Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen aan de slag

Praktijkvoering E-Learning

Binnen de gezondheidszorg worden enorm veel data verzameld. Al deze data kunnen worden ingezet om de zorg beter, doelmatiger en uiteindelijk goedkoper te maken. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Diverse deskundigen vertellen hierover tijdens de HIP-zomersessie ‘Samen aan de slag’.

Nascholing volgt binnenkort.

Doelstelling en inhoud

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen verzamelen enorm veel data van elke patiënt die bij hen binnenkomt. Deze data verdwijnen in dossiers en vaak wordt er verder niets mee gedaan. Zonde, vinden experts. Op deze manier blijft een enorme potentiële schat aan informatie, die kan helpen om het leven van individuele patiënten en de zorg in het algemeen te verbeteren, onbenut.

Waar kunnen zorgprofessionals en zorginstellingen nu al meteen zelf mee aan de slag? Diverse deskundigen geven antwoord op deze vraag tijdens deze zomersessie.

Sprekers

Leo Casteel, medical advisor bij Pfizer, vertelt tijdens het webinar over een ‘text mining’-project van Pfizer en CTcue om patiënten met de zeldzame aandoening cardiale amyloïdose op te sporen. Met behulp van software kunnen dossiers van patiënten met onbegrepen hartfalen automatisch worden doorgespit op de aanwezigheid van alarmsignalen en combinaties daarvan die duiden op risico op cardiale amyloïdose.

Vervolgens praat David Kat van Olive Diagnostics over het verzamelen van gezondheidsdata via het toilet. Daarbij hang je een slimme meter in de toiletpot die de balans tussen allerlei stoffen in de urine meet. Deze zogenaamde biomarkers brengen een verscheidenheid aan medische aandoeningen aan het licht, waaronder urineweginfecties, nierstenen, uitdroging, hartfalen, constipatie, zwangerschapsvergiftiging en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Tot slot vertelt Auke de Leeuw van Annovating over het onderzoek dat zij met Smartmed gaan doen naar de relatie tussen hartdata en hartmedicatie met als doel de veiligheid voor hartpatiënten te verbeteren. Daarvoor voegen zij informatie over medicijngebruik en meetdata van de patiënt samen en passen ze daar ‘machine learning’ op toe. Zo worden wiskundige modellen gemaakt die gevaarlijke situaties bij individuele patiënten kunnen voorspellen en herkennen.

Nascholing voor

Specialist
Ziekenhuisapotheker

Docent

De nascholing is mede tot stand gekomen door medewerking van Leo Casteel, medical advisor bij Pfizer, David Kat van Olive Diagnostics en Auke de Leeuw van Annovating.

Duur nascholing

1 uur

Eigen bijdrage

Geen eigen bijdrage

Datum en locatie

Online

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.