‘Ik wil het beste van mezelf ontdekken’
“Ik vind het spannend, maar ik heb er ook zin in!” Met een brede glimlach wacht Joyce, samen met vier andere jongeren met een chronische lichamelijke aandoening op hun toekomstige mentor van Pfizer. Deze mentoren begeleiden hun mentees het komende halfjaar in de eerste stappen van hun carrière. Vandaag ontmoeten ze elkaar voor het eerst.
Via de stichting Emma at Work zijn Joyce, Dragana, Barthold, Sharon en Monika - allemaal met een lichamelijke beperking en allemaal tussen de 20 en 32 jaar - bij Pfizer terechtgekomen. Ze worden vanuit het Pfizermentorprogramma aan een Pfizermedewerker gekoppeld. De vijf Pfizermentoren begeleiden hun Emma at Work ‘mentee’ het komende half jaar om zich verder te ontwikkelen op persoonlijk en werkgebied.
Het doel van het mentorprogramma is om de jongeren op een laagdrempelige manier te helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Om hun netwerk te vergroten en te leren om zelf de regie te pakken.
‘Ik vind het spannend, maar ik heb er ook zin in’
Door intervisiebijeenkomsten, coaching en presentatietrainingen groeien de jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Maar ook de mentoren kunnen veel leren van hun mentees, verzekert projectleider Thomas Broedelet van Emma at Work de Pfizer collega’s. Hun referentiekader wordt verruimd, stigma’s worden doorbroken en coachvaardigheden verbreed.
Emma at Work
Emma at Work, in 2006 ontstaan vanuit het Emma Kinderziekenhuis/AMC, ondersteunt jongeren van 15 tot 30 jaar met een chronische lichamelijke beperking naar een zelfstandige toekomst. Vanuit het Experience LAB biedt Emma at Work individuele coaching en trainingen met focus op persoonlijke ontwikkeling. Ook kunnen jongeren gekoppeld worden aan een mentor, een vrijwillige professional uit het bedrijfsleven, om werkervaring op te doen en een netwerk op te bouwen.
Christiane Liebrand, strategisch partnershipmanager en projectleider vanuit Pfizer voor dit mentorprogramma van Emma at Work, legt uit dat er veel aanmeldingen waren vanuit Pfizer voor het programma en dat daardoor niet iedereen zomaar in aanmerking kwam om mentor te worden. “Collega’s die interesse hadden moesten een goede motivatiebrief schrijven. Het is namelijk echt een commitment die ze aangaan. Op basis van de motivatiebrief en sollicitatiegesprekken zijn vijf geschikte mentoren uitgekozen.”
Ik heb nog nooit…
Voordat de jongeren hun mentor ontmoeten tijdens de startbijeenkomst op 6 maart op het hoofdkantoor van Pfizer, leren ze die dag eerst elkaar én het bedrijf Pfizer kennen.
Tijdens een spelletje ‘ik heb nog nooit…’ vertellen Joyce, Dragana, Barthold, Sharon en Monika om de beurt iets dat ze nog nooit hebben gedaan. Degene die dat wél heeft gedaan, doet een vinger van zijn of haar opgestoken hand omlaag. Degene die als laatste nog vingers in de lucht heeft, wint. Ook Christiane Liebrand en Lieseke Cortoos, HR-manager van Pfizer doen mee.
“Ik ben Dragana en ik heb nog nooit een officieel baantje gehad.” Verlegen kijkt de 26-jarige Rotterdamse naar de tafel terwijl ze deze onthulling doet. Iedereen laat een vinger zakken.
Daarna zijn anderen aan de beurt. Van nog nooit dronken geweest, nog nooit een Facebookprofiel gehad en nog nooit een opleiding afgerond, komt de vraag weer bij Dragana. “Ik ben Dragana en ik heb nog nooit gefietst.” Door deze ontboezeming blijft de donkerharige als laatste over, wat haar een winnaarsspeldje oplevert. Glimlachend mompelt Dragana: “twijfelachtige eer…”.
Pfizer, who we are and what we do
Uit een grote pot trekken de jongeren vervolgens om de beurt een kaart met een vraag over Pfizer, die gezamenlijk wordt beantwoord.
Monika leest de vraag ‘Hoeveel producten en geneesmiddelen heeft Pfizer op de markt?’ voor. Ze geeft meteen als antwoord dat ze denkt dat het er wel honderd zijn. Joyce merkt op dat ze nog nooit ‘Pfizer’ op een geneesmiddel heeft zien staan en dat ze daarom geen idee heeft.
Als Christiane onthult dat het er meer dan 850 zijn, klinkt er ‘echt?!’ en ‘wow wat veel!’ uit de monden van de jongeren. De volgende vraag leest Barthold voor. ’’In hoeveel landen krijgen mensen Pfizermedicatie?’’ Sharon weet te vertellen dat er in totaal 196 landen zijn. ’’Maar is Pfizer medicatie ook in al die landen beschikbaar?”
Pfizercollega Lieseke vertelt dat dit inderdaad niet het geval is. ’’In 175 landen krijgen mensen Pfizer medicatie, want er zijn landen die moeilijk te bereiken zijn, of waar producten niet geregistreerd staan.”
Mentorprogramma Pfizer en Emma at Work
De laatste vraag uit de pot is ‘Waarom doet Pfizer mee aan het mentorprogramma van Emma at Work?’
’’Wij vinden het belangrijk om iets toe te voegen aan het leven van een patiënt’’, legt Lieseke uit. ’’Wij hopen met dit mentorprogramma als bedrijf iets te kunnen bijdragen aan jullie leven, dat kan zijn op werkgebied of iets anders. En wij leren er zelf ook veel van.’’
’’Het doel van Pfizer is om doorbraken in het leven van patiënten te realiseren’’, vult Christiane aan. ’’We willen graag van jullie horen waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt. Daarvan kunnen wij leren en die inzichten kunnen we weer breder inzetten.’’
‘Ik vind dit ook heel spannend!’
En dan is het eindelijk zo ver. Thomas Broedelet van Emma at Work kondigt aan dat hij de Pfizer mentoren naar binnen gaat vragen. Joyce giechelt zenuwachtig en ook Barthold kijkt met een nieuwsgierige blik naar de deur.
Terwijl de vijf Pfizer collega’s binnenkomen en verwachtingsvol om zich heen kijken, vertelt Michel -een van de vijf mentoren - dat de jongeren niet de enigen zijn die een beetje nerveus zijn. ’’Ik vind dit ook heel spannend!”
Wie hoort bij wie?
Dan onthult Thomas welke mentor aan welke mentee gekoppeld is en krijgen de duo’s een half uur om kennis te maken en een eerste afspraak te plannen.
Joyce en Pfizers Hendrien zijn aan elkaar gekoppeld. Tijdens de kennismaking toont Hendrien direct hoe enthousiast ze is. ’’Ik vind het superstoer dat je hieraan meedoet en knap hoe open je bent,” zegt ze terwijl ze Joyce zachtjes in haar arm knijpt. ’’Volgens mij gaan we genoeg dingen vinden waar je goed in bent. Dat gaan we naar voren halen.”
‘Ik heb moeite met geloven in mezelf en in mijn toegevoegde waarde voor een werkgever’
Dragana is openhartig naar haar mentor Michel. ’’Ik heb moeite met geloven in mezelf en in mijn toegevoegde waarde voor een werkgever. Ik hoop dat jij me hierbij kunt helpen.” Michel: ’’Ik vind je nu al een kanjer dat je zo open bent en dit inzicht in jezelf hebt.”
Barthold vertelt zijn mentor Nathalie dat hij meer wil leren over zijn eigen kwaliteit. Nathalie knikt, ’’We gaan je pluspunten uitdiepen en werken aan je zelfvertrouwen. En je moet aangeven wanneer ik te snel praat of niet meer te volgen ben, dat is mijn valkuil.” Barthold lacht. ’’We kunnen elkáár dus helpen.’’
’’Wat zou je het allerliefste willen?’’, vraagt Susan aan haar mentee Monika. ’’Ik wil het beste van mezelf ontdekken’’, zegt Monika, verlegen lachend. ’’Ik heb het nog nooit uitgesproken, maar een baan als verpleegkundige is mijn droom. En stage lopen in een buurthuis.’’
‘Ik heb het nog nooit uitgesproken, maar een baan als verpleegkundige is mijn droom’
Sharon is heel enthousiast over haar mentor Caroline. ’’Volgens mij is het echt een goede match. We komen allebei uit de buurt van Alkmaar, en op werkgebied hebben we overeenkomsten.’’ Carolien vult aan: ’’Onze eerste afspraak is in een gezellig koffietentje in Alkmaar. We hebben veel te bespreken, echt leuk!’’
It’s a deal
Het komende half jaar gaan de mentoren en mentees actief met elkaar aan de slag.
Er volgen onder meer intervisies, sollicitatietrainingen, een dress for succes-sessie, yoga at work-trainingen en koffieafspraken. Zowel de mentor als de mentee bezegelen deze afspraak met de ondertekening van een officieel contract. Op Pfizer.nl wordt de komende tijd een aantal koppels van dit mentorprogramma gevolgd.
Lees de blog over het mentortraject Emma@Work
In de blog We helpen elkaar beschrijven Bartold en mentor Nathalie, Legal director bij Pfizer, hun ervaring tijdens dit mentorproject. Lees de blog hier.