Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een ziekte waarbij je plotseling kale plekken op je hoofd of lichaam krijgt. Deze plekken doen geen pijn en ze zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid. Toch kunnen de kale plekken grote invloed hebben op hoe je je voelt. In dit artikel lees je wat alopecia areata is en wat de oorzaken, klachten en mogelijke behandelingen zijn.

Misschien heb je door Jada Pinkett-Smith (de vrouw van filmster Will Smith) wel eens van alopecia areata gehoord. Zij heeft deze ziekte en praat er vaak openhartig over. Maar het kan ook dat je zelf alopecia areata hebt, of iemand kent die het heeft. Alopecia areata is namelijk geen zeldzame aandoening. Over de hele wereld krijgen ongeveer 2 van de 100 mensen een keer in hun leven alopecia areata.

Spontane kale plekken

Bij alopecia areata krijg je kale plekken op plaatsen waar normaal haar groeit. Deze plekken zijn vaak rond of ovaal en kunnen op elk deel van je lichaam voorkomen. Meestal ontstaan de kale plekken op je hoofd, maar het kan ook in je wenkbrauwen, baard of andere delen van je lichaam gebeuren.

Man met kale plekken op het achterhoofd

Alopecia is een auto-immuunziekte

Alopecia areata is een auto-immuunziekte. Je afweersysteem beschermt je normaal juist tegen ziektes, maar bij een auto-immuunziekte valt het de gezonde delen van je lichaam aan. Als je alopecia areata hebt, dan richt je afweersysteem zich op de haarzakjes. Waarom dit precies gebeurt weten we nog niet. Wat we wel weten, is dat mensen met andere ziekten zoals eczeem, hooikoorts of schildklierproblemen meer kans hebben om alopecia areata te krijgen.

Mannen hebben evenveel kans om de ziekte te krijgen als vrouwen. Ook bij kinderen komt alopecia areata voor, soms zelfs als ze nog heel jong zijn. De eerste kale plekken kunnen op elke leeftijd beginnen, meestal vóór je veertigste verjaardag.

Wat zijn de klachten?

De belangrijkste klacht van alopecia areata is het plotselinge haarverlies. Soms ontdek je de plekken zelf, maar vaak wijzen familie of vrienden je erop. Vaak valt je haar uit in kleine, ronde plekken op je hoofd. Deze plekken zijn glad en hebben geen schilfers of irritatie.

Je kunt ook haar verliezen op andere plekken van je lichaam, zoals je wenkbrauwen of baard. In zeldzame gevallen kan al het haar op je hoofd uitvallen, dit heet alopecia totalis. Als ook al je andere haar op je lichaam uitvalt, heet dit alopecia universalis.

De kale plekken komen vaak plotseling op en kunnen net zo snel weer verdwijnen. Het is moeilijk te voorspellen of het haar terugkomt, en zo ja, wanneer het terugkomt. In veel gevallen groeit het haar binnen enkele maanden weer terug, maar soms kan het opnieuw uitvallen.

Hoe kun je alopecia areata behandelen?

Er zijn behandelingen beschikbaar die de haargroei kunnen stimuleren of verdere haaruitval kunnen vertragen. Een dermatoloog kan je hierbij het beste helpen. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de ontsteking van de haarzakjes remmen, zoals hormoonzalven, of behandelingen waarbij de huid bewust wordt geïrriteerd om de haargroei te bevorderen. Neem contact op met je dermatoloog voor meer informatie over de behandeling van alopecia areata.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf helaas niks doen om de ziekte te genezen. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de gevolgen van alopecia areata minder vervelend te maken:

  • Zonnebrandcrème gebruiken: bescherm de kale plekken op je hoofd tegen verbranden in de zon.
  • Zonnebril dragen: dit helpt je ogen te beschermen tegen stof en zonlicht als je wimpers zijn uitgevallen.
  • Camouflage: je kunt kale plekken bedekken met een pruik, een haarband, een haarstukje, hoed of sjaal. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel hiervan.
  • Praat erover: haaruitval kan emotioneel zwaar zijn en kan je onzeker maken. Praten met vrienden, familie of een hulpverlener kan helpen. 
  • Zoek steun: als je merkt dat de kale plekken je onzeker maken of je leven beïnvloeden, kunnen patiëntenverenigingen en online forums een bron van steun zijn.
  • Zoek professionele hulp: ga bij ernstige problemen naar een arts of dermatoloog, dan kun je samen onderzoeken of er behandelopties zijn. 
Bronnen

Bronnen

-        https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/alopecia-areata

-        https://nvdv.nl/professionals/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/alopecia-areata

-        https://www.alopecia-vereniging.nl/alopecia-areata

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.