Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme, ook wel bekend als Lyme-borreliose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt meestal doorgegeven door een teek. Teken raken besmet als ze bloed opzuigen bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Voor de overdracht van de ziekte van Lyme moeten de teken gedurende 36-48 uur aan het lichaam gehecht zijn.
Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. Een kenmerkende klacht is een uitbreidende rode vlek of ring op de huid. Dit kan samengaan met griepachtige klachten, zoals koorts, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en opgezwollen lymfeklieren.
Als de ziekte niet behandeld wordt, kunnen de symptomen erger worden en uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart. Dit kan leiden tot ernstigere ziektebeelden, zoals gewrichtsontsteking, neurologische problemen, huiduitslag en hartproblemen. De diagnose van de ziekte van Lyme kan soms lastig zijn, omdat de klachten vaak lijken op andere aandoeningen.
De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Het is daarom belangrijk dat je de huisarts vertelt dat je door een teek gebeten bent als je binnen 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt.
Lees op deze pagina wat je kunt doen om een tekenbeet te voorkomen.