Methotrexaat
Het kan zo zijn dat je methotrexaat, afgekort MTX, voorgeschreven krijgt wanneer andere behandelingen niet goed werken. MTX remt de ontstekingsreactie in je huid waardoor je eczeem vermindert. MTX remt het ontstekingsproces voor langere tijd.
Het kan twee tot drie maanden duren voordat je merkt dat het medicijn werkt. Soms gebruik je MTX in het begin samen met Prednison. Dat middel werkt wel snel, maar is minder geschikt voor langdurig gebruik. Je kunt MTX wel voor een langere periode gebruiken.
Bijwerkingen
Net als andere medicijnen kan MTX zorgen voor bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, ontsteking van het mondslijmvlies, hoofdpijn en haarverlies.
Waarschuw je arts als je last krijgt van kortademigheid, duizeligheid of vermoeidheid. Dat kunnen symptomen zijn van beenmergsupressie (een tekort aan bloedcellen).
Ook een vervelende bijwerking die kan ontstaan is leverschade. Van problemen met je leverfunctie merk je in eerste instantie zelf niets. Daarom wordt er regelmatig bloed afgenomen om te bepalen of de waardes mogelijk afwijkend zijn.
Verder ben je bij gebruik van MTX wat vatbaarder voor infectieziektes zoals griep, longontsteking, gordelroos en blaasontsteking.
Wat wil je nog meer weten?
Om de kans op bijwerkingen te verminderen of om deze te voorkomen, laat de dermatoloog regelmatig je bloed checken en slik je er foliumzuur bij. Als je maag- of darmklachten krijgt, kan het verstandig zijn om MTX-injecties te nemen in plaats van pillen te slikken.
Voor operaties (ook door de tandarts) is het soms nodig om even met het gebruiken van MTX te stoppen. Het medicijn kan niet met bepaalde antibiotica samen worden gebruikt. MTX gaat ook niet samen met borstvoeding. En bij zwangerschap of als je zwanger wil worden, is het belangrijk om te overleggen met je dermatoloog of huisarts.
MTX
Methotrexaat is de werkzame stof en het medicijn is in verschillende doses en in injectievorm verkrijgbaar onder de merknamen Ebetrext, Injexate, Methrotexaat en Metoject. Zo’n injectie kun je bij jezelf toedienen, maar de verpleegkundig specialist kan het ook toedienen. Methotrexaat is ook verkrijgbaar in tabletvorm. Je arts kan bepalen welke behandeling het beste voor je is.
Bronnen
- https://www.umcutrecht.nl/nl/behandeling/medicijnen-bij-eczeem
- https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/constitutioneel_eczeem/conventionele_systemische_immunosuppressieve_therapie_ce/methotrexaat_mtx_ce.html
- https://www.simpto.nl/diagnose/beenmergdepressie/
- https://www.lareb.nl/nl/databank/result?drug=METHOTREXAAT&formGroup=Injectievloeistof%2C%20Tablet&atc=L04AX03