijen in de gezondheidszorg is. Die staan centraal bij alles wat doen.
Wat wij doen, het bijdragen aan de gezondheid van mensen, is dan ook heel dankbaar werk. Je hebt immers niets aan je vrije tijd als je ziek bent. Zie je, daarbij komt mijn verleden in de toeristische sector toch weer om de hoek kijken. Ook maak ik deel uit van het Pfizer Vitaal-team. Wij organiseren activiteiten om de gezondheid en veiligheid van onze collega's te bevorderen. Denk aan allerlei sportieve en creatieve activiteiten maar ook aan activiteiten die goed zijn voor je geest. Zo houden we lunch & learn-sessies waarbij deskundigen, zoals artsen of patiënten, onze collega’s bijpraten over allerlei onderwerpen. Door te zorgen dat er naast werk tijd is voor ontspanning, kunnen medewerkers het beste uit zichzelf halen en zich optimaal inzetten om het beste voor patiënten te kunnen betekenen.
‘Duurzaamheid begint bij jezelf’
Green Deal
Pfizer is ook betrokken bij initiatieven zoals de Green Deal Duurzame Zorg.
Daarbij zetten zorgpartijen zich in voor een duurzame toekomst in de gezondheidszorg. Dit jaar gaan we samen met de leasemaatschappij bijhouden hoeveel CO₂-uitstoot onze leaseauto’s veroorzaken. Daarnaast houden we een enquête: komen collega’s met de fiets of auto naar kantoor en hoe vaak werken ze thuis? Vervolgens onderzoeken wij hoe we de uitstoot kunnen verminderen. Kunnen collega’s carpoolen of kunnen we een e-bikeregeling opzetten? Ook kijken we bij het organiseren van externe bijeenkomsten steeds vaker of deze makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, stimuleren we carpoolen en vragen om duurzame maaltijden.
‘Je bewust worden van je handelen en de impact ervan op je omgeving zit soms ook in kleine dingen.’
Je bewust worden van je handelen en de impact ervan op je omgeving zit soms ook in kleine dingen. Maak de mensen in je eigen omgeving er bijvoorbeeld van bewust dat je oude medicijnen niet zomaar weg moet gooien. Maar dat je ze naar de apotheek of een milieustraat moet brengen voor een goede verwerking. Zodat er niet onnodig medicijnresten in het milieu terechtkomen. Duurzaamheid begint kortom bij jezelf.’
Green team
Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om het ‘Green Team’ van Pfizer te leiden. Dat team richt zich op het zoeken naar duurzame oplossingen binnen de zorgsector. We denken na over zaken die feitelijk niet direct iets met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen te maken hebben, maar waar partijen waarmee we samenwerken wel vragen over hebben. Zoals duurzaamheid in de vorm van CO2-reductie. Op wereldniveau zijn we bijvoorbeeld ook bezig met het verduurzamen van medicijnverpakkingen. Al heb je bij medicijnverpakkingen wel te maken met strikte wet- en regelgeving die verduurzaming soms in de weg zit. Daardoor vraagt het duurzaam verpakken van medicijnen om een lange adem. Maar wij laten ons door niets weerhouden. Zo hebben we er al voor gezorgd dat de dozen waarin coronavaccins gekoeld worden vervoerd herbruikbaar zijn.
Daphne Troost-Boone is Executive Operations & Environmental, Health & Safety Manager