Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Maak gebruik van de hulplijnen om je heen’

Werk is meer dan alleen geld verdienen. Het brengt structuur, sociale contacten en het geeft voldoening. Maar wat als je een chronische ziekte zoals axiale SpA hebt en werken niet zo vanzelfsprekend is? Wat doe je dan? En hoe bespreek je dit met je werkgever? Deze vragen – en nog veel meer - bespreken drie experts en een ervaringsdeskundige in het webinar ‘Axiale SpA en werk’.

webinar axiale SpA

“Ik heb op mijn werk lang verborgen gehouden dat ik axiale SpA heb,” vertelt Albert Knoppert openhartig tijdens het webinar ‘Axiale SpA en werk’. “De vermoeidheid en pijn die ik had zorgden ervoor dat ik mijn werk niet kon blijven doen. Maar ik wilde me niet laten kennen. Daardoor werd het alleen maar erger en dat had zelfs invloed op mijn thuissituatie.”

Samen met reumatoloog Floris van Gaalen, fysiotherapeut en onderzoeker Salima van Weely en arbeidsdeskundige Bert Pols praat Albert in het webinar over de impact van axiale SpA op het werkzame leven. Ze bespreken onder andere de vragen: Waar kun je tegenaan lopen? Hoe ga je ermee om? En hoe hou je een goede balans tussen werk en privé?
 

Inzicht in wat je kan

“Een chronische ziekte als axiale SpA kan ervoor zorgen dat je zo ziek bent dat je niet naar je werk kunt. Een andere vorm van arbeidsverlies is dat je wel op je werk bent, maar dat je door je ziekte veel moeite hebt om effectief en efficiënt te zijn,” legt reumatoloog Floris van Gaalen uit. “Daarmee omgaan kan lastig zijn.”
 

‘Voor iemand met axiale SpA is niet elke dag hetzelfde, dus het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je wel en niet kan.’

Fysiotherapeut Salima van Weely gaat hierop in. “Voor iemand met axiale SpA is niet elke dag hetzelfde, dus het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je wel en niet kan.” Ze voegt daaraan toe dat je meer aankunt als je fitter bent. Daar is Albert het mee eens. “Blijven bewegen is heel belangrijk. Ik sport nu drie keer per week met andere reumapatiënten en er moet veel gebeuren wil ik dat een keer afzeggen.”
 

‘Je krijgt snel een stempeltje’

Het kan lastig zijn om aan je baas uit te leggen dat je ziek bent, vermoeid bent en pijn hebt, weet Albert uit eigen ervaring. “Je krijgt toch snel een stempeltje. Een bedrijfsarts kan helpen bij het bespreekbaar maken. We denken vaak: ik kan het wel alleen. Maar met begeleiding kun je meer. Dus maak gebruik van de hulplijnen om je heen.”

Arbeidsdeskundige Bert Pols vult aan: “Als je een chronische ziekte hebt, bespreek het met de bedrijfsarts en schakel een arbeidsdeskundige in. Die kan samen met jou kijken naar de kansen en mogelijkheden binnen jouw organisatie, of anders passend werk op een andere plek. Altijd met het doel om je duurzaam inzetbaar te houden tot je pensioen.”
 

Webinar axiale SpA experts

Webinar ‘Axiale SpA en werk’

Het webinar ‘Axiale SpA en werk’ is gemaakt door Stichting Axiale SpA Nederland, samen met UCB en Pfizer. Je kunt het webinar bekijken op de website van Stichting Axiale SpA. Op deze website vind je bovendien meer informatie over het onderwerp axiale SpA en werken.
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.