Alvast opschalen productie voor coronavaccins
Leestijd: 3 minuten
7 mei - Inmiddels zijn, na de eerste proefpersonen in Duitsland, ook de eerste Amerikaanse proefpersonen geïnjecteerd met een dosis van de kandidaat-vaccins uit het BNT162 vaccinprogramma dat Pfizer en BioNtech ontwikkelen tegen het coronavirus. Om geen tijd te verliezen schalen de bedrijven hun productie nu al op. Als het onderzoek een goedgekeurd mRNA-vaccin oplevert, kunnen nog dit jaar miljoenen vaccins worden geproduceerd voor mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus COVID-19.
Vorige week werden al twaalf Duitse proefpersonen ingeënt met een van de kandidaat-vaccins die onderdeel uitmaken van het BNT162-vaccinprogramma. In het eerste stadium van het BNT162-onderzoek worden in totaal 200 gezonde proefpersonen van tussen de 18 en 55 jaar oud gevaccineerd met vier verschillende mRNA-vaccins, in verschillende doseringen. Tijdens de klinische onderzoeksfase produceert BioNTech het vaccin in haar GMP-gecertificeerde fabrieken in Europa
Optimale dosering
Het doel van deze eerste onderzoeksfase is om te bepalen welk vaccin het lichaam het beste activeert om antilichamen tegen het coronavirus te maken. Ook wordt beoordeeld wat de optimale dosering van het vaccin is en of het vaccin veilig is. Als de onderzoekers dat weten, wordt ook een groep van 160 proefpersonen van tussen de 65 en 85 jaar gevaccineerd.
De Amerikaanse proefpersonen worden aangeleverd door vier grote universiteitsziekenhuizen. Dat zijn de NYU Grossman School of Medicine en de University of Maryland School of Medicine en binnenkort ook de University of Rochester Medical Center/Rochester Regional Health and Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.
Opschalen van productiefaciliteiten
Ondertussen zijn Pfizer en BioNTech bezig met het opschalen van hun productiefaciliteiten om een goedgekeurd vaccin wereldwijd te kunnen leveren. Het doel is om in de loop van 2020 miljoenen doses vaccin te produceren voor mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Het aantal doses moet vervolgens oplopen tot honderden miljoenen in 2021.
De vaccinproductiefaciliteiten van Pfizer in het Belgische Puurs en drie Amerikaanse fabrieken in Massachusetts, Michigan en Missouri zullen als eerste het COVID-19 vaccin gaan maken. Indien nodig zal Pfizer nog meer locaties beschikbaar maken in haar wereldwijde netwerk voor de productie van een goedgekeurd COVID-19 vaccin.
"We zijn ontzettend trots dat Pfizer Puurs een belangrijke rol kan spelen in de wereldwijde productie van een potentieel COVID-19 vaccin als antwoord op deze pandemie. Dit is een erkenning voor het wereldniveau in Puurs, en voor de kennis en ervaring van onze bijna 3000 werknemers,” zegt Site Lead Pfizer Puurs, Luc Van Steenwinkel.
BioNTech breidt de productiecapaciteit van haar al bestaande mRNA-fabrieken in Mainz en Idar-Oberstein verder uit, zodat een wereldwijde levering van het vaccin mogelijk wordt. BioNTech werkt in China samen met Fosun Pharma en wil het vaccin ook daar gaan testen en op de markt brengen.
‘We zetten onze beste middelen in de strijd tegen het coronavirus’
’’Met ons unieke en sterke klinische onderzoeksprogramma dat nu ook in Amerika start, hopen we in samenwerking met BioNTech en de regelgevende autoriteiten snel een veilig en effectief vaccin te kunnen bieden aan mensen die dat het hardste nodig hebben,’’ zegt Albert Bourla, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Pfizer. ’’In slechts vier maanden tijd is het ons gelukt om van preklinisch onderzoek de stap te maken naar onderzoek bij proefpersonen. Dat is een buitengewone prestatie; in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 zetten we onze beste middelen in, van de voorzieningen in het laboratorium tot aan het productieproces.’’
’’Het is bemoedigend dat we meer dan tien jaar ervaring met het ontwikkelen van het mRNA-platform kunnen gebruiken om in een hele korte periode een wereldwijd onderzoeksprogramma op te zetten voor de kandidaat-vaccins die we ontwikkelen,’’ zegt Ugur Sahin, CEO en medeoprichter van BioNTech. ’’We zijn optimistisch dat het testen van vier verschillende kandidaat-vaccins bij proefpersonen ertoe leidt dat we ontdekken wat de veiligste, meest effectieve vaccinatieopties tegen COVID-19 zijn.’’