Alles over trombose
Zo’n 30.000 Nederlanders krijgen per jaar trombose. Vroegtijdig herkennen van trombose is van levensbelang. Meer bekendheid geven aan trombose is daarom ontzettend belangrijk. Dat gebeurt jaarlijks al tijdens Wereld Trombose Dag, maar eigenlijk is die aandacht doorlopend nodig. Daarom vind je op deze website allerlei artikelen over het herkennen en behandelen van en het leven met trombose.
De artikelen zijn verdeeld over drie thema’s: trombose (in het algemeen), trombose en kanker en trombose na chirurgische ingrepen, zoals bariatrische ingrepen (maagverkleining). Je kunt via de filteroptie op deze pagina aangeven over welk onderwerp je meer wil lezen.
Pfizer hoopt met deze serie verhalen trombose bekender te maken.
Pfizer hoopt met deze serie verhalen trombose bekender te maken. Zodat trombose kan worden voorkomen of, wanneer je het dan toch krijgt, tijdig en op een goede manier kan worden ingegrepen. Daarmee kunnen levens worden gered.
Bekendheid is belangrijk: elk uur krijgen elf mensen trombose
30.000 Nederlanders klinkt misschien nog wat abstract. Maar als je het omrekent kun je zeggen dat elk uur elf mensen in Nederland trombose krijgen en één op de vier overlijdt aan de gevolgen ervan. De aandoening is een van de belangrijkste doodsoorzaken van Nederland. Veel hart- en herseninfarcten worden veroorzaakt door trombose. Wanneer trombose niet op tijd wordt behandeld, kan een bloedprop losschieten en namelijk worden meegevoerd naar de longen. Daar kan een levensgevaarlijke longembolie kan ontstaan. Trombose kan ook de veroorzaker zijn van het afsluiten van de bloedtoevoer naar de hersen en hart.
Trombose kan in het hele lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de armen, de benen en in de slagaders bij het hart en de hersenen. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een trombosebeen is geen duidelijk oorzaak aan te wijzen. Dat geeft aan dat trombose dan ook bij iedereen kan ontstaan. Het is dan ook heel belangrijk om goed op te letten en bij symptomen direct naar de dokter te gaan.
Herkennen, erkennen en behandelen
Op deze pagina vind je meerdere artikelen die ingaan op de oorzaken, de symptomen en de behandeling van trombose.
Mensen die roken, mensen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren en vrouwen in het kraambed lopen verhoogd risico op trombose. Overgewicht, ouderdom, bedlegerigheid, een ziekenhuisopname en erfelijkheid kunnen ook een rol spelen. We gaan daar in de verschillende artikelen op in. Zodat je weet waar je op moet letten, bij jezelf en ook bij mensen die je liefhebt. Voorkomen van trombose is namelijk altijd beter dan genezen.
Specifieke aandacht is er voor het risico op trombose na chirurgische ingrepen.
Dat weet ook Willem. Hij is een van de trombospatiënten die aan Pfizer zijn verhaal vertelt om anderen te waarschuwen voor het gevaar dat je loopt. Hij kreeg te maken met een trombosebeen dat niet tijdig werd herkend, met alle gevolgen van dien. Willem heeft te maken met meerdere risicofactoren die hij niet kan uitsluiten. Hij moet dan ook vooral de veranderingen in zijn lichaam goed in de gaten houden.
Voor jou geldt dat ook. Maar er zijn ook bepaalde leefregels belangrijk om de kans op trombose te verkleinen. Voldoende bewegen en een gezond lichaamsgewicht bijvoorbeeld.
Trombose na chirurgische ingrepen
Specifieke aandacht is er voor het risico op trombose na chirurgische ingrepen. Je loopt verhoogd risico op trombose na operaties zoals bijvoorbeeld de vervanging van een heup of een knie. En ook wie een operatie krijgt met als doel om gewicht te verliezen: een zogenaamde bariatrisch ingreep (maagverkleining of gastric bypass), loopt meer risico op trombose.
Daarom krijg je preventief zogenaamde tromboseprofylaxe voor een bariatrische ingreep: een behandeling met antistollingsmiddelen om je bloed te verdunnen zodat er minder snel bloedpropjes kunnen ontstaan.
Ook bij het vervangen van je knie of heup worden antistollingsmiddelen voorgeschreven. Dat gebeurt eveneens niet zonder reden. Rond deze operaties lig en zit je vaak lang in dezelfde houding, wat trombose kan veroorzaken. In de artikelen die bij trombose na chirurgische ingrepen horen. leggen we het verder uit.
Trombose en kanker
Verder staat op deze pagina een aantal artikelen over trombose en kanker. Bij sommige vormen van kanker zoals alvleesklierkanker- of maagkanker en bepaalde hersentumoren komt trombose vaker voor. Trombose is de meest voorkomende én vaak de best te voorkomen doodsoorzaak bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Veel kankerpatiënten weten echter niet dat ze risico lopen op trombose en ook artsen en verpleegkundigen zijn niet altijd even alert op symptomen.