Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Virale hersenvliesontsteking

Dit type hersenvliesontsteking is niet zo ernstig als zijn bacteriële tegenhanger. En zelden levensbedreigend. De klachten zijn mild (als die er al zijn). Bijvoorbeeld: hoofdpijn, koorts en darmklachten. Sommige mensen zullen licht slechter kunnen verdragen. Anderen zullen pijn in hun nek hebben – vooral als ze hun hoofd vooroverbuigen.

Hersenvliesontsteking

De zogeheten enterovirussen zijn vaak verantwoordelijk voor een virale hersenvliesontsteking. Verder is het herpesvirus regelmatig de oorzaak. Dit is hetzelfde virus dat ervoor zorgt dat in tijden van stress die vervelende koortslip weer opspeelt.

Het herpes-simplexvirus staat bekend om de koortslip, maar het kan ook een virale hersenvliesontsteking veroorzaken

Over een koortslip gesproken; wees voorzichtig in de buurt van baby’s en jonge kinderen als je weet dat je drager van het herpesvirus bent. Houd afstand en neem hygiëne in acht. Want, ook al is deze ziekte in de meeste gevallen niet ernstig, het voorkómen van een hersenvliesontsteking heeft altijd de voorkeur. En het vermijden van een hersenontsteking door een virus al helemaal.

Hersenontsteking? Dat is inderdaad iets anders dan een hersenvliesontsteking. Maar zeker het vermelden waard.

Als een virus, zoals herpes simplex, in de hersenen terechtkomt, kan daar een ontsteking ontstaan. Dat heet encefalitis en is levensbedreigend. Degenen die zo’n infectie overleven kunnen blijvende hersenschade oplopen.

Veel voorkomende klachten zijn – net als bij bacteriële hersenvliesontsteking – hoofdpijn, koorts, een stijve nek en lichtgevoeligheid. Maar ook: epileptische aanvallen en bewustzijnsveranderingen (bijvoorbeeld verwardheid).

Terug naar de virale hersenvliesontsteking. Is er een behandeling voor?
 

Nee, eigenlijk niet. Een uitzondering: als herpes simplex de boosdoener is, is een virusremmer een optie. De rest van de behandeling bestaat uit het bestrijden van klachten. Met andere woorden: een pil om de koorts omlaag te brengen en hoofdpijn te verminderen.

Kortom, van een virale hersenvliesontsteking word je niet zomaar ernstig ziek. Zonder geneesmiddelen herstel je meestal vanzelf binnen een paar dagen tot ruim een week.

In tegenstelling tot de bacteriële variant, veroorzaakt een virale hersenvliesontsteking zelden restverschijnselen. Alleen soms houdt iemand – die is genezen – er klachten aan over. Zoals: vermoeidheid en concentratieproblemen. Na een poosje kunnen deze klachten verminderen.

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.