Behandeling van longkanker
Leestijd: 5 Minuten
Er zijn verschillende behandelingen voor longkanker. Zoals een operatie, bestraling, chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt van veel dingen af zoals het soort longkanker en het stadium van de ziekte. We geven je een overzicht van mogelijke behandelingen.
Opereren
Eén van de basisbehandelingen van beginnende longkanker is de operatieve verwijdering van de longtumor. Afhankelijk van de grootte en het aantal tumoren wordt een deel van de long (een longkwab) of de hele long verwijderd.
De chirurg zal ook vaak de lymfeklieren tussen de longen verwijderen om de kans op uitzaaiingen te verminderen.
Om voor chirurgie in aanmerking te komen, dien je als patiënt nog over een goed ademhalingsvermogen te beschikken. Wanneer de longkanker uitgezaaid is naar andere organen of het skelet, wordt er in principe niet meer geopereerd.
Bij longkanker worden vaak behandelingen gecombineerd
Radiotherapie tegen longkanker
Radiotherapie betekent het bestralen van de longtumor om deze te vernietigen of te verkleinen. Ook aangrenzende lymfeklieren of uitzaaiingen van de tumor kunnen worden bestraald.
Door bestraling kan de tumor gedeeltelijk of helemaal worden vernietigd. Bovendien worden de symptomen verlicht en de pijn verminderd, bijvoorbeeld wanneer er uitzaaiingen in je botten zitten.
Radiotherapie moet zeer nauwkeurig gebeuren om de schade aan het omliggende weefsel te beperken. Ze wordt vaak samen met andere behandelingen toegepast, bijvoorbeeld met of na chemotherapie. Sowieso worden bij longkanker vaak behandelingen gecombineerd.
Chemotherapie
Bij chemotherapie krijg je geneesmiddelen toegediend die kankercellen doden of zorgen dat ze niet meer kunnen delen.
Chemotherapie werkt in het hele lichaam, zowel bij kleine beginnende tumoren als uitzaaiingen, zelfs als die nog microscopisch klein zijn.
Chemotherapie wordt vaak gecombineerd met chirurgie en met radiotherapie om de kans op genezing te verhogen.
Ook kan chemotherapie helpen om de levensduur te verlengen en de levenskwaliteit te verbeteren van mensen met uitzaaiingen.
Chemotherapie is helaas ook schadelijk voor de gezonde cellen en kan leiden tot bijwerkingen als haaruitval en misselijkheid.
Doelgerichte therapieën
Er bestaan ook zogenaamde doelgerichte behandelingen tegen kanker. Ze zijn bestemd voor patiënten van wie de kankercellen specifieke genetische kenmerken vertonen, in het bijzonder EGRF, KRAS- of ALK-mutaties.
Deze geneesmiddelen vallen de kankercellen aan, door mechanismen te blokkeren die noodzakelijk zijn voor hun vermenigvuldiging.
In het algemeen veroorzaakt deze therapie minder bijwerkingen dan chemotherapie. Deze therapie kan meestal, doordat het tabletten zijn, door mensen thuis worden ingenomen.
Doelgerichte behandelingen worden vaak gecombineerd met chemotherapie.
Immunotherapie
Ons lichaam beschikt over een immuunsysteem (afweer). Dit immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen indringers zoals virussen en bacteriën waar we ziek van kunnen worden.
Behandelingen tegen kanker zijn in bijna alle gevallen direct gericht op aanvallen van de tumoren. Immunotherapie werkt anders. Het richt zich niet op de tumor, maar op het versterken van het immuunsysteem. Immunotherapie zorgt ervoor dat het immuunsysteem zelf weer in staat is om kankercellen te herkennen en aan te vallen.
Dus immunotherapie omvat behandelingen die een afweerreactie door het eigen immuunsysteem tegen kankercellen stimuleren.
Longkanker: prognose en overlevingskansen
Hoewel longkanker een levensbedreigende ziekte is, moet men de moed niet verliezen als de diagnose wordt gesteld. De behandeling is de laatste jaren enorm verbeterd en gaat er nog op vooruit. Naast de nieuwe geneesmiddelen zijn ook de chirurgische behandelingen, de chemotherapie en de radiotherapie veel doeltreffender geworden.
Dankzij een betere screening en dankzij de vooruitgang die werd geboekt op gebied van de gecombineerde behandeling, geneest nu bijna 20 procent van de patiënten met longkanker. Dat wil zeggen dat ze minstens vijf jaar ‘schoon’ zijn.
Meer informatie:
Meer informatie over longkanker kunt u vinden op: www.longkankernederland.nl