Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb corona, wat staat mij te wachten?

Als je corona krijgt, weet je niet precies wat je te wachten staat. Hieronder lees je over de verschillende situaties waar je mee te maken kan krijgen. En misschien kunnen de ervaringen van andere mensen je ook helpen.

De Gezondheidsraad heeft op 28 juni 2023 een advies gegeven over de groep mensen voor wie het verstandig is om zich te laten vaccineren. De informatie op deze pagina’s is bedoeld voor deze groep personen. Bekijk deze op; www.mijnvraagovercorona.nl 

Een positieve coronatest

Als je besmet bent met corona heb je meestal nog niet direct klachten. Vaak ontstaan deze klachten pas na 5 dagen. Je kunt altijd thuis een zelftest doen. Heb je het vermoeden dat je corona hebt? Of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Doe dan een zelftest.

Heb je een verhoogd risico en heb je een positieve zelftest? Neem dan contact op met je huisarts. In sommige situaties kun je ook contact opnemen met je specialist in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld je longarts, oncoloog of cardioloog.
 

De klachten nemen toe: bel de huisarts

Als je klachten erger worden of snel toenemen, bel dan direct met je huisarts. Een arts kan je tips en adviezen geven en eventueel medicijnen voorschrijven. Dit kan de kans verkleinen dat je in het ziekenhuis terechtkomt.

Heb je een afspraak met je huisarts? Bereid je dan goed voor. Bijvoorbeeld met de gesprekswijzer. Heb je een plan gemaakt? Kijk dan welke acties je moet ondernemen en bespreek dit met je huisarts of specialist.
 

Naar het ziekenhuis met corona

Als je ziek bent wil je het liefste thuisblijven. Ook een huisarts gebruikt dat vaak als uitgangspunt. De huisarts kan je adviseren om toch naar het ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld:

  • omdat de klachten erger worden;
  • omdat je niet meer goed voor jezelf kan zorgen;
  • omdat er een medische reden voor is. Je saturatie kan bijvoorbeeld laag zijn. Dat wil zeggen dat er te weinig zuurstof in je bloed zit. Je kunt je dan erg moe voelen, benauwd zijn of kortademig worden. Je huisarts kan de saturatie meten.

In het ziekenhuis is het vaak een arts van de spoedeisende hulp, een longarts of een internist die je als eerst helpt bij coronaklachten. Je krijgt dan bijvoorbeeld (extra) zuurstof. Als je klachten niet verbeteren en je hebt meer zuurstof nodig dan kan er besloten worden dat je opgenomen wordt op de COVID-afdeling. Hier zijn ze gespecialiseerd in het behandelen van corona.

Ik heb corona, wat kan ik doen

Terug naar huis

Als je geen extra zuurstof meer nodig hebt, of als je je weer beter gaat voelen, kun je terug naar huis. Voor mensen die op de intensive care hebben geleden, begint vanaf dat moment het herstel pas echt. Ook als je maar even in het ziekenhuis hebt gelegen, is het belangrijk om goed de tijd te nemen om te herstellen.
 

Post-COVID: als het herstel langer duurt

Het herstel van een corona-infectie kan lang duren. Niemand kan voorspellen hoe lang het in jouw geval duurt. Sommige mensen kunnen hier langere tijd last van hebben. Dit wordt post-COVID of ook wel long-COVID genoemd. De Nederlandse overheid werkt samen met C-support om deze mensen te ondersteunen. Zij geven tips over wat je zelf kan doen, welke hulp beschikbaar is en welke zorgkosten vergoed worden. Ook geven ze informatie over corona en werk en inkomen.

De verhalen en ervaringen van anderen kunnen je helpen. Lees hier verschillende patiëntverhalen.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.