Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bacteriële hersenvliesontsteking

Er zijn een hoop bacteriën die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. De pneumokokken en meningokokken doen dat het meest. Ook Haemophilus influenzae type b en groep-B-streptokokken zijn gebruikelijke ziekteverwekkers.

Hoe deze bacteriën het lichaam binnendringen

De hierboven genoemde bacteriën zijn besmettelijk. Dat wil zeggen, mensen geven ze aan elkaar door. Bijvoorbeeld via:

  1. druppelinfectie
  2. direct contact

Maar, wat betekent dat? Een druppelinfectie? Deze besmettingsweg kan plaatsvinden als de bacteriën zich bevinden in kleine druppels (speeksel) in de keel. Je kunt je vast voorstellen wat er gebeurt als een besmet persoon eens flink hoest of niest. Juist. De luchtverplaatsing zorgt ervoor dat de druppeltjes met bacteriën naar buiten gelanceerd worden. De keel uit. Iemand anders in de buurt kan pech hebben en de met druppeltjes gevulde lucht inademen. De keel in.

 

Hersenvliesontsteking

Bij een druppelinfectie moeten de bacteriën dus een afstand overbruggen. Daarom heet deze besmettingsweg ook wel ‘indirect contact’. Dat schept meteen meer duidelijkheid over de andere besmettingsweg. Bij direct contact komen de bacteriën niet via de lucht, maar na aanraking het lichaam binnen – denk aan zoenen en handen schudden.

Meningokokken, pneumokokken en Haemophilus influenzae type b verplaatsen zich via beide besmettingswegen van mens tot mens. De groep-B-streptokokken hebben een voorkeur voor direct contact.

De kans is zeer klein dat je daadwerkelijk een hersenvliesontsteking krijgt als je besmet raakt met een van deze bacteriën. Meestal blijven ze zitten op de plek (of in de buurt van de plek) waar ze zijn binnengekomen: de neus en keel. In het geval van de pneumokok kan die aanwezigheid bijvoorbeeld leiden tot een neusbijholteontsteking of – vooral bij jonge kinderen – een oorontsteking.

Sommige mensen merken zelfs helemaal niets van de bacteriën. Ze kunnen ermee besmet raken en ze maandenlang bij zich dragen. Zonder dat ze het weten (dat heet dragerschap).

‘De kans is zeer klein dat je daadwerkelijk een hersenvliesontsteking krijgt als je besmet raakt met een van deze bacteriën.’

Maar soms glippen bacteriën door de mazen van het net - bijvoorbeeld omdat het afweersysteem niet goed werkt. Eerst beginnen ze zich te delen in de neus- of keelholte. Vervolgens weten ze zich massaal door het slijmvlies heen te wurmen waardoor ze toegang krijgen tot de bloedbaan.

Zo verandert een bacterie, die op het eerste gezicht ongevaarlijk is, in een schadelijke ziektekiem. Zeker als ze zich via het bloed naar de hersenvliezen verplaatsen en zich daar verder vermenigvuldigen. Want dat leidt tot een levensbedreigende bacteriële hersenvliesontsteking. Zoals gezegd is dit een zeldzame ziekte met jaarlijks ongeveer een tot twee gevallen per 100.000 inwoners in Nederland.

Het afweersysteem

In je lichaam staan altijd talloze cellen paraat om je te beschermen tegen indringers van buitenaf – zoals bacteriën, virussen en schimmels. Dat doen die cellen niet lukraak. Bij gezonde mensen vormen ze samen een goed georganiseerd geheel: het afweersysteem (in de medische wereld ‘het immuunsysteem’ genoemd.)

Maar helaas werkt het afweersysteem niet bij iedereen altijd gesmeerd. Door ziekte en ouderdom kan de afweer achteruitgaan. Het gevolg? De verdedigingslinie is verzwakt. Micro-organismen komen makkelijker binnen en veroorzaken sneller en vaker infecties.

Klachten

Een arts die een versufte patiënt met koorts en nekstijfheid ziet, zal absoluut vermoeden dat diegene een bacteriële hersenvliesontsteking heeft.

Artsen noemen deze drie klachten de ‘klassieke trias’. En daarmee bedoelen ze: grote kans dat er sprake is van een hersenvliesontsteking als deze klachten tegelijkertijd aanwezig zijn.

Als iedereen met een hersenvliesontsteking last zou krijgen van alle drie de klachten. Tja … Dan was het makkelijker geweest om de ziekte te herkennen. Dat is bij minder dan de helft van de patiënten het geval. Volwassenen kunnen eigenlijk allerlei klachten ervaren: van epileptische aanvallen tot hevige hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Hersenvliesontsteking

Naar baby’s met een hersenvliesontsteking moet je iets anders kijken. Over het algemeen vertonen die een aspecifiek ziektebeeld. Aspecifiek? Dit betekent dat ze klachten hebben die niet uitsluitend horen bij een hersenvliesontsteking (en ook het gevolg van een andere ziekte kunnen zijn). Zoals: koorts, voedingsproblemen en sufheid.

Verder gedragen deze baby’s zich anders dan normaal. Door de hersenvliesontsteking zijn ze hangerig en lichtgeraakt. En dat valt bijvoorbeeld op bij het vastpakken en verschonen. Verder kan het zijn dat ze niet willen drinken (of er niet om ‘vragen’) en kreunende geluidjes maken die je niet herkent.

Maar, hoe is een hersenvliesontsteking te herkennen als de klachten zo divers en soms zo ‘gewoontjes’ zijn?

Zo herken je de klachten van een bacteriële hersenvliesontsteking (beter)

Je kunt het beste letten op sufheid en vlekjes op de huid. Wees alert als iemand ongewoon slaperig is en moeilijk wakker te maken is.

En de vlekjes, die zijn vooral rood of paars en verdwijnen niet als je erop drukt (tip van de Hersenstichting: test dit door de onderkant van een glas erop te drukken). Zulke vlekjes duiden op bloedvergiftiging – een ernstig verloop van de ziekte dat artsen ‘sepsis’ noemen.

Nekstijfheid (indien aanwezig) wordt erger bij het brengen van de kin richting de borst. Sommige mensen hebben zelfs hun hoofd de hele tijd achterovergebogen, omdat hun nek zo’n pijn doet. Dat is een karakteristieke houding voor hersenvliesontsteking. Vandaar dat ziekte soms nekkramp wordt genoemd.

We hebben het nu vooral gehad over de klachten die iemand tijdens een hersenvliesontsteking kan krijgen. Maar wie ervan geneest, kan last krijgen van restverschijnselen. Soms levenslang. Met restverschijnselen bedoelen we de nasleep van de ziekte. Gevolgen van wat de bacteriën in de hersenen hebben veroorzaakt. Voorbeelden zijn: epilepsie, doofheid, oogafwijkingen en concentratieproblemen.

Sepseis

Twijfel je of jijzelf of iemand om je heen hersenvliesontsteking heeft? Verlies geen seconde en bel meteen 112. Bacteriële hersenvliesontsteking kan plotsteling verslechteren waardoor ziekenhuisopname en behandeling met antibiotica dringend nodig zijn.
 

Risicofactoren

Waarom worden sommige mensen ziek van een besmetting? Terwijl anderen er niets van merken? Dat hebben wetenschappers (nog) niet opgehelderd. Maar dit weten ze wel. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een hersenvliesontsteking vergroten. Die zijn onder te verdelen in leeftijd, medische conditie, geneesmiddelgebruik en leefomgeving.

Allereerst de leeftijd. De ziekte komt het meest voor bij baby’s, tieners, jongvolwassenen en 65-plussers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben de verschillende soorten bacteriën een voorkeur voor een bepaalde leeftijdsgroep.

Welke bacterie hoort bij welke leeftijd?

  • pneumokokken bij ouderen;
  • groep-B-streptokokken bij pasgeborenen;
  • meningokokken bij jongvolwassenen en adolescenten;
  • pneumokokken, meningokokken en Haemophilus influenzae type b bij jonge kinderen.

 

Hersenvliesontsteking

Vervolgens de medische conditie als risicofactor. De afwezigheid van een (functionerende) milt. Ook hiv vergroot de kans op hersenvliesontsteking. Waarom? Hun afweersysteem heeft een deuk opgelopen. En dat maakt ze vatbaar voor infecties in het algemeen en hersenvliesontsteking in het bijzonder. Je kunt eigenlijk zeggen: een verzwakte afweer is een risicofactor. Of die nu aangeboren is, door een ziekte komt of het gevolg is van geneesmiddelgebruik.

En ten slotte de leefomgeving. Zo lopen reizigers die naar de meningitisgordel gaan in Sub-Sahara Afrika een verhoogd risico op infectie. Maar het gaat niet alleen om de plek waar je bent. Ook het aantal mensen dat zich op die plek bevindt doet ertoe. Dat wil zeggen: op elkaar gepakt leven is een risicofactor. Denk aan plekken als studentenhuizen, militaire barakken en vluchtelingenkampen.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.