‘Minder kinderbijslag als je kind niet laat inenten’
3 minuten
Ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren, moeten minder kinderbijslag krijgen. Deze uitspraak deed Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onlangs in EenVandaag. Staatssecretaris Paul Blokhuis voelt niets voor korting, maar komt wel met een plan om de algemene vaccinatiegraad te verhogen.
De NOS en andere media waaronder AD en RTL Nieuws berichtten onlangs over het pleidooi van Coolen-Van Brakel bij EenVandaag. De voorzitter van het IVM pleit voor een boetesysteem om een einde te maken aan het geloof van ouders in indianenverhalen, die voornamelijk op internet rouleren, over het gevaar van vaccins.
Naast Coolen-Brakel sprak ook BOink, belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, haar zorgen uit over de alsmaar dalende vaccinatiegraad. BOink vindt dat ouders bij aanmelding van hun kind bij de kinderopvang verplicht moeten worden om te melden of hun kind is ingeënt of niet.
Ruud van Coolen-van Brakel en BOink deden hun uitspaken in augustus 2018, op het moment dat er nieuws naar buiten kwam over een Europese mazelenepidemie. Mazelen kunnen leiden tot ernstige, mogelijke dodelijke complicaties, te weten longontsteking en hersenvliesontsteking.
Lede ogen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet met lede ogen aan dat de vaccinatiegraad in Nederland voor vaccinaties waaronder mazelen, bof, kinkhoest, polio en rode hond in het Rijksvaccinatieprogramma langzaam daalt. De groep twijfelaars bestaat uit streng gelovige ouders en mensen met een antroposofische levensstijl. Ook kiezen steeds meer hoogopgeleide ouders ervoor om hun kinderen niet meer te laten inenten, omdat ze er niet van overtuigd zijn dat vaccineren noodzakelijk is. Voor de meeste ziektes is de vaccinatiegraad in Nederland hoger dan 90 procent. Alleen voor het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker ligt de vaccinatiegraad veel lager: in 2017 liet slechts 46 procent van de meisjes die werden opgeroepen, zich inenten. De daling van de vaccinatiegraad past bij een Europese trend. De Europese Commissie kwam in april 2018 met een actieplan waardoor de vaccinatiegraad in de hele Europese Unie in 2020 boven de 95 procent moet komen. In 14 Europese landen waaronder Italië en Frankrijk is deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma verplicht. In Australië worden ouders gekort op de kinderbijslag, zoals Coolen-van Brakel nu voorstelt.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid voelt niets voor een vaccinatieplicht in Nederland. Deze is volgens hem in strijd met grondrechten, zoals vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam.
In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij bovendien dat er geen bewijs is dat een vaccinatieplicht echt leidt tot een hogere vaccinatiegraad. Wel stelt hij binnenkort met een actieplan te komen om de vaccinatiegraad in Nederland weer op te schroeven. Daarin staan ook maatregelen om de sterke daling van het aantal inentingen tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken tegen te gaan.
Het RIVM is in 2017 al begonnen met het beter informeren van ouders over het vaccineren van kinderen tegen bijvoorbeeld polio, rode hond en mazelen. Dit gebeurde ook al met het besef dat de vaccinatiegraad langzaam daalt.
‘Je moet serieus omgaan met zorgen van mensen'
De organisatie begon in april 2017 met een digitale bijscholingscursus voor jeugdartsen. Daarnaast worden nu langere gesprekken gevoerd met ouders en is de publiekswebsite https://www.rijksvaccinatieprogramma.nl in een nieuw, fris jasje gestoken.
Het RIVM hoopt door het geven van goede, heldere informatie de onrust over vaccinaties weg te nemen.’’Het doel is niet om mensen te overtuigen. We moeten het vaccinatieprogramma alleen uitleggen. Mensen maken zich zorgen, daar moet je serieus mee omgaan,’’ zei Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP)over de informatiecampagne van het RIVM in de Volkskrant en diverse andere landelijke media.
Rijksvaccinatie in cijfers
Nog maar 90,2 procent van de tweejarigen was in 2017 gevaccineerd tegen alle ziekten die de overheid in Nederland heeft uitgebannen, zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat is één procentpunt, ofwel 1.720 peuters, minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM dat het Rijksvaccinatieprogramma uitvoert. Kinderartsen maken zich grote zorgen. Vier jaar geleden zakte Nederland voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming.
-
Bronnen
Beschrijving tonen- https://nos.nl/artikel/2244830-minder-kinderbijslag-voor-ouders-die-kind-niet-laten-inenten.html
- https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Vaccinatiegraad_daalt_opnieuw_licht_voor_HPV_aanzienlijk
- https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/24/schrikken-van-ouders-die-vaccinatie-misdadig-vinden-a1607781
- https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2018/Juni/Vaccinatiegraad_en_jaarverslag_Rijksvaccinatieprogramma_Nederland_2017
- https://www.volkskrant.nl/wetenschap/overheid-trekt-2-miljoen-uit-voor-gesprekken-met-vaccinatietwijfelaars~a4416646/
- https://eenvandaag.avrotros.nl/item/rivm-2-miljoen-tegen-vaccinatietwijfel/ en http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2016-0064.pdf
- https://www.ad.nl/nieuws/rivm-trekt-twee-miljoen-uit-voor-voorlichting-vaccineren~a3c42294