Zijn schimmelinfecties besmettelijk?
Overal om ons heen bevinden zich schimmels: in de lucht, in de grond en op én in ons lichaam. Meestal kan dat geen kwaad. Maar vooral met een verzwakte weerstand, loop je risico op een schimmelinfectie. Waarschijnlijk ken je wel iemand die er nu last van heeft: van voetschimmel en ringworm tot spruw. Zijn schimmelinfecties eigenlijk besmettelijk? Het korte antwoord is ‘ja, soms’.
Laten we beginnen met het goede nieuws. Als je iemand tegenkomt met een schimmelinfectie is de kans klein dat jij zelf ook besmet raakt. Toch ben je daarmee niet gevrijwaard.
Zeker niet wanneer je dus een verminderde weerstand hebt of wanneer je huid is beschadigd. Dan hebben schimmels namelijk vrij spel. Ook kun je besmettelijk zijn voor jezelf. Je kunt dus ook je eigen schimmelinfecties verspreiden naar andere plekken op je lichaam.
Van mens op mens overgedragen
De meeste schimmels worden van mens op mens overgedragen. Soms kunnen ze alleen van dier op mens worden overgedragen en dan stoppen ze daar. Huidschimmels zijn voorbeelden van besmettelijke schimmels die wel door de mens verder worden verspreid. Besmetting vindt plaats via huidschilfertjes.
Wie een huidschimmel heeft, kan deze dus bijvoorbeeld overdragen aan zijn gezinsleden. Toch gebeurt dit niet vaak. Mensen met een goede afweer lopen niet snel een infectie op. Dit is anders bij mensen die bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik een lagere weerstand hebben.
Zeer besmettelijke schimmels
Hoofdschimmel staat bekend als een behoorlijk besmettelijke variant. Maar ook hier zullen gezonde volwassen niet snel een infectie van oplopen. Hoofdschimmel komt vooral voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd en bij volwassenen met een kwetsbaar immuunsysteem.
Voetschimmel daarentegen is een soort die je makkelijk oploopt in bijvoorbeeld vochtige ruimtes als gezamenlijke douches en zwembaden. Schimmels houden niet van droogte en gaan daardoor eerder dood. Het is daarom belangrijk om de voeten goed af te drogen en de vochtige ruimtes te betreden op slippers.
Op die manier voorkom je een eventuele besmetting. Overigens zijn veel voetschimmels ook genetisch bepaald. Dat betekent dat sommige mensen er eerder last van hebben dan anderen.
Ringworm
Ringworm is een ander voorbeeld van een besmettelijke schimmel. Voor gezonde mensen geldt wederom dat er niet direct gevaar dreigt. Ringworm is een schimmelinfectie van de huid die op een plekje begint en steeds verder naar buiten uitgroeit. In het midden, waar de infectie begon, geneest de huid weer. Je kunt jezelf dus ook verder besmetten met ringworm op andere plekken van je lichaam door eraan te krabben. Afblijven van de plek van infectie, het hanteren van goede hygiëne en het behandelen ervan zijn dan ook van groot belang.
Schimmels laten gezonde mensen links liggen
Naast de huidschimmels zijn er invasieve schimmels. Deze binnendringende schimmels komen in principe alleen voor bij mensen die ernstig ziek zijn of ziek zijn geweest en daardoor een zeer zwak immuunsysteem hebben. Schimmels zijn kortom dus wel degelijk besmettelijk, maar laten gezonde mensen meestal links liggen.