Betere digitale informatievoorziening over geneesmiddelen
5 maart 2021
Pfizer gaat samen met andere partijen werken aan duidelijkere en simpelere digitale informatie over geneesmiddelen, binnen het onderzoeksconsortium Gravitate-Health. Patiënten halen hun informatie nu vaak uit de papieren bijsluiter in de medicijnverpakking. Deze informatie is niet voor iedereen even goed te begrijpen.
Gravitate-Health is eind 2020 gestart. Het consortium bestaat uit 39 partijen uit Europa en de Verenigde Staten, waaronder Pfizer. Het wordt aangestuurd door de University of Oslo en Pfizer. Het project duurt 5 jaar en wordt gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI). Dat is een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie en EFPIA, de koepelorganisatie van Europese geneesmiddelbedrijven.
Betere informatievoorziening
Het doel van de consortiumpartners is om samen te werken aan betere informatievoorziening over geneesmiddelen voor patiënten. Ze willen een integraal en digitaal gebruikersplatform ontwikkelen met de naam ‘Gravitate Lens’ (G-Lens). Daarop moeten patiënten straks betrouwbare, duidelijke en relevante informatie over hun geneesmiddelen kunnen vinden. Het moet informatie zijn die inspeelt op de individuele behoefte van mensen en die ook te begrijpen is voor mensen die niet goed kunnen lezen.
De leden van het consortium hopen dat mensen door betere digitale informatie meer betrokken raken bij hun eigen gezondheid. Het moet verder leiden tot beter en veilig gebruik van geneesmiddelen, betere behandeluitkomsten en een betere kwaliteit van leven.
De OECD, een economisch samenwerkingsverband van 37 landen, schat dat er nu jaarlijks 200.000 mensen in Europa vroegtijdig overlijden door slecht medicijngebruik. Dit moet en kan anders. Bovendien gaat het jaarlijks gepaard met 125 miljard euro aan vermijdbare ziekenhuiskosten, spoedeisende hulp en poliklinische behandelingen.
Vaak is de bijsluitertekst niet voor iedereen even makkelijk te begrijpen
Het verstrekken van medische productinformatie is gebonden aan strenge wettelijke en wetenschappelijke regels. De informatie helpt zorgprofessionals bij het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen aan patiënten. Ook moet het patiënten informeren over het veilig gebruik ervan.
Het probleem is dat veel patiënten de informatie over hun geneesmiddel nu alleen krijgen via de papieren bijsluiter die in de verpakking zit. Deze bijsluiters bevatten vaak veel tekst, in een klein lettertype. Veelal is de bijsluitertekst niet voor iedereen even makkelijk te begrijpen.
Ook is de complete tekst vaak niet relevant voor alle patiënten. Het kan bovendien zo zijn dat actuele informatie over het geneesmiddel ontbreekt omdat de verpakkingen allang voor de uitlevering van het geneesmiddel zijn gemaakt.
Ongewenste bijwerkingen
Daardoor kan het gebeuren dat patiënten onvoldoende weten hoe ze geneesmiddelen op een goede manier moeten gebruiken. Het kan zo zijn dat ze zich niet bewust zijn van risico’s die kunnen leiden tot ongewenste bijwerkingen of minder gewenste effecten.
Problemen die ontstaan omdat mensen hun bijsluiters niet goed kunnen lezen, spelen vermoedelijk het meest bij ouderen, chronisch zieken en mensen met meerdere aandoeningen. Dit omdat zij vaak meerdere papieren bijsluiters voor verschillende geneesmiddelen moeten lezen.
Koppelen aan elektronische patiëntendossiers
De consortiumpartners denken dat door informatie steeds meer digitaal beschikbaar te stellen, kunnen patiënten er eenvoudiger toegang tot krijgen. Ook kan nieuwe informatie sneller bij patiënten terechtkomen en is het makkelijk om informatie aan te passen aan de individuele behoefte van mensen. Verder kan informatie makkelijk worden gekoppeld aan andere gezondheidsinformatie en aan -systemen zoals elektronische patiëntendossiers. Meer informatie over Gravitate Health vind je hier.