‘Een laagdrempelige manier om iets waardevols te kunnen betekenen’
“Vanuit mijn eigen ervaring kan ik nu iemand helpen een stap verder te zetten in zijn carrière, dat is toch geweldig?” Pfizers Daphne Troost-Boone vertelt waarom ze zich heeft aangemeld voor Waardevol Werk en hoe haar eerste oefensollicitatie is gegaan.
Afgelopen zomer werd Daphne Troost-Boone veertig jaar. Om dat te vieren reisde ze een aantal weken door Italië met haar gezin. Inmiddels is de Pfizermedewerker weer aan het werk in haar (thuis)kantoor. “Ik ben coördinator Mens & Milieu bij Pfizer en daarbij ben ik Executive Assistant voor de algemeen directeur. Ook zit ik in het projectteam van Waardevol Werk. Vanuit mijn functie doe ik veel aan preventie en duurzaamheid binnen de organisatie. Waardevol Werk vind ik daar heel goed bij passen.”
Laagdrempelig
Daphne zit niet alleen in het projectteam van Waardevol Werk, ze is ook actief betrokken bij de oefensollicitaties. “Ik vind dit een laagdrempelige manier om echt iets waardevols te kunnen betekenen voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, daarom heb ik me hiervoor opgegeven.”
Ze legt uit dat ze met laagdrempelig bedoelt dat het haar geen bakken met tijd kost. “Ik heb voor mijn vakantie al een oefensollicitatie met een kandidaat gedaan en dat heeft me in totaal ongeveer tweeënhalf uur gekost, inclusief voorbereiding. Harstikke goed te doen dus. Bovendien kreeg ik van Emma at Work een bijna kant-en-klare voorbereiding. Daar heb ik wel een eigen draai aan gegeven hoor.” Ze lacht. “Ik doe het graag net iets anders dan het geijkte.”
‘Ik vind dit een laagdrempelige manier om echt iets waardevols te kunnen betekenen voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.’
De coördinator Mens & Milieu vertelt dat ze in het verleden arbeidsbemiddeling heeft gedaan. “Het matchen met openstaande functies, interviewen en trainen voor sollicitaties vond ik altijd heel leuk, daarom spraken de oefensollicitaties van Waardevol Werk me meteen aan.”pfizersite.io/node/add/article
Waardevol Werk
Waardevol Werk is een maatschappelijk initiatief waarbij Pfizer samen met maatschappelijke organisaties jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt en begeleidt naar werk. Er zijn twee trajecten binnen Waardevol Werk. Bij het mentorprogramma gaan tien Pfizermedewerkers de komende tijd aan de slag als mentor. Ze helpen en begeleiden jongeren bij het oriënteren op de arbeidsmarkt, het vergroten van hun netwerk en leren om zelf de regie te pakken. Bij het andere traject meldt een jongere zich aan om samen met een Pfizermedewerker een sollicitatiegesprek te oefenen.
Het ijs breken
Nog voor de zomer meldt de eerste kandidaat voor een oefensollicitatie zich al aan bij Daphne. “Ik kreeg een mail van een jongen die een sollicitatie die hij een week later ‘echt’ zou hebben wilde oefenen met mij. Ik heb hem meteen gebeld voor een afspraak. Omdat het zo kort dag was en mijn week ook best vol zat, kon dat alleen ’s avonds. Maar dat vond hij gelukkig niet erg.”
De oefensollicitatie gaat vanwege de coronamaatregelen via videobellen. “Dat was eerst een beetje onwennig. Ik denk dat een fysieke afspraak iets meer energie meegeeft. Voor mij geldt dat ik dan makkelijker kan voelen hoe iemand erin staat. Maar toen het ijs gebroken was liep het gesprek soepel.”a
“Zorg dat er geen gaten in je CV zitten’
De Pfizermedewerker vindt het fijn dat dit een oefensollicitatie was voor een expliciete functie. “Zo konden we het gesprek heel concreet maken. Van tevoren had ik zijn CV doorgenomen en daar al dingen uitgehaald waar ik vragen over had. Ik moest me verplaatsen in iemand van het bedrijf waar de kandidaat ging solliciteren, dus ik heb ook het bedrijf gegoogeld.”
Als eerste bespreken Daphne en de kandidaat zijn CV. “Er zaten wat gaten in, dat bleek door zijn chronische ziekte te komen. Ik heb hem geadviseerd om dit wel te benoemen in zijn CV, dat staat beter dan blanco. Want je wil niet dat je op de stapel ‘afgewezen’ komt te liggen omdat er onduidelijkheden in het curriculum vitae staan.
Vervolgens zijn we op de functie en zijn competenties ingegaan. Wat zijn je sterke kanten? Welke punten moet je nog ontwikkelen. Ik merkte dat de kandidaat het moeilijk vond om over zijn ziekte te praten. Van Emma at Work heb ik geleerd dat ik hier niet expliciet naar moet vragen, maar dat vond ik best lastig.”
Hij heeft een baan!
Een dag na de oefensollicitatie doen Daphne en de kandidaat de terugkoppeling. “Het eerste gesprek was ’s avonds en ik merkte dat hij vermoeid raakte. Daarom was het beter om op een ander moment de feedback te doen.”
De kandidaat vertelt Daphne dat hij de oefensollicitatie best lastig vond en dat hij het idee had dat hij niet goed uit de verf kwam. “Ik heb hem aangegeven dat hij op mij inderdaad soms wollig overkwam. Hij was weinig concreet en ik moest veel doorvragen om informatie te krijgen. Mijn advies aan hem was om goed na te denken wat hij wil vertellen over zijn sterke en nog te ontwikkelen punten en dit ook te onderbouwen. Een andere tip aan hem was om dit ook met zijn vriendin te bespreken. De manier waarop andere mensen je zien kan namelijk een waardevolle spiegel zijn.”
Een paar weken nadat de kandidaat zijn daadwerkelijke sollicitatiegesprek heeft gehad, stuurt hij haar een mail. “Hij schreef dat hij niet is aangenomen voor die ene baan waarvoor we hebben geoefend, maar dat hij inmiddels wel een andere baan heeft. Ik hoop oprecht dat onze oefensollicitatie daaraan heeft bijgedragen.”
Lees ook de andere verhalen over Waardevol werk. Zoals het artikel met Christiane ‘Met ‘Waardevol Werk’ wil Pfizer voor chronisch zieke jongeren een positief verschil maken’ . Daarin vertelt Christiane, partnership manager oncologie waarom Pfizer met het project ‘Waardevol’ werk is gestart.