Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Teerzalven

Teerzalf gebruik je als je matig of ernstige eczeem hebt dat regelmatig opvlamt, waardoor je een behandeling met hormoonzalf niet kunt afbouwen. Een teerzalf remt ontstekingen en bevordert een normale groei van je huid. Ook helpt het tegen jeuk. Daardoor heb je minder neiging tot krabben en krijgt je huid de tijd om te herstellen. 
 

Hoe gebruik je het?

Teerzalf is een oud eczeemmiddel dat niet vaak meer wordt voorgeschreven. Het heeft een typische geur en zorgt voor hardnekkige vlekken in je kleding en beddengoed. 

Je gebruikt teerzalf als een basiszalf niet voldoende is en je bijwerkingen krijgt van hormoonzalf. Ook wordt het gebruik van hormoonzalf soms afgewisseld met teerzalf. 

Bij ernstige eczeemklachten of flinke jeuk, kan het zijn dat je teerzalf tegelijkertijd met een hormoonzalf gebruikt. Of dat je een combinatiezalf krijgt: triamcinolon-teerzalf. Deze zalf bevat teer en hormonen.

Je gebruikt een teerzalf meestal ’s avonds. Na twee tot vier weken merk je effect. Ontstekingsverschijnselen, schilfering en jeuk verminderen. 
 

Bijwerkingen

Teerzalf kan net zoals elk geneesmiddel zorgen voor bijwerkingen. Je huid kan (tijdelijk) verkleuren. Ook kun je last krijgen van een geïrriteerde huid en puistjes. Meestal wordt dit na een tijdje gebruiken minder.  

Verder heeft teerzalf een sterke geur. Dat kan je hoofdpijn bezorgen en bij astma benauwd maken. Neem contact op met je arts bij aanhoudende, vervelende bijwerkingen. 
 

Wat wil je nog meer weten? 

Je kunt teerzalf beter niet gebruiken tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Overleg met je arts. Tijdens het geven van borstvoeding mag je wel teerzalf gebruiken. Je moet het alleen niet op je borsten smeren. 

Gebruik teerzalf niet als je overgevoelig bent voor koolteer. En doe het ook niet als je huid met ontstekingsvocht hebt. Smeer het niet rond je ogen, rond wonden of rond de slijmvliezen van je neus en mond. 

Vermijd contact met direct zonlicht en ga niet onder de zonnebank. Tot slot mag je teerzalf niet samen gebruiken met zalven of crèmes die een geneesmiddel met cetamacrogolwas bevatten.
 

Teerzalfproducten 

Teerzalf wordt door verschillende geneesmiddelfabrikanten gemaakt. De meest voorgeschreven teerzalfproducten zijn

  • koolteerpasta 3% (koolteer in pasta quatro), deze pasta is grijsgroen van kleur.
  • koolteerzalf 3% (koolteer in vaseline of lanettecrème), deze zalf is spinaziegroen. 
  • koolteeroplossing 10%, 20% (koolteeroplossing in vaseline of lanettecrème), deze oplossing ook wel lichte teer genoemd, is beigekleurig. 
     
Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.