Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Over corona

COVID-19 wordt vaak corona genoemd. COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Veel mensen noemen het corona of COVID.

De Gezondheidsraad heeft op 28 juni 2023 een advies gegeven over de groep mensen voor wie het verstandig is om zich te laten vaccineren. De informatie op deze pagina’s is bedoeld voor deze groep personen. Bekijk deze op; www.mijnvraagovercorona.nl

Welke klachten horen bij corona?

De meeste coronaklachten lijken op griepklachten. Zoals koorts of verhoging, een droge hoest en jezelf moe voelen. Als je verkouden bent, heb je vaak keelpijn, een loopneus en/of moet je veel niezen. Dit zijn ook klachten die bij corona horen. Veel mensen die corona hebben, voelen zich ook benauwd en ruiken of proeven dan bijna niets. Het verlies van reuk en/of smaak komt vaak voor. Sommige mensen klagen over spierpijn.
 

Hoe lang duren de klachten van corona?

De meeste mensen krijgen weinig klachten van corona en zijn na een paar dagen weer beter. Als je ernstig ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, duurt het vaak langer om beter te worden. Maar ook als je weinig klachten had, kan het zijn dat de klachten soms nog langere tijd blijven. Je leest er meer over op www.mijnvraagovercorona.nl.
 

Voor wie kan corona een risico zijn?

Gelukkig hebben de meeste mensen al afweer opgebouwd tegen corona. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben nog geen of heel weinig afweer tegen corona.

Iedereen kan besmet raken met corona. Maar niet iedereen wordt er ernstig ziek van. Sommige mensen hebben een grotere kans dat ze erg ziek worden. Bijvoorbeeld ouderen en mensen met een lage weerstand of een chronische of ernstige ziekte. Deze groep kan bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of trombose. Ook kan het voor deze groep mensen extra gevaarlijk zijn als zij benauwd worden. Soms komt het voor dat een patiënt met corona ook besmet raakt met bijvoorbeeld een schimmel. Hierdoor kan een patiënt ook ernstig ziek worden.

Check of jij extra risico loopt

sien

Corona voorkomen en behandelen

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:

  • Ben je ziek? Blijf thuis.
  • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.

Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.
 

Zijn er vaccins tegen corona?

Sinds begin 2021 zijn er coronavaccins beschikbaar. De Nederlandse overheid heeft advies gegeven over voor wie een nieuwe vaccinatie zinvol kan zijn. Je leest er hier meer over.
 

Wie kan de corona-prik krijgen?

In het najaar van 2024 zal er wederom een corona-vaccinatieronde komen, de doelgroepen hiervoor zijn nog niet bekend. De doelgroepen die in 2023 de coronaprik konden halen zijn mensen die:

  • 60 jaar of ouder zijn;
  • 18 tot en met 59 jaar zijn en jaarlijks worden uitgenodigd voor een griepprik;
  • een medisch hoog risico hebben;
  • zwanger zijn;
  • in een (zorg)instelling verblijven;
  • in de zorg met cliënten en/of patiënten werken.
     

Maak een plan

Vaak ken je je eigen situatie het beste. Daarom is het belangrijk om een persoonlijk plan te maken. In dit plan kun je belangrijke informatie opnemen, zoals je medicijngebruik en telefoonnummers van je zorgverleners. Dan weet je wat je in jouw situatie moet doen als je klachten krijgt of positief test op corona.

We helpen je graag op weg om goed voorbereid te zijn:

  • Zorg voor een coronatest in huis. Dan kun je thuis snel testen als je klachten krijgt.
  • Weet wat je moet doen als je besmet bent. Volg de adviezen van het RIVM.
  • Maak een lijst met de medicijnen die je gebruikt. Schrijf ook de vitamines en supplementen op. Deze lijst kun je dan snel delen.
  • Maak een lijst met de contactgegevens van zorgverleners en mensen in je omgeving. Als je corona krijgt, vertel deze mensen dan dat je besmet bent.
  • Neem contact op met je zorgverlener als je klachten hebt of positief test. Bespreek met je zorgverlener welke behandeling er mogelijk is in jouw situatie.
  • Vraag iemand in je omgeving of hij/zij eventuele medicijnen of boodschappen voor je kan doen als je in quarantaine moet. - Zorg voor voldoende mondkapjes.
  • Maak het plan samen met iemand in je omgeving. Zo weten zij ook wat jij en zij moeten doen als je positief test.
  • Deel het plan met de mensen in je omgeving en vraag ze of zij ook een plan willen maken. Want er is niets belangrijker dan de gezondheid van jezelf en de mensen om je heen.
     

Kan corona behandeld worden?

Veel ziektes kunnen behandeld worden met medicijnen. Heb je corona? Dan kijkt de arts naar jouw situatie, jouw klachten en of je risico loopt om ernstig ziek te worden. Daarna kijkt de arts of je een behandeling nodig hebt. Bijvoorbeeld:

  • Zuurstof
  • Ontstekingsremmer
  • Virusremmer

Wanneer je naast corona ook nog een andere infectie hebt, kan deze ook worden behandeld met medicatie.
 

Hoe kan ik testen of ik corona heb?

Je kan testen of je corona hebt door een zelftest te gebruiken. Deze koop je bij de apotheek of drogist.

 

Bron:

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.