Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Werk als medicijn

Werk kan bijdragen aan een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Werk geeft namelijk structuur en ritme, is goed voor sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling.1  Als een patiënt de diagnose kanker krijgt, staat zijn of haar wereld op zijn kop. Maar na verloop van tijd keert de rust een beetje terug en gaan mensen weer verlangen naar een zo ‘normaal’ mogelijk leven. Werk kan daar onderdeel van zijn en een goede afleiding bieden.

Veel patiënten stoppen tijdelijk met werken of gaan minder werken.  Prima, als dat een bewuste keuze is. Maar steeds vaker zijn er ook patiënten die door willen werken of weer aan het werk willen na de behandeling. 

Helaas is dat nog niet altijd vanzelfsprekend. Vaak zijn er aanpassingen nodig vanuit de werkgever. Het is belangrijk dat de werkgever met de werknemer praat over zijn of haar wensen of behoeften.  Ook tijdens het medisch traject is het belangrijk om oog voor te hebben voor de werksituatie en wensen van de patiënt. Het bespreekbaar maken van werk tijdens de behandeling kan de kwaliteit van leven voor de patiënt vergroten. 

Pfizer wil dat elke patiënt op zijn best is, ook als hij of zij werkt en ziek is. Samen met anderen willen we het voor iedereen vanzelfsprekend maken dat iemand kan blijven werken als hij/zij ziek is. Dit doen we door middel van:

  • ·       Maatschappelijke agendering van de knelpunten voor het behouden van werk voor kankerpatiënten. Daar werken we aan met de partners de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de Groep Werk & Kanker (GWK) en samen met het Fit for Work platform;
  • ·       Het vragen van aandacht voor werkbehoud als onderdeel van de oncologische behandeling met de Target@Work-methode in samenwerking met het Centrum Werk en Gezondheid;
  • ·       Door goed werkgeverschap te stimuleren. Pfizer heeft zelf het Caring Company Certificaat en stimuleert ook andere bedrijven te streven naar werkbehoud voor zieke werknemers. Onlangs hebben we samen met de NFK en GWK een brochure ontwikkeld om werkgevers en patiënten te ondersteunen in het gesprek over de ziekte en het effect op het werk.

Benieuwd naar hoe wij u kunnen ondersteunen in het bespreken van dit onderwerp met de patiënt? Lees ook onze andere artikelen over dit onderwerp op onze website.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.