Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Systemische behandeling

Als je ernstig eczeem hebt of eczeem op een groot deel van lichaam, heb je misschien al allerlei behandelingen geprobeerd. Werken hormoonzalven, calcineurine-remmers, ciclosporine en lichttherapie niet? Of lukt het niet om het gebruik van hormoonzalven af te bouwen? Dan kan je dermatoloog een (andere) systemische behandeling voorschrijven. 
 

Hoe gebruik je het? 

Een systemische behandeling is een behandeling met tabletten of met een medicijn opgelost in een drank. Of je krijgt het medicijn via een infuuus of injectie onder de huid toegediend. We zetten de verschillende systemische behandelingen voor je op een rij.

Ciclosporine
 

Ciclosporine wordt voorgeschreven aan kinderen vanaf twee jaar en aan volwassenen. 
Lees meer over Ciclosporine

Azathioprine*
 

Azathioprine wordt voorgeschreven als off-labelbehandeling aan kinderen vanaf twee jaar en volwassenen. 
Lees meer over Azathioprine

Mycophenolaatmofetyl en mycofenolzuur*
 

Mycofenolaatmofetyl (MMF)* en enteric-coated mycofenolzuur (MPA)* worden voorgeschreven aan volwassenen en aan kinderen vanaf 2 jaar met ernstig eczeem. 
Lees meer over Mycophenolaatmofetyl en mycofenolzuur (off-label)

Methotrexaat*
 

Ook methotrexaat (MTX) kun je als off-labelbehandeling krijgen. Het wordt voorgeschreven aan kinderen ouder dan twee jaar en volwassen. 
Lees meer over MXT

Orale corticosteroïden
 

Orale corticosteroïden mag je niet langdurig gebruiken. Daarom krijg je ze alleen wanneer je eczeem opeens opvlamt of tijdens het starten van een behandeling die pas na enkele maanden effectief is.  
Lees meer over Orale corticosteroïden
 

Bijwerkingen 

Als je een systemische behandeling volgt, moet je regelmatig bloed laten prikken. Dat is om eventuele bijwerkingen op tijd op te merken of te voorkomen. 

Wat wil je nog meer weten?

Bij sommige systemische middelen staat de term ‘off-label’. Dat betekent dat dit middel officieel geen registratie heeft voor de betreffende behandeling en dus niet in grote wetenschappelijke registratiestudies onderzocht is op werking, verdraagzaamheid en veiligheid voor atopisch eczeem. Artsen schrijven off-label geneesmiddelen alleen voor als dit volgens de behandelrichtlijnen mag en er geen andere geschikte behandelmogelijkheden zijn. Voordat je arts je een ‘off label’-medicijn voorschrijft, moet de arts dit met je bespreken.

Systemische behandelingen

Er zijn uiteenlopende systemische behandelingen. De meesten kunnen langdurig worden gebruikt. Dat geldt alleen niet voor orale corticosteroïden. Je arts kan bepalen wat voor jou de beste systemische behandeling is. 
 

* Dit middel is niet officieel geregistreerd voor de betreffende aandoening, maar wordt door dermatologen wel ingezet voor de behandeling van atopisch eczeem.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.