Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontstekingsziekten leefbaar maken voor mensen

Chronische ontstekingsziekten zijn er in vele varianten: er zijn er meer dan tweehonderd. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen met een ontstekingsziekte zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, eczeem of artritis psoriatica.1,2,3 Dit zijn aandoeningen die mensen hun hele leven houden. Pfizer wil ontstekingsziekten leefbaar maken voor mensen.  

Ontstekingsziekten leefbaar maken voor mensen

Naast geneesmiddelen die symptomen onderdrukken, ontwikkelen wij hulpmiddelen bij Pfizer. Deze ondersteunen patiënten bij hun dagelijks leven of zorgverleners bij hun werk. Op deze pagina vertellen wij over de verschillende ontstekingsziekten waar Pfizer wetenschappelijk onderzoek naar doet. Ook laten we een glimp zien van de uiteenlopende projecten en hulpmiddelen voor patiënten, artsen en verpleegkundigen waaraan wij bijdragen.

Wat is een ontstekingsziekte?

Wat hebben mensen met reumatoïde artritis (RA), eczeem, artritis psoriatica (PsA), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn (samen IBD) nu eigenlijk gemeen? Ze krijgen allemaal te maken met ontstekingen in hun lichaam. Bij RA ontstaan ontstekingen vooral in de gewrichten, bij PsA kunnen deze ook in de huid ontstaan. Ook bij atopisch eczeem gaat het om huidonstekingen en bij IBD ontwikkelen ontstekingen zich in de darmen. Vaak wisselen periodes met hevige ontstekingen en veel klachten zich af door rustigere periodes.

Mensen met een ontstekingsziekten hebben soms al jarenlang vage klachten die langzaam verergeren. Niet altijd wordt er meteen een duidelijke diagnose gesteld. Uiteindelijk komt de diagnose vaak als een verrassing en kost het mensen de nodige tijd om deze te verwerken. Ze moeten wennen aan het leven met een ziekte die niet meer verdwijnt en die een grote invloed kan hebben op al hun dagelijks activiteiten.
 

Doorbraken bereiken

Helaas zijn er nog geen behandelingen waardoor je kunt genezen van een ontstekingsziekte. Duizenden onderzoekers wereldwijd - waaronder die van Pfizer - zoeken dag in, dag uit naar de oorzaken van ontstekingsziekten. Ze hopen daarmee doorbraken te bereiken in de vorm van innovatieve geneesmiddelen. Daarnaast zetten deze wetenschappers zich in om bestaande behandelingen waarmee ziektesymptomen worden onderdrukt, telkens te verbeteren.

Duizenden onderzoekers wereldwijd - waaronder die van Pfizer - zoeken dag in, dag uit naar de oorzaken van ontstekingsziekten.

Elke patiënt met ontstekingsziekte is uniek en kan last hebben van andere symptomen. Toch zijn er klachten die veel mensen met elkaar gemeen hebben, zoals vermoeidheid of pijn. Ook kan hun aandoening zwaar op hun dagelijks leven drukken en hun vermogen om te werken, mee te doen aan het sociale leven en op hun relatie met hun partner, familie of vrienden.

Ook is het vaak zo dat ontstekingsprocessen in het lichaam sneller tot rust komen, wanneer mensen een gezonde leefstijl hebben: gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen, een goede werk-privébalans nastreven en stress zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
 

Wij willen dat mensen met ontstekingsziekten zich op hun best voelen

Bij Pfizer willen wij dat mensen met ontstekingsziekten zich op hun best voelen. Zodat zij hun leven kunnen invullen en leiden op de manier zoals zij dat zelf graag willen. Daarom ontwikkelen wij naast geneesmiddelen ook hulpmiddelen die patiënten bij hun dagelijks leven en artsen bij hun werk kunnen ondersteunen. Vaak doen wij dit samen met andere zorgpartners.

Zo ondersteunen we apps die er bijvoorbeeld zijn voor mensen met eczeem, RA en IBD en die hen inzage geven in hun ziekteverloop en behandeltraject. En we zetten ons onder meer met ons project ‘Fijn dat het weer maandag is!’ in voor iedereen die ziek wordt, zodat zij kunnen blijven werken.

Gesprekswijzer

Daarnaast hebben we hulpmiddelen zoals de Gesprekswijzer en een interactieve video die mensen met ontstekingsziekten helpen bij het voorbereiden van een gesprek met hun behandelaar. Zodat ze in de behandelkamer de tijd en ruimte ervaren om alle vragen te stellen die ze hebben en samen met hun arts te beslissen over hun behandeling.

Verder maken we onderwerpen zoals seksualiteit en IBD en reuma en werk bespreekbaar. Dit doen we bijvoorbeeld door het delen van ervaringen van patiënten, artsen en verpleegkundigen. Maar ook ontwikkelen we nascholingen voor zorgprofessionals, die gaan over thema’s zoals IBD en zwangerschap.

Een ander voorbeeld is de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ waarin deskundigen onderwerpen bespreken die voor mensen met IBD belangrijk zijn, maar die niet altijd aan bod komen in de spreekkamer, uiteenlopend van verslaving tot voeding. En ook kun je binnenkort via onze website gratis het kinderboek ‘Zalfje’ aanvragen dat bedoeld is voor kinderen met eczeem en hun ouders.

Als Pfizer ondersteunen we vele projecten die we niet allemaal op deze overzichtspagina kunnen noemen. Wel vertellen we erover op onze webpagina’s die specifiek over RA, IBD, eczeem en PsA gaan. Ook hebben we een dossier over Digitale zorg en ontstekingsziekten dat ingaat op de opkomst van digitale zorg, uiteenlopend van digitale behandelafspraken tot virtuele patiënteninformatieavonden.

Bronnen

Bronnen

1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/46/ruim-1-2-miljoen-nederlanders-hebben-eczeem-of-psoriasis

2. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/wat-is-het/

3. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/reumato%C3%AFde-artritis-ra/cijfers-context/huidige-situatie

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.