Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hormoonzalf

Een hormoonzalf is een zalf met een stof die is gebaseerd op cortisol. Dat hormoon maakt je lichaam zelf aan. Als je hormoonzalf op je huid smeert, komt je ontstoken huid tot rust. Ook verminderen symptomen zoals roodheid, schilfering en jeuk. Bij peuters en kinderen wordt vaak gekozen voor een minder sterke hormoonzalf (Klasse 1 of 2).

Hoe gebruik je het?

Je hebt hormoonzalven en crèmes in verschillende sterktes: Klasse 1 is het lichtst en klasse 4 is het sterkst. Klasse 1 tot en met 3 mogen door de huisarts worden voorgeschreven. Als dat onvoldoende werkt word je doorverwezen naar de dermatoloog. De dermatoloog kan dan een behandeling met Klasse 4 corticosteroïden zalf starten. Klasse 4 werkt het sterkst. Je krijgt een smeerschema van je dermatoloog. Daarin staat hoeveel vingertoppen zalf of crème je op je verschillende lichaamsdelen mag smeren en hoe vaak je dat op een dag moet doen. Als je huid geneest, is het belangrijk dat je volgens schema blijft smeren. In overleg met je arts kun je zonodig geleidelijk afbouwen. 

Bijwerkingen

Net zoals bij andere medicijnen kan hormoonzalf zorgen voor bijwerkingen. De lichte hormoonzalven (klasse 1 en 2) leiden zelden tot bijwerkingen. Bij sterkere zalven (klasse 3 en 4) kunnen wel bijwerkingen optreden. Je huid kan dunner worden en je kunt last krijgen van couperose (rode huid in uw gezicht, bloedvaatjes die te zien zijn), striae (striemen) en haargroei. 

Ook kun je witte vlekken krijgen op je huid. Al komen die vlekken meestal door je eczeem zelf. Tot slot kan je oogdruk verhogen als je veel en vaak smeert rond je ogen met een sterke hormoonzalf. 

Bespreek eventuele bijwerkingen met je arts of eczeemverpleegkundige. Trek ook aan de bel als je klachten na een paar weken niet verbeteren of zelfs verergeren. Of wanneer je puistjes krijgt op de plekken waar je smeert of wanneer het je niet lukt om je schema af te bouwen. Met je arts kun je dan eventueel kijken naar een andere, beter passende behandeling. 
 

Wat wil je nog meer weten?

Mensen met eczeem en ouders van kinderen die het hebben, vinden het soms een beetje spannend om hormoonzalf te gebruiken. Ze zijn bang dat je er schadelijke gezondheidseffecten door oploopt. Maar, als je hormoonzalf gebruikt zoals de dokter je voorschrijft, is het veilig en kan je goede resultaten bereiken.

Hormoonzalven 

Er zijn verschillende soorten hormoonzalven in verschillende sterktes verkrijgbaar. Je arts kan bepalen welke behandeling het beste voor jou is en wanneer je moet overstappen naar een sterkere hormoonzalf. 

Tabel 1: Indeling hormoonzalven voor gebruik op de huid
Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3 Klasse 4
hydrocortison acetaat flumetasonpivalaat (Locacorten®) betamethason diproprionaat (Diprosonel®) clobetasolproprionaat (Clarelux®, Clobex®, Dermovate®)
  hydrocortisonbutyraat (Locoid®) betamethasonvaleraat (Betnelan®) betamethasondiproprionaat in propyleenglycol (Diprolene®)
  triamcinolonacetonide desoximetason (Topicorte®)  
    fluticasonpropionaat (Cutivate®)  
    mometason furoaat (Elocon®)  


 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.