Internationale Vrouwendag 2019 – Balance for Better
Leestijd: 3 minuten
8 Maart 2019 - Pfizer staat vandaag, 8 maart 2019, stil bij Internationale Vrouwendag. Op deze dag worden wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen gevierd. Het thema van dit jaar – ‘Balance for Better’ - is ook een oproep tot actie om het evenwicht tussen mannen en vrouwen te versnellen. Een thema dat ook bij Pfizer heel belangrijk is.
Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Zo wordt op internationale vrouwendag bijvoorbeeld de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York, herdacht. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.
Diversiteit bij Pfizer
Pfizer gelooft in diversiteit binnen de organisatie. Het gaat hier om zichtbare verschillen zoals geslacht, leeftijd, achtergrond, fysieke kenmerken en minder zichtbare zoals de manier van werken, seksuele voorkeur, religie, identiteit en opleidingsgraad. Pfizer koestert deze verschillen, maar het is de diversiteit in denken die Pfizer het meest waardeert. Deze diversiteit draagt niet alleen bij tot succes, maar het speelt ook een cruciale rol in het creëren van een bruisende cultuur op kantoor en daarbuiten. Deze verschillende achtergronden zorgen ervoor dat alle medewerkers bij Pfizer zich gewaardeerd, betrokken en gerespecteerd voelen, waar ter wereld ze ook werken.
Het is de diversiteit in denken die Pfizer het meest waardeert.
Pfizers missie naar ‘diversity & inclusion’ verhoogt het bewustzijn en bevordert gendergelijkheid op de werkvloer. Zo bestaat het wereldwijde personeelsbestand van Pfizer voor 46 procent uit vrouwen, in Nederland is dit zelfs 60 procent. En de vertegenwoordiging van vrouwen op het niveau van vicepresident en hoger is bij Pfizer wereldwijd momenteel 32 procent.
Pfizer heeft een intern ontwikkelingsprogramma voor vrouwelijke Pfizer collega's: FATE = Female Aspiring Talent In Europe. Dit is een programma ontwikkeld voor leiderschapsontwikkeling en mentoring, om zo een betere gender balans in hoger management te realiseren.
Vrouw en gezondheid
Niet alleen binnen de organisatie zet Pfizer zich in voor de rechten van vrouwen, maar ook daarbuiten.
Een goed voorbeeld hiervan is het Love Control project: Op mbo-scholen in heel Nederland is met hulp van Pfizer dit lesproject gestart, met als doel de seksuele gezondheid van jongeren verbeteren.
Volgens de initiatiefnemers is dat hard nodig omdat het kennisniveau over veilige seks, abortus en anticonceptie nu beneden peil is.
‘Vrouwen hebben met moderne anticonceptie meer zeggenschap over de manier waarop ze invulling geven aan hun toekomst en gezin.’
Prikpil in ontwikkelingslanden
Pfizer vindt dat vrouwen bevoegd moeten zijn om gezondheidsbeslissingen te nemen die goed zijn voor hen en hun familie. Met trots werkt Pfizer samen met partners in achtergestelde gebieden over de hele wereld om duurzame oplossingen te creëren, om zo de gezondheid van vrouwen en de toegang tot gezinsplanning te verbeteren.
Samen met de Bill & Melinda Gates Foundation en de Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) maakt Pfizer een langwerkend anticonceptivum nog toegankelijker voor vrouwen in enkele van de armste landen ter wereld.
De samenwerking tussen deze drie partijen begon in 2015 met het in kaart brengen van de behoefte aan de prikpil in drie ontwikkelingslanden: Niger, Senegal en Oeganda. Hierna besloten ze het middel zo goedkoop mogelijk te gaan verstrekken in deze landen. Inmiddels zijn er al 6,4 miljoen doses van de prikpil naar 20 verschillende ontwikkelingslanden gestuurd en zijn er mogelijk al meer dan 1,5 miljoen vrouwen mee geholpen.
John Young, President van Pfizer Essential Health, is blij met de samenwerking. “We hopen dat meer vrouwen in ontwikkelingslanden nu de mogelijkheid krijgen om dit anticonceptiemiddel te gebruiken en zo kunnen voorzien in hun persoonlijke behoeften op het gebied van gezinsplanning. Door de toegankelijkheid van anticonceptiemethoden te verbeteren, geven we de kwetsbaarste vrouwen meer zeggenschap over de manier waarop ze invulling geven aan hun toekomst en gezin.”