Vaccinaties, van jong tot oud
Bij vaccinatie denk je al gauw aan baby’s en kinderen die een prik krijgen om hen te beschermen tegen gevaarlijke infectieziekten zoals de bof, mazelen en rodehond. Maar vaccins zijn bedoeld voor mensen van alle leeftijden en kunnen hele families beschermen. Van baby’s en kinderen tot tieners, en van zwangere vrouwen tot volwassenen en kwetsbare ouderen.
Vaccinatie is een van de meest succesvolle en kosteneffectieve interventies op het gebied van volksgezondheid. In de Gouden Eeuw werd bijna de helft van de kinderen niet ouder dan 18 jaar. Gelukkig komen veel gevaarlijke infectieziekten mede dankzij vaccinatie bijna niet meer voor in de Westerse wereld. En worden we nu gemiddeld zo’n dertig jaar ouder dan honderd jaar geleden.
Door het wereldwijde gebruik van vaccins, komen veel infectieziekten die zich vroeger snel verspreidden en vaak dodelijk waren, veel minder vaak voor. Een belangrijk succesverhaal in de geschiedenis van vaccins is de wereldwijde uitroeiing van pokken in 1979, dankzij het gebruik van het pokkenvaccin.
Sinds dat moment hebben vaccins meermaals bewezen dat ze een van de grootste innovaties in de gezondheidszorg zijn. Vaccins voorkomen niet alleen ernstige en levensbedreigende ziekten, maar helpen ook om de kosten van de gezondheidszorg voor patiënten en de samenleving te verminderen. Met behulp van vaccinatie voorkom je immers dat mensen ziek worden. Pfizer gelooft daarom dan ook in de bijdrage en de waarde die vaccins kunnen hebben om de levens van mensen te verbeteren.
Vaccins zijn een heel belangrijk middel in de strijd tegen ziekten. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ze helpen het lichaam te beschermen tegen infecties en worden gebruikt om je immuunsysteem te stimuleren en zo te beschermen tegen infectieziekten.
Pfizer wetenschap
Maar wat is nou de relatie van Pfizer met vaccins? Pfizer heeft een lange geschiedenis in de ontwikkeling van vaccins en heeft een cruciale rol gespeeld bij het uitroeien van de pokken, het sterk terugdringen van polio en het bestrijden van de COVID-pandemie. Ook in de toekomst blijven we ons bezighouden met het ontwikkelen van vaccins tegen ernstige infectieziekten. We zijn optimistisch over de bescherming die vaccins kunnen bieden aan mensen van alle leeftijden: van pasgeborenen tot ouderen.
Onze inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van vaccins zijn gericht op drie gebieden:
Aanpak van infectieziekten met grote impact
We zetten ons in voor het wereldwijd verspreiden van onze vaccins. En we doen onderzoek naar vaccins tegen ziekenhuisinfecties. Zoals infecties die veroorzaakt worden door de bacteriën Staphylococcus aureus en Clostridium difficile. Dat is nodig, want het aantal ziekenhuisinfecties stijgt. En ook buiten het ziekenhuis komen ze vaker door. Daardoor wordt behoefte aan effectieve vaccins nog dringender.
Het uitbreiden van de voordelen van immunisatie van de moeder
We ontdekken en ontwikkelen kandidaat-vaccins tegen bepaalde ernstige infecties bij pasgeborenen. Deze infecties kunnen ernstige gevolgen hebben voor de meest kwetsbare mensen: baby’s en ouderen. Onze visie en streven is om zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden te vaccineren, zodat baby’s tijdens hun eerste maanden goed beschermd zijn tegen deze infectieziekten.
Onderzoek naar kankervaccins
De wetenschap achter vaccinatie wordt gecombineerd met die achter geneesmiddelen waarmee je het immuunsysteem kunt veranderen. Het doel ervan is om het immuunsysteem van het lichaam te benutten om anti-tumorreacties uit te lokken. En het sterk te maken met immunotherapiebehandelingen die gebaseerd zijn op vaccins en kankervirussen. Dit moet leiden tot veel betere en gerichtere kankerbehandelingen.
Hoe werkt een vaccin?
Maar hoe werkt een vaccin dan precies? Vaccins bevatten een verzwakte, dode of afgeleide vorm van een virus of bacterie. Die wordt in je lichaam gebracht. Je wordt daar niet ziek van, maar het zorgt ervoor dat je immuunsysteem zich voorbereidt op een toekomstige infectie. Het immuunsysteem wordt geprikkeld en produceert specifieke anti-stoffen. -Daardoor ontwikkel je immuniteit tegen het echte virus of bacterie en loop je veel minder risico om (ernstig) ziek te worden. Want als de echte ziektekiem op een later moment in het lichaam komt, wordt deze direct herkend door de antistoffen en andere cellen van het afweersysteem die door vaccinatie ’getraind’ zijn. De antistoffen -neutraliseren de ziektekiem, waardoor deze minder tot geen kans krijgt om ziekte te veroorzaken.
mRNA
Een nieuwe technologie die wordt gebruikt bij vaccins is mRNA. Dat bevat een recept voor je cellen om met behulp van hun natuurlijke werkingsmechanisme eiwitten te maken. Om de cellen soepel binnen te komen, reist mRNA in vetbolletjes naar je cellen. Die vetbolletjes noemen we lipide-nanodeeltjes. Eenmaal daar aangekomen, lezen je cellen het mRNA als een recept en bouwen ze eiwitten die overeenkomen met specifieke delen van de ziekte-verwekker (bijvoorbeeld een virus of bacterie) die we antigenen noemen. Je immuunsysteem ziet deze vreemde antigenen als indringers en begint met het ‘sturen’ van verdedigers, die antilichamen en T-cellen worden genoemd. Zo wordt je immuunsysteem getraind voor mogelijke toekomstige aanvallen. Als het echte virus dan langskomt, kan je lichaam het herkennen en aanpakken.