‘Wanneer zit er nou iemand naast je als patiënt?’
‘Op jonge leeftijd werd mijn zusje heel erg ziek. Ze kreeg een ernstige psychiatrische stoornis. Haar ziekte triggerde mij om psychologie te studeren. Met het idee om te kijken van ‘hoe kan ik nou op een positieve manier iets voor jou betekenen?’ Ook was ik bezig met vragen zoals ‘hoe het kan dat je uit hetzelfde nest komt, maar totaal anders naar de wereld kijkt. En hoe kan het dat jij zo anders in je vel steekt?’
Met mijn achtergrond in de psychologie ben ik bij Pfizer wel een vreemde eend in bijt. Ik wilde na mijn studie psycholoog worden, maar de banen lagen niet voor het oprapen. Daarom werd ik onderzoeksassistent bij het Alzheimercentrum van het VUmc. Het leukste vond ik de neuropsychologische onderzoeken die ik mocht afnemen. Maar ik vreesde dat mijn toekomst voornamelijk wetenschappelijk zou worden. En daar ligt mijn hart niet: ik wil met mensen werken.
‘Er worden allerlei beslissingen over je genomen’
Tegelijkertijd begon ik na te denken over de complexe organisatie van de zorg. Je kunt je als patiënt enorm kwetsbaar voelen. Er worden allerlei beslissingen over je genomen. Maar wanneer zit er nou iemand naast je als patiënt? Dat heb ik bij mijn zusje enorm gemist. Dat een arts vraagt, waar heb jij nou behoefte aan? Wat is voor jou belangrijk?
Ik wilde me verdiepen in hoe je de zorg vanuit de beleidsmatige kant kunt veranderen. Ook wilde ik meer leren over sales en marketing en daarom ben ik een management-traineeship bij YACHT (onderdeel van Randstad) gaan doen. Omdat ik de zorg miste, ben ik hierna naar Pfizer gegaan, omdat het een combinatie is van commercie en zorg.
Kwetsbaar
Binnenkort gaat mijn leven enorm veranderen. Ik word vader! Alles gaat gelukkig goed. Maar dat maakt je er wel extra bewust van hoe kwetsbaar baby’s zijn en hoe belangrijk het is om ze te beschermen, bijvoorbeeld tegen virusinfecties.
‘Ik wil met mensen werken’
Voor mijn werk houd ik me specifiek bezig met vaccins tegen virusinfecties. Door mensen te vaccineren, worden ze beschermd tegen ernstige infecties, ziekenhuisopnames en soms zelfs overlijden. Ook zijn er waarschijnlijk veel meer ouderen onnodig ziek door virusinfecties. Het zou goed zijn als er ook een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen komt. Vroeger dacht je bij een oudere aan een gepensioneerde met een verminderde gezondheid. Maar de huidige generatie is veel vitaler. Vaccinatie kan eraan bijdragen dat je dat ook lang blijft, en kunt blijven doen wat je leuk vindt.
Maatschappelijk probleem
Om terug te komen op virusinfecties: uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel contact hebben met kleine kinderen, omdat ze bijvoorbeeld oppasoma of -opa zijn, een verhoogd risico lopen op een virusinfectie. Als zij zich laten vaccineren, beschermen ze daar zichzelf en ook de kleintjes mee en andersom. Kortom, het is fijn dat vaccinatie je kan helpen tijdens fasen in je leven waarin je immuunsysteem wat minder goed werkt. Ik vind het daarnaast tof dat ik met collega’s mag nadenken over zo’n maatschappelijk probleem als dit, het beschermen van mensen tegen infectieziekten. Wat ik ook ontzettend leuk vind aan het werken bij zo’n groot internationaal bedrijf als Pfizer is dat je niet alleen een kijkje in de keuken krijgt van de zorg van Nederland, maar in die van heel veel andere landen. Hoe is het zorgsysteem daar georganiseerd? Wat je kun je daarvan leren? Wat kun je als goede voorbeelden overnemen voor de Nederlandse zorg of juist zelf aandragen aan buitenlandse collega’s?
‘Een zo goed mogelijke gezondheid voor iedereen. Dat is precies waar ik mijn bed voor uit kom. Nu en in de toekomst.’
Mijn stip aan de horizon
Als ik niet bij Pfizer had gewerkt, was mijn blik nooit zo ruim geweest. Dat komt me later nog goed van pas. Mijn stip op de horizon is dat ik directeur van een GGZ-instelling wordt. Zodat ik kan helpen om de zorg patiëntgericht te maken met een houdbaar businessmodel. Hoe zorgen we dat iedereen toegang krijgt tot de behandeling die zij of hij nodig heeft? Hoe zorg je dat patiënten betrokken worden bij hun zorg? En hoe doe je dat met alle zorgpartijen samen: van artsen tot zorgverzekeraars. Je hebt immers allemaal hetzelfde doel: een zo goed mogelijke gezondheid voor iedereen. Dat is precies waar ik mijn bed voor uit kom. Nu en in de toekomst.’
Immuunsysteem
Bij vaccinaties mogen we ook niet de ouderen vergeten. Aan het begin van je leven moet je immuunsysteem nog opstarten. Maar aan het einde van je leven neemt de werking ervan af. Vaccinatie geeft je een steuntje in de rug: het traint je lichaam om zichzelf te beschermen tegen infectieziekten. Als jij je laat vaccineren, bescherm je daar ook anderen mee. Bepaalde kinderziektes zijn door vaccinatie gewoon bijna helemaal verdwenen. Wat me daarbij alleen wel verdrietig maakt, is dat er tegelijkertijd zoveel verkeerde informatie over vaccinatie rondzingt. En dat je dan op het nieuws ziet dat het aantal kinderen dat onnodig ernstig ziek wordt door infecties stijgt. Omdat ze niet gevaccineerd zijn.
Koen de Boer is Brand Lead RSV