Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antihistaminica

Wanneer je een allergische reactie hebt, komt het stofje histamine vrij. Hierdoor zetten kleine bloedvaten in je huid uit en lekt er vocht uit. Je huid wordt rood en je krijgt jeuk. Om die reactie af te remmen, kun je antihistaminica gebruiken. Dit remt de jeuk. 
 

Hoe gebruik je het?

Antihistaminica gaan jeuk tegen en bestrijden dus een symptoom, niet het ontstaan van het eczeem zelf.

Jeuk bij eczeem wordt soms door een allergische reactie veroorzaakt, maar niet altijd. Daarom zal een antihistaminicum niet voor iedereen werken.

Deze middelen zijn niet verslavend en kunnen dagelijks worden ingenomen. Ze beginnen binnen een uur na inname te werken en hun effect houdt een dag aan.


Bijwerkingen

In het algemeen worden antihistaminica goed verdragen, maar net als andere medicijnen kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Sommige antihistaminica kunnen slaperigheid of sufheid veroorzaken. Daarom wordt vaak aanbevolen om ze 's avonds in te nemen.
 

Wat wil je nog meer weten? 

Bij kinderen moet je specifiek letten op hyperactiviteit of prikkelbaar gedrag als bijwerkingen. Als je kind zich anders gedraagt na het innemen van antihistaminica, neem dan contact op met je arts. Overleg sowieso met een arts voordat je een kind antihistaminica geeft.

Sommige antihistaminica kun je gewoon zonder recept bij de apotheek krijgen. Maar als je ze chronisch gebruikt, kun je je dokter ook om een recept vragen zodat het vergoed wordt. Het middel wordt ook gebruikt bij mensen die allergisch zijn voor huisstofmijn of pollen die door gras of bomen worden afgegeven. Je kunt het gebruiken wanneer je een allergische reactie krijgt, maar ook preventief.

Antihistaminica

Er zijn verschillende soorten antihistaminica. Het middel is vaak beschikbaar in tabletvorm, maar voor kinderen is er ook een vloeibare vorm beschikbaar. Overleg met je arts en ontdek wat voor jou het prettigst is.

Stofnaam Merknaam Versuffend Vanaf
Alimemazine Nedeltran Wel 2 jaar
Cetirizine Zyrtec Niet 1 jaar
Clemastine Tavegyl Wel 12 jaar (vanaf 1 maand bij anafylaxie)
Desloratadine Aerius Niet 1 jaar
Dimetindeen Fenistil  Wel 1 jaar
Ebastine Kestine Niet 12 jaar
Fexofenadine Telfast  Niet 6 jaar
Hydroxyzine Atarax Wel 1 jaar
Ketotifen Zaditen Wel 6 maanden
Levocetirizine Xyzal Niet 1 jaar
Loratadine Claritine Niet 2 jaar
Promethazine nvt  Wel 2 jaar

 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.