Medicijnen per drone naar afgelegen gebieden in Ghana
1 mei 2019 - Pfizer is partner geworden van Zipline, een bedrijf dat medicijnen per drone bezorgt in de meest afgelegen gebieden in lage inkomenslanden. Zipline is een samenwerkingsverband tussen de Ghanese overheid, Pfizer, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Gavi Alliance, en de UPS Foundation.
Zipline is al drie jaar actief in Rwanda en gaat nu ook aan de slag in Ghana. In grote delen van Ghana hebben inwoners geen of slechts beperkte toegang tot goede gezondheidszorg omdat ze zo afgelegen liggen. Er zijn vaak geen goede wegen of spoorverbindingen naar deze gebieden. Per drone kunnen ze wel eenvoudig en snel worden bereikt.
De drones gaan in Ghana bijna 150 verschillende medicijnen, vaccins en daarnaast andere essentiële medische producten zoals bloed leveren. Ze bereiken daarmee ongeveer 2000 tot 2500 gezondheidscentra en vijftien miljoen bewoners op het platteland van Ghana.
’’Niemand in Ghana zou hoeven sterven omdat ze in noodgevallen geen toegang hebben tot medicijnen,’’ zegt Nana Afuko-Addo, president van Ghana. ’’Elk leven in ons land is kostbaar. Elke moeder, elk kind, elke ouder, elke persoon. Daarom lanceert Ghana ‘s werelds grootste drone bezorgservice. Het is een grote stap voorwaarts op de weg om er voor te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot levensreddende medicijnen.’’
Zipline levert medicijnen en voorziet 21 ziekenhuizen van bloed
In Rwanda is het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Zipline sinds 2016 actief. Het dronebedrijf levert daar niet alleen tientallen verschillende medicijnen aan gezondheidscentra in afgelegen gebieden, maar voorziet ook 21 ziekenhuizen van bloed.
De drones hebben sinds ze in Rwanda actief zijn al meer dan een miljoen kilometer gevlogen en meer dan 13.000 medische pakketjes afgeleverd. Daarvan betrof een derde spoedleveringen. Dat betekent dat de levering er was binnen dertig minuten nadat een arts een sms’je naar Zipline stuurde.
Vijfhonderd vluchten per dag
In Ghana komen vier distributiecentra waarvandaan de drones zullen vliegen. Van elk centrum vertrekken 30 drones en samen kunnen zij vijfhonderd vluchten per dag maken. De drones vliegen zeven dagen per week, 24 uur per dag en onder alle weersomstandigheden. De drones vliegen zelfstandig, kunnen in een retourvlucht 160 kilometer afleggen en pakketjes van maximaal 1,8 kilo bij zich dragen. Voor grotere bestellingen worden meerdere drones tegelijkertijd weggestuurd. Pakketjes worden afgeleverd per parachute.
Het is niet bekend - en voor Pfizer niet belangrijk - of er ook medicijnen van Pfizer worden geleverd. Pfizers doel is dat wereldwijd zoveel mogelijk mensen een gezond leven kunnen leiden. Bij Pfizer vinden we het belangrijk om samen met andere partijen te werken aan duurzame en baanbrekende oplossingen om wereldwijd zoveel mogelijk mensen toegang te kunnen bieden tot goede zorg.
Enorme vooruitgang
De afgelopen jaren is enorme vooruitgang geboekt op dat gebied. Veel meer mensen in lage-inkomenslanden hebben toegang gekregen tot gezondheidszorgvoorzieningen en noodzakelijke behandelingen. Toch heeft nog altijd de helft van de wereldbevolking vandaag de dag nog onvoldoende toegang tot zorg.
Pfizer is trots dat ze nu een vierjarige overeenkomst heeft gesloten met Zipline. “We zijn er trots op dat we deel uitmaken van Zipline en de Ghanese overheid kunnen helpen om de bewoners van de meest afgelegen gebieden van Ghana toegang te geven tot medicijnen, vaccins en andere essentiële medische producten,’’ zegt Caroline Roan, voorzitter van de hulporganisatie Pfizer Foundation.
’’Om de ingewikkelde gezondheidsuitdagingen van vandaag de dag op te lossen, moeten we anders denken om gezondheidszorgsystemen en distributieketen te versterken.’’
Pfizer wil volgens Roan onderzoeken of het Zipline-programma of delen ervan ook in andere delen van de wereld kunnen worden gebruikt bij het opzetten en verbeteren van innovatieve distributiesystemen. ’’Om ook daar de toegang tot essentiële gezondheidsvoorzieningen te verbeteren en levens te redden.’’
Zipline zelf wil zich na Rwanda en Ghana ook op andere lage-inkomenslanden richten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.