Wie wordt The Ultimate Intensivist?
Leestijd: 4 minuten
Pijlsnel schakelt Diederik Gommers van de ene naar de andere IC-verpleegkundige rond het bed waarop een patiënt ligt die zojuist een hartstilstand heeft gehad. Aan de voorzitter van de landelijke vereniging voor intensive care (NVIC) de taak om zijn reanimatie te leiden.
’’Iedereen aan het werk…alle apparatuur staat aan…Knallen maar,’’ roept hij. Een paar minuten later kan hij opgelucht ademhalen als het hart van de patiënt weer begint te kloppen.
Glimlachend zet Gommers, ook intensivist en hoofd van de afdeling ic voor volwassenen van het Erasmus MC, een paar minuten later de virtual reality bril af waarmee hij zich even in een virtuele operatiekamer waande.
’’Echt heel gaaf,’’ is zijn reactie op de serious game The Ultimate Intensivist. Daarmee kun je als ic-arts of verpleegkundige belangrijke competenties oefenen en tegelijkertijd accreditatiepunten verdienen.
‘Het is een ongelooflijk goede methode om alles wat je moet kunnen en weten als intensivist te oefenen’
NVIC-voorzitter Gommers mocht het spel officieel als eerste te spelen, tijdens de Intensivistendagen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. ’’Eigenlijk ben ik anti-spelletjes, maar ik vind dit erg leuk om te doen,’’ zegt hij achteraf.
’’Het is een ongelooflijk goede methode om alles wat je moet kunnen en weten als intensivist op zo’n speelse wijze als deze te oefenen. Je kunt dit thuis doen op de bank, tussen de bedrijven door in het ziekenhuis en zo telkens je kennis updaten.’’
Resultaat van jarenlange samenwerking
The Ultimate Intensivist is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen de NIVC en Pfizer, zegt Helen van Dijk, Country Portfolio Lead Anti Infectives bij Pfizer.
’’We hebben eerder samen een tijdschrift en een film gemaakt voor naasten en familieleden van mensen op de intensive care,’’ vertelt ze. ’’Om hen te laten zien wat er allemaal gebeurt tijdens een opname.’’
’’Ook hebben we een klappertje gemaakt waarin familie een dagboek kan bijhouden. Als bedrijf vinden wij het belangrijk om meer te doen dan geneesmiddelen ontwikkelen alleen.’’
Als intensivist is het belangrijk om continu op topniveau te presteren. Precies daarom is het belangrijk om alle skills en kennis die je nodig hebt om een goede ic-arts of -verpleegkundige te zijn regelmatig te oefenen.
Escaperoom voor kerncompetenties
’’In een spel kun je op een leuke manier oefenen en mag je fouten maken. Het is toch beter dat een patiënt nu doodgaat dan in het écht,’’ grapte Ilse van Stijn, intensivist in het OLVG, die jaarlijks vele honderden ic-patiënten behandelt.
Zij was bestuurslid van de NIVC en degene die tegen Pfizer opperde om een serious game te maken voor intensivisten. Het resultaat is het escaperoomachtige spel The Ultimate Intensivist, een serious game voor de mobiele telefoon - al dan niet in combinatie met een virtual reality bril en een joystick.
’’Pfizer was meteen enthousiast en bracht mij en Dinis Dos Reis Miranda, intensivist van het Erasmus MC in contact met Marcel van Wijk, van serious game-ontwikkelaar Add-app,’’ vertelt Van Stijn. ’’Samen zijn we gaan nadenken over een app voor intensivisten.’’
Steeds verder uitgebreid
De ontwikkeling van het spel duurde ruim een jaar en de komende jaren wordt het steeds verder uitgebreid.’’We hebben eerst een gezamenlijke sessie gehad waarin we hebben besproken wat voor type spelers intensivisten zijn, om een goed beeld te krijgen van de doelgroep,’’ vertelt Marcel van Wijk, ontwikkelaar over het ontwikkelproces. ’’Vervolgens hebben we een klankbordgroep van intensivisten gevormd en hun input gebruikt om het spel inhoudelijk te vullen.’’
Intensivisten vinden het leuk om een spannend spel te spelen
Het bleek al snel dat intensivisten het leuk vinden om een spannend spel te spelen, dat ze houden van competitie. Maar dat ze het ook belangrijk vinden om zich in de inhoud van hun vak te verdiepen.
Zo ontstond het idee voor een escaperoom. Met allerlei minigames die leiden naar grotere ruimten, zoals de IC-kamer, waar ic- artsen en ic-verpleegkundigen hun zogenaamde ‘CanMeds’, hun kerncompetenties, kunnen oefenen.
’’Zoals crew resource management, communicatie, samenwerking en medisch en vakinhoudelijk handelen,’’ somt Ilse van Stijn op.
Ilse van Stijn heeft van de app de afgelopen maanden verschillende testfasen gezien. Maar nu in de Beurs van Berlage ziet zij voor het eerst hoe andere intensivisten het spel spelen, met behulp van een vr-bril en een joystick.
Zij en collega’s kunnen meekijken via een groot scherm, dat voor deze gelegenheid gekoppeld is aan de vr-bril van de spelers.
’’Goed om te zien, dat wat we hebben bedacht, in de praktijk ook écht klopt,’’ klinkt het opgelucht, terwijl zij en Marcel van Wijk gadeslaan hoe de ene na de andere intensivist de virtuele IC-kamer binnen stapt.
'Ze voelen tijdens het spelen de stress die ze normaal ook ervaren'
De intensivisten gaan stuk voor stuk allemaal met overgave aan de slag. En hoewel vrijwel alle patiënten de reanimatie overleven, lukt dat niet zonder dat de ic-deskundigen zich flink inspannen.
’’We proberen hen de stress te laten voelen die ze normaal ook voelen,’’ vertelt ontwikkelaar Van Wijk enthousiast. Het valt hem al snel op dat de meeste intensivisten eerst zelf aan het reanimeren willen slaan, voordat ze er aan denken om de hulp in te schakelen van de andere professionals in de IC.
’’Terwijl dat stuk voor stuk mensen zijn die ook precies weten wat ze aan doen zijn en die je dus ook om raad kunt vragen. Door goed samen te werken - en dat oefenen ze hier voornamelijk mee - krijg je extra informatie en spelpunten en gaat het allemaal een stuk sneller.’’
Serious game voor intensivisten
De IC-kamer is de eerste spelruimte van de serious game The Ultimate Intensivist. De komende maanden worden er veel meer ontwikkeld. ’’We kunnen nieuwe scenario’s ontwikkelen, maar ook bestaande aanpassen,’’ vertelt intensivist Ilse van Stijn.
Ze oppert dat je de IC-verpleegkundigen waarmee je samenwerkt tijdens de reanimatie expres verkeerd advies kan laten geven of fouten laten maken. Die moet je als speler dan opmerken en daarna gaan handelen.
Ook zou het goed zijn om met verschillende soorten patiënten te kunnen oefenen. ’’Laat spelers bijvoorbeeld werken met een hoogzwangere vrouw. Dan heb je dilemma’s zoals of je het kind alvast moet halen? Of dat je andere medicijnen nodig hebt.’’
Vaardigheden terugzien
Aan alle spelers in de Beurs van Berlage wordt gevraagd welke vaardigheden zij graag in het spel willen terugzien. Zij komen met zeer uiteenlopende suggesties voorbij, uiteenlopend van het aanleggen van een thoraxdrain tot hoe je handelt bij een sceptische shock.
Maar ook ziekenhuizen mogen nieuwe spelideeën aandragen, stelt intensivist Ilse van Stijn. ’’Het aardige is dat je het spel heel actueel kunt houden door nieuwe richtlijnen of nieuwe technieken meteen in te voegen zodra die er komen.’’
Hoe werkt het spel?
De speler komt het spel binnen via een centrale ruimte met een receptiebalie op de intensive care en kan 360 graden om zich heen kijken. Hier vindt hij ook het scorebord met de scores van zichzelf en andere spelers.
Vanuit de centrale ruimte kan hij naar de escaperoom gaan om daar de challenges te spelen. Dit zijn kleine minigames gericht op kennis, vaardigheid en snelheid. Daarmee kunnen badges worden verdiend, waarmee grotere spelen kunnen worden vrijgespeeld.
In zo’n groter spel komt de intensivist voor een uitdaging te staan, zoals de reanimatie die moet worden uitgevoerd.
App voor de smartphone
Het spel is gemaakt als app voor de smartphone en is te downloaden via de Appstore of Google Playstore. Spelers kunnen het spel spelen op hun mobiele telefoon en het bedienen met hun vingers.
Maar het is ook mogelijk om dit te doen met een virtual reality-bril op. Dit maakt dat speler het gevoel krijgt alsof hij écht in een IC-kamer staat waarin hij 360 graden kan ronddraaien.
Oplopende spanning
De challenges die de speler moet oplossen, lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn gekoppeld aan een tijdslimiet. Hierdoor stijgt de spanning en daar houden intensivisten van, weten ontwikkelaars Ilse van Stijn en Marcel van Wijk.
Wat het spel daarnaast aantrekkelijk maakt voor hen is dat binnenkort waarschijnlijk accreditatiepunten te verdienen zijn met het spel. De aanvraag hiervoor loopt.
Met een vr-bril krijgt de speler alsof hij écht in een IC-kamer staat waarin hij 360 graden kan ronddraaien
’’Het spel moet wel met enige regelmaat worden gespeeld,’’ waarschuwt Marcel van Wijk. ’’Wie lange tijd niet speelt, raakt zijn verdiende badges kwijt en moet die opnieuw verdienen om de spelruimtes weer te kunnen openen. Vanuit het spel worden ook meldingen gestuurd naar de spelers en stimuleren we zo een continu leerproces.’’
Intensivist Ilse van Stijn denkt ook dat ‘fellows’ (intensivisten in opleiding) veel van het spel kunnen leren. ’’Het zou mooi zijn als mensen scores van anderen als maatstaf gaan zien om hun eigen vaardigheden te verbeteren en je misschien wel onderlinge competitie krijgt tussen de fellows van Amsterdam en Rotterdam. Kortom, dat de titel The Ultimate Intensivist écht gaat leven. Dat willen we hiermee bereiken.’’
Bronnen
- Eigen verslag van Pfizer van presentatie app The Ultimate Intensivist.