Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Multiresistente darmbacteriën – een ongewenst importproduct

Stel, je gaat op een verre reis. Op vakantie naar een land waar een tropisch klimaat heerst. Hoe groot acht je de kans dat je een multiresistente bacterie mee terugneemt naar Nederland?

Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders die terugkomt van een tropische vakantiebestemming neemt een ongenode gast mee: een multiresistente darmbacterie. De meeste vakantiegangers weten dat niet. Ze dragen de bacterie tijdelijk bij zich zonder daar ziek van te worden.

Multiresistente darmbacteriën

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen

Multiresistente bacteriën lijken op het eerste gezicht onschuldig. Want zeg nou zelf: een bacterie die mensen zelden ernstig ziek maakt is toch niet gevaarlijk? Wacht even met het beantwoorden van deze vraag totdat je hebt nagedacht over de volgende situatie.

Je bent net teruggekomen van een reis door Thailand. Van eilandhoppen tot citytrippen en jungle trekking: je hebt het allemaal gedaan.

Eenmaal thuisgekomen probeer je na te genieten van de vakantie. Maar dat valt niet mee. Je wordt steeds herinnerd aan het streetfood dat je in de achterafsteegjes van Bangkok hebt gegeten.

Inmiddels is de eerste werkdag na je vakantie aangebroken. Je gaat toch naar kantoor, ondanks dat je buik blijft borrelen.

Na een groot deel van de ochtend op het toilet te hebben doorgebracht zit je eindelijk even rustig op je werkplek. Totdat je wordt geïntroduceerd aan een nieuwe collega. Een hand geven hoort daar (weer) bij.

Als je had geweten dat je op dat moment een multiresistente darmbacterie bij je droeg, dan had je waarschijnlijk beter je handen gewassen die ochtend.

Te laat.

Zodra de werkdag is afgelopen bezoekt je nieuwe collega zijn vader in het ziekenhuis. Een omhelzing hoort daarbij.

Zo wordt de Thaise multiresistente darmbacterie via via in het ziekenhuis geïntroduceerd – een plek waar zich relatief veel mensen met een zeer lage weerstand bevinden. Laat dat nou net de mensen zijn die wél kwetsbaar zijn voor multiresistente bacteriën en een hoog risico lopen op een ernstige infectie.

En nu?

De uitheemse darmbacteriën verspreiden zich door het ziekenhuis en zorgen voor een mini-epidemie met desastreuse gevolgen. Deze bacteriën zijn namelijk ongevoelig voor een groot aantal antibiotica (vandaar de we ze multiresistent noemen). Daardoor zijn de infecties die ze veroorzaken lastig te behandelen en moeten artsen naarstig zoeken naar een antibioticum dat nog wel werkt. Soms slaat geen enkel antibioticum meer aan en overlijdt de patiënt.

Ho ho, zo’n verhaal kan ik ook verzinnen, denk je misschien. Bovenstaand scenario is inderdaad fictief, maar niet uit de lucht gegrepen: jaren geleden voltrok zich een drama in Rotterdam, waar een multiresistente darmbacterie in het Maasstad Ziekenhuis terechtkwam en 27 dodelijke slachtoffers eiste.

Cartoon WAAW

Hierboven loopt het beter af. De streetfood etende backpacker krabt aan een muggenbult op haar onderarm terwijl ze thuis op de wc zit. Door slechte hygiëne verplaatst de darmbacterie zich van de ontlasting naar de huid waar die een infectie veroorzaakt. De huidinfectie ‘verraadt’ de bacterie waardoor verspreiding kan worden voorkomen. 

Zo zie je maar, multiresistente bacteriën zijn onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.

Multiresistentie in Nederland

In Nederland gaan artsen op een verantwoorde manier om met antibiotica en schrijven ze deze medicijnen weinig voor. Vandaar dat antibioticaresistentie hier laag is. Ook hebben we weinig last van multiresistente bacteriën. Vooral in vergelijking met de rest van de wereld.

In andere landen wordt nog steeds overmatig gebruikgemaakt van de medicijnen waarmee we bacteriën kunnen afremmen en doden. Dat leidt tot resistentie en zelfs tot multiresistentie. Steeds meer huis-tuin-en-keukenbacteriën worden ongevoelig voor meerdere antibiotica en verspreiden zich door slechte hygiëne (als we het over een darmbacterie hebben) van mens tot mens.

De import van multiresistente darmbacteriën

Van de vakantiegangers die naar Zuid-Azië afreizen, neemt 75% procent een multiresistente darmbacterie mee terug naar huis – vooral in India is deze bacterie een berucht exportproduct.

De kans om een multiresistente bacterie in Centraal-Azië, Oostelijk Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika op te pikken is iets lager: ongeveer de helft komt terug met een extra passagier in de darmen.

Je hoeft overigens niet per se een verre reis te maken om multiresistente darmbacteriën tegen te komen. Ook in Zuid-Europa,bijvoorbeeld Spanje, rukken ze op.

Samengevat: multiresistente darmbacteriën komen massaal het land binnen. Reizigers nemen ze mee terug naar Nederland vanuit de tropen. Of zelfs vanuit Zuid-Europa.

Multiresistentie (darm)bacteriën lijken onschuldig omdat de meeste mensen er niet ziek van worden. Maar hun gevaarlijke eigenschappen komen pas tot uiting in een ziekenhuis of verpleeghuis, waar mensen met een ernstig verminderde weerstand verblijven.

Zij kunnen wel geïnfecteerd raken. En als dat gebeurt, kunnen artsen alleen nog maar behandelen met de antibiotica waarvoor de bacterie nog niet gevoelig is. Soms heeft de arts dan nog maar weinig opties over.

Multiresistente darmbacteriën

Al met al, we kunnen stellen dat multiresistente darmbacteriën een ongewenst importproduct zijn. Dat geldt niet alleen voor de darmbacterie, maar eigenlijk voor alle multiresistente bacteriën die vanuit het buitenland hierheen komen. Ze hebben een negatief effect op de lage resistentie en kunnen een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

We hebben je op deze pagina laten zien hoe een multiresistente bacterie het land kan binnenkomen. Daar hebben we nóg een aantal voorbeelden van. Nieuwsgierig? Bekijk de volgende pagina en ontdek wat je kunt leren van 3 vakantiegangers die een multiresistente bacterie meenemen naar huis.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.