Bij wie is het risico op ernstige urineweginfecties groter?
Zoals eerder gezegd kan een blaasontsteking ontaarden in een nierbekkenontsteking of een prostaatontsteking. Dan zijn niet alleen de lagere urinewegen, maar ook de hogere urinewegen erbij betrokken geraakt.
Sommige mensen hebben een verhoogd risico op een hogere (en dus ernstigere) urineweginfectie. Denk bijvoorbeeld aan:
- mensen met een ziekte aan hun nieren of blaas;
- mensen met een verzwakt afweersysteem;
- mensen met urinewegafwijkingen;
- vrouwen die zwanger zijn;
- ouderen;
- mannen.
Ieder persoon die bij een van de hierboven genoemde risicogroepen hoort, heeft volgens artsen per definitie een zogeheten gecompliceerde urineweginfectie.
In tegenstelling tot gezonde vrouwen bijvoorbeeld. Hoewel zij vaker urineweginfecties krijgen, blijven die meestal beperkt tot de blaas. Ze hebben dus meestal ‘gewoon’ een blaasontsteking. Oftewel: een ongecompliceerde urineweginfectie.
Misschien vraag je je af waarom alle mannen tezamen – gezond of niet – een risicogroep vormen. Dat heeft met de prostaat te maken. Bij mannen kan een blaasontsteking overgaan in een prostaatontsteking.
Dit is een hardnekkige aandoening die niet vanzelf over gaat. Daar komt bij dat de prostaat moeilijk te bereiken is voor de medicijnen (antibiotica) die bedoeld zijn om de schadelijke bacteriën ter plaatse uit te roeien.
Een prostaatontsteking is te herkennen aan klachten die vergelijkbaar zijn met een nierbekkenontsteking (zie dit artikel). Maar er is een belangrijk verschil: bij een prostaatontsteking heeft de man meestal pijn tussen de anus en de balzak.
Denk je dat je bij een risicogroep hoort en heb je (klachten van) een blaasontsteking? Bel dan vandaag nog je huisarts.
Waarom zijn urineweginfecties soms lastig te behandelen?
Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden. Ze zijn vaak effectief tegen urineweginfecties. Maar sommige bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Wat betekent dat?
In het kort: de bacteriën zijn zodanig veranderd dat de gebruikelijke antibiotica ze niet meer dood kunnen maken. Resistentie is een probleem bij de behandeling van elke ziekte die door bacteriën wordt veroorzaakt. Dus ook bij de behandeling van urineweginfecties.
Jij kunt trouwens zelf helpen om het probleem van antibioticaresistentie niet erger te laten worden. Hoe? Gebruik deze medicijnen alleen als het écht nodig is (en dus op voorschrift van een arts). En: maak altijd de kuur af; ook al heeft u geen klachten meer.
Bronnen
• Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2022, juli 18). Zinnige zorg - Verbetersignalement Urineweginfecties. Rapport | Zorginstituut Nederland. https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/rapport/2021/12/06/zinnige-zorg-verbetersignalement-urineweginfecties
• Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2019, juli 15). Zinnige Zorg - Rapport screeningsfase Infectieziekten. Rapport | Zorginstituut Nederland. https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/rapport/2019/05/14/zinnige-zorg---rapport-screeningsfase-infectieziekten
• Blaasontsteking | Thuisarts.nl. (z.d.). https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking
• Ik heb een blaasontsteking (vrouw) | Thuisarts.nl. (2020, april 21). https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw
• Ik heb een blaasontsteking (man) | Thuisarts.nl. (2020, april 21). https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-man
• Zorginstituut Nederland. (z.d.). urineweginfecties. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/urineweginfecties
• Urineweginfecties. (z.d.). NHG-Richtlijnen. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties
• EAU Guidelines on Urological Infections - THE GUIDELINE - Uroweb. (z.d.). Uroweb - European Association of Urology. https://uroweb.org/guidelines/urological-infections/chapter/the-guideline