'Elk jaar mensen op intensive care door gevolgen van griep'
Elk jaar slaat ‘hij’ in januari toe, meestal pal na de kerstvakantie. Dan hebben we het natuurlijk over de griep. Voorafgaand aan de griep ontstaat elke keer weer dezelfde discussie. Is het verstandig om de griepprik te halen of niet?
In de herfst halen vele Nederlanders, voornamelijk ouderen, de griepprik. Critici vragen zich dan hardop af of dit wel nodig is. Maar meerdere deskundigen vinden de griepprik nuttig en melden dit dan ook. Toch daalt het aantal mensen dat de prik haalt, gestaag.
Jonge zestigplusser wil geen griepprik
De Bredase huisarts Ronald Roothans werd door dagblad BN de Stem gevraagd of hij kan verklaren waarom het aantal jonge zestigplussers dat jaarlijks de griepprik haalt, steeds verder daalt.
’’Een griepprik past niet in het beeld dat ze van zichzelf hebben”, geeft hij als verklaring. ’’Ik bied het altijd aan en leg het uit zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken. Maar meestal is de reactie dan iets in de trant van: ik ben nog hartstikke vitaal en gezond, waarom zou ik dat doen?”
Slechts de helft komt
Uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het RIVM, blijkt dat in 2015 slechts de helft van de mensen die een oproep kreeg voor de griepprik, hem ook écht ging halen. In 2010 kwam driekwart van de mensen nog opdagen voor de griepvaccinatie.
De grootste daling is volgens BN de Stem te zien onder de jonge zestigplussers die pas sinds 2008 worden opgeroepen. Tot die tijd werden alleen 65-plussers uitgenodigd. De griepprik wordt sinds 1997 gegeven.
Kans op overlijden door griep
Dat de leeftijd voor de prik destijds is verlaagd van 65 jaar naar 60 jaar is niet voor niets volgens deskundigen. Griep op oudere leeftijd kan hele nare gevolgen hebben.
’’Vanaf je zestigste heb je meer kans op ernstige complicaties, zoals blijvende schade of zelfs overlijden, en vanaf je zeventigste neemt dat nog meer toe”, vertelt Jan Kluytmans, arts-microbioloog van het Amphia Ziekenhuis in Breda. ’’Wij zien elk jaar mensen op de intensive care belanden met ernstige complicaties als gevolg van griep, zoals een ernstige longontsteking. En ik zie ieder jaar een paar mensen die daaraan overlijden.’’
Jongeren niet immuun
Zodra zich een griepgolf aandient, worden in zijn ziekenhuis de nodige maatregelen getroffen. ’’Het legt altijd een behoorlijke druk op de beddencapaciteit, omdat er serieuze aantallen extra zieken binnenkomen met griep.”
Overigens zijn ook jongeren niet immuun voor complicaties. Kluytmans stelt in BN de Stem dat hij vorig jaar nog meemaakte dat twee jonge mensen overleden aan de gevolgen van griep. ’’Waaronder een zwangere vrouw. Zo’n griep loopt dan volledig uit de hand.”
Overtuigd van nut
De arts-microbioloog zegt tot slot dat hij overtuigd blijft van het nut van de landelijke griepvaccinatie. ’’Er zijn zoveel onderzoeken naar gedaan. Griepvaccinatie is bewezen effectief, hoewel je het aantal griepgevallen daardoor niet naar nul krijgt. Je verkleint alleen de kans dat iemand griep krijgt.”
Bronnen
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie van http://www.ad.nl/bergen-op-zoom/bredase-microbioloog-elk-jaar-mensen-op-intensive-care-door-gevolgen-van-griep~a74153fb/ (*BN de Stem is onderdeel van het AD) en https://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/zes-vragen-over-de-griepprik/ en http://science.sciencemag.org/content/354/6313/706