Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘De combinatie van innovatie en wetenschap is geweldig’

‘Wat ik zo gaaf vind aan ons werk? De ‘cutting edge innovatie’ waarmee we bezig zijn. Voortdurend werken we op het scherpst van de snede. We gaan bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tot het uiterste. Wat we doen, is vaak enorm ingewikkeld. Het is aan patiënten, maar ook aan artsen soms lastig om uit te leggen wat we nu precies doen. Eén van de leukste dingen van mijn werk vind ik om die complexiteit voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te maken.’

De combinatie van innovatie en wetenschap, dat is wat de geneesmiddelen­sector zo interessant maakt. Met wetenschap kun je je overal bezig­houden. Maar wetenschap alleen leidt niet direct tot innovatie. Dat is juist onze kennis en kunde. En dat speelt bij ons werk op het gebied van onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen veel sterker dan bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Marc Kaptein

Gelukkig hebben we de coronapandemie achter de rug, al zitten we nog wel in de nasleep ervan. Maar natuurlijk richten wij onze blik nog steeds op innovatie. ­Innovatie is voor mij precies de reden voor mij om na zoveel jaar nog steeds met veel plezier bij Pfizer te werken. Op de dag dat we niet meer innoveren, vertrek ik. Al zullen we nooit ­stoppen met ­innoveren. Zonder innovatie hebben we geen businessmodel. Een hele mooie ontwikkeling nu, is die van een nieuwe vorm van chemotherapie: precisie­medicijnen tegen kanker. Met zogenaamde monoklonale antilichamen die kankercellen binnendringen en doden, maar die andere, gezonde cellen met rust laten.

‘Als arts kun je maar één patiënt tegelijk helpen’

Dat is een nieuwe techniek die je voor allerlei vormen van kanker zou kunnen inzetten. Er bestaan al wat behandel­mogelijkheden op dit gebied. Maar Pfizer wil er nog veel meer ontwikkelen. Ook het onderzoek naar de mRNA-techniek staat niet stil. Er wordt onder­zoek gedaan naar de toepassing in com­binatie­­vaccins tegen lucht­weginfecties.

Voordat ik bij Pfizer terechtkwam, werkte ik als arts. Of ik dat ooit weer zou willen? Ik vond het persoonlijk contact met patiënten waardevol. Maar ik was gefrustreerd dat ik als dokter maar één patiënt tegelijkertijd kon helpen. Terwijl je in de geneesmiddelensector het leven van honderden, duizenden en soms miljoenen mensen kunt verbeteren. Dankzij de kracht van wetenschap en innovatie: ‘science will win!’


‘Het huidige zorgsysteem lijkt niet meer houdbaar’

Misschien dat ik in de toekomst wel bestuurder van een ziekenhuis of een behandelcentrum zou willen worden. De zorg in Nederland is echt wel aan innovatie toe. Het huidige zorgsysteem lijkt niet meer houdbaar.

‘In de geneesmiddelensector kun je het leven van honderden, duizenden en soms miljoenen mensen verbeteren.’

De bevolking groeit en we worden steeds ouder. Ondertussen hebben we steeds minder handen aan het bed om de groeiende vraag aan zorg aan te kunnen. Met innovaties zoals telemonitoring, kun je de zorg verbeteren en de druk op het zorgpersoneel verlichten. Patiënten vinden dit soms nog eng. Maar het werkt goed. Je kunt thuis vaak, ­sneller en beter herstellen dan in het ziekenhuis. Je loopt bijvoorbeeld minder risico op infecties. Een arts kan je op afstand in de gaten houden en bepalen wanneer er meer hulp nodig is. Door zulke vernieuwingen kunnen we steeds meer zorg op maat leveren.


Samenwerking met andere zorgpartijen

Voor bedrijven zoals Pfizer zie ik een belangrijke plaats bij zulke ontwikkelingen op het gebied van samenwerkingen met andere zorgpartijen. Daarom hebben we het Healthcare Innovation Platform opgericht, een groeiend platform dat zorgpartijen gebruiken om samen te werken aan digitale zorgoplossingen.

De geneesmiddelensector en de gezond­heids­zorg worden nu vaak tegenover elkaar gezet als concurrenten. Maar het gaat om het belang voor patiënten en we vullen elkaar juist aan.

Het is tijd voor een paradigmaverschuiving, waarbij we innovatie omarmen en samenwerken. Om de zorg te verbeteren voor iedereen die er gebruik van maakt. Dit is de enige weg vooruit naar duurzame gezondheidszorg voor iedereen.’

COVID-19-vaccin

Het mooiste voorbeeld van innovatie vind ik de ontwikkeling van het COVID-19 vaccin. Die verliep als een jongensboek. Wat was dat een ongelooflijk avontuur: de snelheid waarmee we een mRNA-vaccin hebben kunnen ontwikkelen en ­produceren! Daar mogen we heel trots op zijn. Zelf mocht ik op allerlei plekken uitleg geven over wat een ‘messenger RNA’-vaccin precies is en hoe het werkt.

Marc Kaptein is medisch directeur

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.