Better together
Ik heb iets gepikt. Maar, wees gerust. Het gaat enkel om de titel van deze blog. Muziekliefhebbers zullen het misschien herkennen en denken ‘waar ken ik dat ook alweer van?’. Het is de titel van een liedje uit 2005 van de Amerikaanse zanger Jack Johnson. Maar dit is niet hoe het mij ter ore kwam.
Terug-naar-kantoor
‘Better together’ werd gezegd tijdens een Pfizer-bijeenkomst. Het onderwerp was terug-naar-kantoor. In de afgelopen drie jaar is thuiswerken immers steeds normaler geworden. Sommigen werken 1 dag in de week thuis maar er zijn ook mensen die nagenoeg nooit meer op kantoor komen. Binnen Pfizer hebben we hier duidelijke afspraken over gemaakt. Wij zijn samen, met elkaar, beter (dan alleen).
De ironie wil dat begin augustus zelfs thuiswerkbedrijf Zoom haar eigen personeel terug naar kantoor haalde. Ook andere bedrijven zoals Google, Amazon en Disney hebben het (volledig) thuiswerken al beperkt. De vraag is, waarom eigenlijk?
Natuurlijk zijn er ook momenten dat je je in alle rust wil concentreren op een taak of project. Dit kun je prima doen vanaf een rustige thuiswerkplek, en soms zelfs veel beter dan in een kantoor. Maar als het aankomt op ideeën genereren, gedachtes uitwisselen en tot oplossingen komen, dan gaat er toch niets boven fysiek bij elkaar zijn.
In fysieke aanwezigheid van elkaar doen we veelal de meeste inspiratie op, zijn we het meest creatief en door de persoonlijke interactie krijgt de kwantiteit en de kwaliteit van de productiviteit een positieve impuls. We kunnen elkaar in de poppetjes van de ogen kijken en goede gesprekken voeren zonder dat de kat afleidt, de wasmachine gaat piepen of de kinderen bedelen of ze chips mogen. ‘Together’ is de communicatie gewoon veel beter.
‘Together’ is de communicatie gewoon veel beter.’
Gezondheidszorg
Maar nu komt het…... de toegevoegde waarde van ‘better together’ geldt wat mij betreft niet alleen binnen een/ons bedrijf. Juist ook buiten de voordeur van het kantoor is er veel te winnen door nauw met andere mensen uit eenzelfde sector op te trekken, van ideeën te wisselen en zo tot betere uitkomsten te komen. Dit geldt ook voor onze gezondheidszorg.
Overheid, zorgverzekeraars, artsen, apothekers, de geneesmiddelensector en uiteraard niet te vergeten patiënten(organisaties) zouden nog veel meer dan nu gebruik kunnen maken van elkaars expertise, input en visie.
Iedereen heeft belangen
Uiteraard heeft iedereen een belang. De overheid wil de (zorg)uitgaven in de hand houden, de zorgverzekeraars willen de zorgpremie niet te veel laten oplopen, apothekers willen goede individuele farmaceutische patiëntenzorg geven, artsen willen hun patiënten de beste behandeling bieden en patiëntenorganisaties willen hun achterban wegwijs maken in de gezondheidszorg.
En wij? De geneesmiddelensector? Ook alle vijftienduizend mensen die in Nederland voor een farmaceutisch bedrijf werken willen de patiëntenzorg verbeteren. Ofwel direct via nieuw beschikbare geneesmiddelen, ofwel indirect via projecten die patiëntenzorg verbeteren, ofwel via een ondersteunende functie waardoor de vorige twee mogelijk worden.
“Ja….. maar jullie willen toch geld verdienen?” Zeker, dat moeten we immers allemaal. En als we willen blijven investeren in steeds betere geneesmiddelen, dan vormt onze sector hier geen uitzondering op. Wij hebben ten slotte twee verantwoordelijken. Én patiënten van nieuwe baanbrekende medicijnen voorzien én de investeerders in de bedrijven tevreden houden. Dit zodat zij jaar in jaar uit bereid blijven hun geld – misschien wel uw (pensioen)premie - bij de bedrijven onder te brengen zodat de nimmer aflatende zoektocht naar geneesmiddelen kan blijven doorgaan.
De beste zorg
Maar ondanks dat alle partijen in de zorg wel ergens op de een of andere manier een monetair belang hebben, is er één gemene deler. Namelijk dat als wij, onze kinderen of een naaste ziek wordt, wij allemaal de best beschikbare zorg die er is willen.
Nu is de beste zorg krijgen niet altijd even vanzelfsprekend. De reden is dat dit veelal hand in hand gaat met (meer) zorguitgaven. En hier hebben heel veel factoren invloed op. Recessie, inflatie, stijgende loonkosten, vergrijzing (en hiermee gepaard gaande gestaag oplopende zorguitgaven), almaar toenemende investeringen om geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen1 en ga maar door.
Better together
Laten we proberen met elkaar deze ingewikkelde zorgpuzzel oplossen. Niet als standvastige krijgers tegenover elkaar maar als constructieve onderhandelaars. Én de zorguitgaven in de hand houden, én patiënten toegang geven tot de voor hen op dat moment noodzakelijke en best mogelijke zorg. Goedkoop als het kan, maar ook duur als het moet.
We zullen het lang niet altijd (direct) met elkaar eens zijn maar waar in mijn optiek geen twijfel over is, is dat we met elkaar tot betere oplossingen kunnen komen voor een toekomstbestendige en duurzame zorg. Let’s be Better Together.
Referentie:
1. Analysis of pharma R&D productivity – a new perspective needed - ScienceDirect