‘Hij is aangenomen!’
Pfizers Jaap van Snippenberg doet mee aan het maatschappelijk programma Waardevol Werk. ’’Toen ik van Waardevol Werk hoorde, dacht ik: dit zijn jongeren die hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een baan. Ik heb tijdens mijn werk al zoveel sollicitatiegesprekken gevoerd, dus ik kan daarbij helpen. Daarom heb ik me aangemeld.”
De 53-jarige Jaap van Snippenberg werkt sinds juni 2020 als country portfolio lead medical dermatology voor Pfizer Nederland, Finland, Zweden en Turkije. ’’Ik hou van afwisseling en dat heb ik in deze functie. Voordat ik bij Pfizer in dienst kwam, werkte ik elf jaar als interimmanager en consultant. In die rol heb ik ook opdrachten gedaan bij Pfizer. Toen deze functie bij Pfizer op mijn pad kwam heb ik die met beide handen aangegrepen. Want Pfizer voelt voor mij als een warm bad.”
Jaap noemt zichzelf een leergierig en behulpzaam type. ’’Ik hou van uitdagingen en nieuwe dingen. En ik heb een drive om mensen te helpen. Daarom werk ik ook zo graag bij Pfizer, omdat mensen helpen de basis is van wat Pfizer doet.’’
Waardevol Werk
Waardevol Werk is een maatschappelijk initiatief waarbij Pfizer samen met maatschappelijke organisaties jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt en begeleidt naar werk. Er zijn twee trajecten binnen Waardevol Werk. Bij het mentorprogramma gaan tien Pfizermedewerkers de komende tijd aan de slag als mentor. Ze helpen en begeleiden jongeren bij het oriënteren op de arbeidsmarkt, het vergroten van hun netwerk en leren om zelf de regie te pakken.
Het andere traject binnen Waardevol Werk zijn proefsollicitaties. Jaap legt het uit. ’’Via Emma at Work kunnen jongeren zich aanmelden om een sollicitatie te oefenen met een Pfizer medewerker. Ze krijgen feedback, maar ook wat meer vertrouwen in hun eigen vaardigheden en presentatie. Zo verschijnen ze goed voorbereid bij de echte sollicitatie.”
‘Hoe kom je over, wat zijn je zwaktes en je sterktes, wat kun je wel zeggen en wat niet, hoe kom je binnen?’
Jaap is betrokken bij de proefsollicitaties van Waardevol Werk. ’’Tijdens mijn werk heb ik veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Een jongere die hulp nodig heeft bij het solliciteren kan ik vanuit die ervaring op weg helpen. Hoe kom je over, wat zijn je zwaktes en je sterktes, wat kun je wel zeggen en wat niet, hoe kom je binnen, wat staat er in je CV en motivatiebrief? Deze dingen – en meer – laat ik tijdens een proefsollicitatie aan bod komen.”
Succeservaring
Dan vertelt Jaap dat hij al een proefsollicitatie met een jongere heeft gedaan. ’’Deze kandidaat belde mij op ¬– zo is dat geregeld – om een afspraak te maken voor een proefsollicitatie. Hij was heel ingetogen en bezig met wat hij allemaal niet kon. Ik vroeg hem eerst zijn CV en motivatiebrief naar me te sturen. Ik heb hem eerst op LinkedIn opgezocht om te zien welke opleiding en ervaring hij al had. Zijn CV zag er heel goed uit. Maar in zijn motivatiebrief en ook tijdens zijn gesprek met mij had hij moeite om zijn ziektegeschiedenis te verwoorden.”
Jaap legt uit dat de omschrijving die de jongen over zichzelf gaf, concreter moest worden. ’’Hij schreef ‘in het verleden heb ik iets meegemaakt, maar ik hoop toch dat ik prima kan functioneren’. Dat roept bij mij meer vragen op dan dat het antwoorden geeft dus, dan is er een risico dat je het zelf gaat invullen. Deze kandidaat heeft kanker gehad en was daardoor heel onzeker geworden en was ook vaak moe. Ik heb hem geadviseerd om concreet te zijn en deze aspecten te benoemen.”
Tijdens de proefsollicitatie heeft Jaap zich ingeleefd als werkgever en vragen gesteld op basis van het CV van de kandidaat. ”Het was een leuk gesprek, wat hem blijkbaar meer vertrouwen gaf. Een paar weken na de proefsollicitatie mailde de kandidaat me weer. Hij wilde me bedanken, omdat hij een sollicitatiegesprek dankzij de proefsollicitatie alleen met een gezonde spanning was ingegaan. En het goede nieuws is dat hij de baan heeft gekregen! Mooi hè? Dit is waar je het voor doet! Ik hoop dat er nog meer kandidaten zullen volgen.”
Lees ook het artikel met Christiane Liebrand ‘Met ‘Waardevol Werk’ wil Pfizer voor chronisch zieke jongeren een positief verschil maken’ . Daarin vertelt Christiane, partnership manager oncologie waarom Pfizer met het project ‘Waardevol’ werk is gestart.
Of lees de blog van Dorien Wortman . Zij is mentor bij het mentorprogramma van Pfizer en Buzinezzclub en vertelt erover.