Het milieu en duurzame geneesmiddelen
De ‘gezondheid’ van ons wereldwijde milieu heeft gevolgen voor iedereen. Pfizer zet zich dan ook in voor het verminderen van haar ecologische voetafdruk. Onze missie, het bereiken van doorbraken die de levens van patiënten veranderen, vormt de basis van onze milieudoelstellingen. Daarbij leggen we de focus van het verminderen van de impact van onze activiteiten op de leefomgeving, met daarbij het behoud van hulpbronnen en het minimaliseren van het afval dat we produceren.
Milieu-impact van onze geneesmiddelen tijdens de hele levenscyclus verminderen
Pfizer heeft een lange geschiedenis in het gebruik van de concepten van green chemistry of groene scheikunde en het promoten ervan in de hele geneesmiddelensector. Met hulp van wetenschappelijke innovatie streven we ernaar om efficiëntere processen te ontwikkelen die de milieu-impact van onze geneesmiddelen tijdens de hele levenscyclus van de producten kunnen verminderen. Om dit uit te breiden, integreren we duurzame productontwerpprincipes in onze onderzoek- en ontwikkelprocessen.
We streven ernaar onze milieuprestaties positief te beïnvloeden door:
- systematisch energie te besparen
- gebruik van water en grondstoffen te verminderen
- minder afval te produceren
- waar mogelijk circulaire oplossingen te omarmen
De principes gebruiken we ook om onze collega's op te leiden en te informeren, belangrijke maatstaven en prestatiedoelen te definiëren en innovatie aan te moedigen door middel van samenwerking en partnerschappen.
Levenscyclusanalyses (life-cycle assessment - LCA's)
In 2022 zijn we begonnen met het uitvoeren van zogenoemde representatieve levenscyclusanalyses (life-cycle assessment - LCA's). Deze analyses helpen bij het identificeren van die aspecten van het ontwikkelingsproces van een geneesmiddel die de grootste kans bieden op impactvermindering. We doen dit voor small molecules (dit zijn synthetisch gemaakte geneesmiddelen met een kleine en eenvoudige structuur), large molecules (dit zijn biologische geneesmiddelen, gemaakt uit eiwitten en die groter en complexer zijn), vaccins en medische hulpmiddelen. We hebben in 2023 een aantal levenscyclusanalyses ontwikkeld, waaronder de eerste voor een mRNA-vaccin, om ons begrip van de impact van onze geneesmiddelen te vergroten. De gegevens die we uit deze beoordelingen halen, delen we met onze wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs om duurzame innovatie en impactvermindering te ondersteunen.
In 2023 sloot Pfizer zich aan bij een consortium met zeven andere geneesmiddelbedrijven om een vast raamwerk op te stellen voor het uitvoeren van levenscyclusanalyses van geneesmiddelen die gericht zijn op het bepalen van milieuregels voor productcategorieën voor geneesmiddelen. Dit kader staat mogelijk aan de basis van een openbaar beschikbare norm (standaard).
Geneesmiddelen in het milieu en antimicrobiële resistentie
Geneesmiddelen in het milieu en antimicrobiële resistentie (AMR) blijven belangrijke milieuthema's voor onze sector. Pfizer zet zich in om de lozing van zogenaamde ‘active pharmaceutical ingredients’ (API's), dit zijn de stoffen in een geneesmiddel die zorgen voor de werking ervan, in het afvalwater van onze productieprocessen te beperken. We gebruiken hiervoor methoden voor milieurisicobeoordeling en emissiebeheersingspraktijken en -technologieën. Als actief lid volgt Pfizer de best practices van de ‘Antibiotic Manufacturing Standard’ van de AMR Industry Alliance (AMRIA). We werken aan ons doel om tegen 2025 de door de sector gepubliceerde doelstellingen (Predicted No Effect Concentrations) voor antibiotica te bereiken. En we testen innovatieve praktijken voor afvalwaterbeheer en -behandeling op verschillende locaties om ons beheer van afvalwaterlozingen te bevorderen.
In 2023 bleef Pfizer bijdragen aan de ontwikkeling van het certificeringsprogramma dat is ontworpen om de implementatie van AMRIA's Antibiotic Manufacturing Standard aan te tonen via een onafhankelijke externe certificeringsinstantie. In samenwerking met BSI Standards Limited heeft Pfizer deelgenomen aan beoordelingen om het certificeringsproces te testen op een van onze API-productielocaties en een van de productielocaties van antibiotica. Deze beoordelingen gaven aan dat ze voldeden aan de AMRIA-norm en beide locaties werden aanbevolen voor certificering. Daarnaast werden de lessen uit deze pilots gebruikt om het certificeringsprogramma, dat in juni 2023 officieel van start ging, vorm te geven. Pfizer zoekt naar mogelijkheden met ons interne netwerk, leveranciers en contractfabrikanten om de certificering van onze antibioticaproducten te implementeren. Onze inspanningen om de naleving van vrijwillige lozingslimieten in onze toeleveringsketen te bevorderen, werden erkend in een rapport dat gepubliceerd is door de Access to Medicine Foundation. En waarin de stappen worden beoordeeld die geneesmiddelbedrijven nemen om de ontwikkeling en verspreiding van AMR tegen te gaan (AMR Report on Responsible Manufacturing, augustus 2023).
Afval
Centraal in ons programma voor duurzame geneesmiddelen staat het minimaliseren van afval op onze onderzoeks- en productielocaties wereldwijd. We streven naar procesverbeteringen in onze onderzoeks-, ontwikkelings- en productieactiviteiten door middel van ontwerpprojecten van de volgende generatie en de implementatie van groene chemie en andere duurzaamheidspraktijken. Van Pfizerlocaties wordt verwacht dat ze voortdurend zoeken naar mogelijkheden om materialen zoals verpakkingen en kunststoffen te verminderen, opnieuw te gebruiken en te recyclen. We gebruiken een interne prestatiemaatstaf op basis van een hiërarchie van controleprincipes (vermijden, verminderen, hergebruiken, recyclen, weggooien) om beslissingen over afvalverwerking te stimuleren en minimalisering te bevorderen.
In 2023 hebben we een initiatief geïntroduceerd om het afval dat vanaf onze productielocaties naar de stortplaats wordt gestuurd tot een minimum te beperken. We hebben onze doelstelling om stortplaatsen te vermijden, gedemonstreerd door de ongeveer 8.6 miljoen kilogram afval door de tornado die onze locatie in Rocky Mount (North Carolina, VS) in juli 2023 trof, naar waste-to-energy-faciliteiten te sturen. Sinds 2019 is de hoeveelheid afval die afkomstig is van routinematige werkzaamheden die naar de stortplaats wordt gestuurd, met meer dan 5,4 miljoen kilogram verminderd. Pfizer neemt verder deel aan de Pharmaceutical Product Stewardship Work Group (PPSWG) in de VS en MEDSdisposal in Europa om de juiste verwijdering van ongebruikte geneesmiddelen mogelijk te maken.
Water
Verder is de beschikbaarheid van en toegang tot schoon water wereldwijd een basisbehoefte van de mens. Die moet lokaal worden aangepakt. Pfizers Water Stewardship Position Statement beschrijft onze toewijding om goede rentmeester te zijn van het water dat we gebruiken om medicijnen en vaccins te maken, vooral in gebieden waar weinig water is. Daarom hebben we op alle Pfizerlocaties waterstressbeoordelingen uitgevoerd om risico's op het gebied van waterkwaliteit, -schaarste en -beschikbaarheid in ons netwerk te identificeren. En we ontwikkelen actieplannen voor locaties met verhoogde risicoscores. Deze plannen omvatten elementen zoals het kwantificeren van het watergebruik, het implementeren van compensatieplannen en het vaststellen van doelstellingen voor waterbehoud, de bescherming van de waterkwaliteit, verbetering van de afvalwaterzuivering waar nodig, evaluatie van recycling praktijken en het betrekken van omringende gemeenschappen. We zullen de vooruitgang op onze interne locaties meten en tegelijkertijd praten met onze belangrijkste leveranciers in de gebieden met waterschaarste. Om hen aan te moedigen soortgelijke acties te ontwikkelen en uit te voeren.
Uitgebreide informatie over Pfizers ‘Journey Towards a Better Tomorrow’ is te vinden in ons ‘2023 Impact Report’