Te klein omdat je nieren niet meer goed werken
Leestijd: 2 minuten
Chronische nierschade, ook nierinsufficiëntie genoemd, betekent dat je nieren langdurig onvoldoende werken. Er is meestal blijvende schade aan het nierweefsel. Je kunt jarenlang chronische nierschade hebben, zonder dat het wordt ontdekt. Ondertussen kunnen kinderen bijvoorbeeld achterblijven in hun groei. Door middel van een tijdige behandeling met groeihormoon kunnen ze hun streeflengte alsnog bereiken.
Nierschade kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen kan het bijvoorbeeld ontstaan door een erfelijke ziekte of een nierfilterontsteking. Bij volwassenen is soms een hoge bloeddruk of diabetes de oorzaak van een beschadiging van de nieren.
Bij de meeste nierziekten gaat de conditie van de nier langzaam achteruit. Vaak krijg je pas na lange tijd klachten. Een nierziekte wordt pas ontdekt als de nier al voor zestig tot zeventig procent is uitgevallen. Het is belangrijk om chronische nierschade zo snel mogelijk te ontdekken.
Afvalstoffen in het bloed
Als je nieren niet goed werken, wordt je bloed niet goed gezuiverd en hopen afvalstoffen zich op in je lichaam. Kinderen worden vaak misselijk en vermoeid door de ophoping van afvalstoffen en hebben daardoor geen trek. Ook neemt hun lichaam voedingsstoffen niet goed op en daardoor beschikt het niet over voldoende energie om verder te groeien. Andere klachten die passen bij toename van de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed zijn een ziek gevoel, vergeetachtigheid, jeuk en spierkrampen.
Daarnaast zorgen je nieren er normaal gesproken voor dat vitamine D wordt omgezet in zogenaamd actief vitamine D. Het wordt dan als hormoon via de bloedsomloop naar alle lichaamsweefsels vervoerd. Dat is nodig voor sterke botten. Als er een tekort ontstaat, kan het lichaam het calcium niet meer goed opnemen. Daardoor worden botten minder sterk en groeien ze minder goed.
Door de slecht functionerende nieren blijven, naast de afvalstoffen, ook meer zure stoffen achter in het bloed. Hierdoor verzuurt het bloed (metabole acidose). In verzuurd bloed wordt groeihormoon, dat je lichaam aanmaakt om te kunnen groeien, sneller afgebroken. Daarnaast zorgen de zure stoffen voor botontkalking en ook dat gaat de groei tegen.
Geneesmiddelen kunnen ook een rol spelen bij een vermindering van de groei
Ook wanneer de zuurgraad in het lichaam, de mineralenbalans en de vitamine D-spiegel normaal zijn, hebben veel kinderen met chronische nierinsufficiëntie te maken met een achterblijvende groei.
Dat komt bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van nierziekten. Bij kinderen die voor behandeling met dialyse een groeiachterstand hebben opgelopen, kan het voorkomen dat de groei na het starten van de behandeling niet verbetert.
Verder blijft de puberteitsgroeispurt uit bij veel patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, ook wanneer hun nieuwe nier prima werkt. Dat kan te maken hebben met geneesmiddelen die zij gebruiken.
Behandeling met groeihormoon
Chronische nierschade kan je leven en gevoel van welzijn enorm beïnvloeden. Bij kinderen komt daar nog eens bij dat ze slecht groeien. Dit kan onder meer worden tegengegaan door een behandeling met groeihormoon.
Of de behandeling succesvol is, hangt af van de onderliggende oorzaak van de nieraandoening en de manier waarop de aandoening wordt behandeld. Als de behandeling aanslaat, kan een kind even lang worden als zijn of haar leeftijdgenootjes. Het kind kan zelfs de streeflengte bereiken die is berekend op basis van de lengte van beide ouders. Vroeger waren kinderen met nierproblemen vaak veel kleiner, maar tegenwoordig bereiken de meesten een normale lengte.