‘Het is mijn missie om kanker bespreekbaar te maken op de werkvloer.’
“Als een werknemer te maken krijgt met kanker, is het heel belangrijk dat hierover gesproken wordt op de werkvloer.” Judith Maas spreekt uit ervaring. Nadat ze zelf kanker had, is ze zich gaan inzetten voor het onderwerp kanker op de werkvloer. “Als iemand kanker heeft, is het pijnlijker om er niet over te praten dan wel.”
Meer over werken als je ziek bent
Wilt u meer lezen over het onderwerp Werken als je ziek bent? Op deze pagina vind u meer informatie.
De 51-jarige Judith Maas uit Apeldoorn werkt als projectleider HR voor een verzekeringsmaatschappij. Toen ze in 2015 de diagnose kanker kreeg, vond ze dat haar werkgever daar goed mee omging. “Ik kreeg veel ruimte voor ziekenhuisbezoeken en re-integratie en ik heb me op geen enkel moment opgejut gevoeld. Maar toch merkte ik dat op het gebied van communicatie rondom dit onderwerp nog wel wat misging.”
Vanuit haar eigen ervaringen helpt Judith nu werknemers, werkgevers en zorgprofessionals met het omgaan met kanker op de werkvloer. “Over dit onderwerp geef ik vanuit In Movimento Coaching, dat is mijn eigen bedrijf, workshops, coaching sessies en schrijf ik blogs. Dit doe ik naast mijn werk als projectleider HR.”
Communicatie
Tijdens haar eigen ziekte heeft Judith zelf de regie gepakt. “Ik hou zelf graag de controle, maar dat was in deze situatie niet altijd handig en ook niet mogelijk. Communicatie is heel belangrijk en dat had ik me onvoldoende gerealiseerd.”
“Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk communicatie tussen werkgever en werknemer is. Dit begint al direct in de eerste fase na de diagnose. Mijn tip is daarom aan werkgevers: maak een communicatieplan. Bedenk samen met de betreffende werknemer wat je gaat vertellen en aan wie. En breng niet alleen leidinggevenden op de hoogte, maar ook directe collega’s.”
De vraag ‘wat heb je nodig’ is volgens Judith ook cruciaal. “Niet alleen voor de zieke werknemer, ook voor collega’s. Ik kan me voorstellen dat collega’s niet weten wat ze tegen een zieke collega moeten zeggen. Door hierover te praten kun je ongemakkelijke situaties voorkomen voor beide partijen.”
Hoe ga je om met iemand die kanker heeft?
Samen met Machteld de Bont van Care in Company geeft Judith workshops die gericht zijn op leidinggevenden en op zorgprofessionals, zoals bedrijfsartsen. “Hoe ga je om met iemand die kanker heeft? Wat en hoe moet je communiceren? Wat moet je regelen, overleggen en communiceren? Wat kan er wél als je kijkt naar werk? Dat zijn vragen die aan bod komen tijdens deze workshops.”
De Apeldoornse legt uit wat haar rol hierbij is. “Ik vertel vanuit mijn eigen ervaringen. Er zijn vier fases van ziekte: de diagnosefase, behandelfase, re-integratiefase en de nazorg. Tijdens al die fases zijn er in mijn traject dingen goed gegaan, die komen aan bod. Maar sommige dingen hadden ook anders gekund. En hieruit geef ik concrete tips aan zorgprofessionals of leidinggevenden.”
Koffie
Judith geeft een voorbeeld waar ze zelf tegenaan is gelopen. “Toen ik na een periode van afwezigheid weer even naar kantoor wilde, besloot ik gewoon langs te gaan voor een kopje koffie.” Dat dit bezoekje veel impact zou hebben voor zowel haarzelf als haar collega’s, realiseerde Judith zich toen niet.
“In plaats van zomaar langsgaan, had ik beter goede afspraken kunnen maken. Want zou ik bijvoorbeeld meteen naar de afdeling lopen, of zou iemand me bij de receptie ophalen? Zou ik alleen mijn leidinggevende zien, of ook andere collega’s?”
Ze wacht even voor ze verder praat. “Deze onduidelijke afspraken, waar ik zelf ook ‘schuldig’ aan was, maakten me heel onzeker. Dat ene kopje koffie werd ineens zo groot en zo moeilijk. Het is dus heel belangrijk om goede afspraken te maken.”
Wat heb je nodig?
“Tijdens de workshops komt de vraag ‘wat heb je nodig?’ steeds terug, dus op een gegeven moment besloot ik over dat onderwerp wat op papier te zetten.’’ Judith haalt een hand door haar korte bruine haar. “Dat verhaal werd gepubliceerd op het intranet van mijn bedrijf en later ook op een online gezondheidsplatform. Voor dat platform blog ik inmiddels maandelijks over onderwerpen rondom kanker op de werkvloer.”
Coaching
Naast de workshops en blogs is coaching de derde manier waarop Judith zich inzet voor het onderwerp kanker op de werkvloer. “Ik ben opgeleid tot loopbaan professional. En in dat werk zit ook een mooie link met kanker.” Ze legt uit: “Vaak zie je dat er een soort knopje om is bij mensen die kanker hebben gehad en die weer aan het werk gaan. Ze denken ‘wil ik dit werk eigenlijk wel blijven doen de rest van mijn leven?’”
‘Ik merkte zelf ook na mijn kanker dat ik werk wilde doen dat ertoe deed en dat zingeving belangrijk is.’
“Dus vanuit mijn eigen ervaring en vanuit mijn werk als loopbaanprofessional leg ik vooral de focus op inzetbaar blijven. Hoe iemand omgaat met eventuele late effecten van de ziekte kanker, zoals concentratieproblemen, geheugenverlies of vermoeidheid. En hoe iemand de juiste balans houdt en werk doet dat energie geeft.”
Stapje voor stapje
Judith vertelt dat ze sinds haar ziekte niet te veel vooruit leeft, maar stap voor stap bekijkt wat er komt. “In het ziekenhuis kreeg ik steeds heel veel informatie. Het was fijn dat van alles mogelijk was, maar het was onoverzichtelijk voor me. Toen heb ik met mezelf afgesproken: ik ga het klein bekijken. Eerst richtte ik me op de operatie. En vanaf daar keek ik weer verder. Dat heeft me heel erg geholpen, want het was ineens behapbaar.”
“Zo benader ik werk ook, zowel voor mezelf als voor de mensen die ik coach: deel het op in stappen, dan kun je ook makkelijker je energie erover verdelen. En ik weet uit ervaring dat je dan juist energie krijgt van werk.”
Care in Company
In samenwerking met Care in Company geeft Judith workshops over kanker op de werkvloer, die gericht zijn op leidinggevenden en op zorgprofessionals, zoals bedrijfsartsen. Care in Company ondersteunt organisaties met individuele begeleiding, organisatieadvies, coaching, workshops en trainingen bij vragen over werk en kanker. Voor het inrichten van goed werkgeverschap bij kanker, heeft Care in Company een programma ontwikkeld. Dit kwam voort uit de behoefte van werkgevers om beter voorbereid te zijn wanneer kanker een medewerker treft. Organisaties kunnen een ‘caring company’ worden door interne afspraken en richtlijnen op te stellen. Care in Company begeleidt Pfizer om een goed beleid op te stellen voor zieke werknemers. En in 2017 heeft Pfizer als eerste werkgever in Nederland na een succesvolle externe audit het certificaat ‘Caring Company’ ontvangen.
Kijk voor meer informatie op: https://careincompany.nl/caring-company/
Lees hier meer informatie over In Movimento Coaching