Ook vaccins nodig als je ouder bent
Leestijd: 3 minuten
Veel ouderen voelen zich nog jong en fit. Ze hebben een actieve levensstijl en zijn helemaal niet van plan om daar snel mee te stoppen. Ze hebben vaak een goede gezondheid en zorgen goed voor zichzelf. Daardoor lopen ze geen risico op potentieel gevaarlijke infectieziekten zoals longontsteking, zo denken ze. Maar als je ouder dan 65 bent, loop je wel degelijk een groter risico. Ook als je gezond bent.
“Elk jaar worden er vele ouderen in het ziekenhuis opgenomen of ze overlijden zelfs aan ziekten waar vaccins voor beschikbaar zijn,’’ stelt Otha Myles, infectioloog van het St. Luke’s Hospital in Saint Louis, Missouri op ernstige toon. “Volwassenen kunnen dit risico verkleinen door met hun huisarts te praten over hun persoonlijk risico op infectieziekten en het mogelijk nut van vaccins.’’
Uit een onderzoek van Pfizer onder vijfenzestigplussers blijkt dat 67 procent zichzelf omschrijft als ‘mensen die zichzelf actief inzetten om gezond te blijven’. Toch blijven veel misvattingen over vaccins bij volwassenen bestaan. Daardoor denken mensen uit de babyboomgeneratie niet over vaccinatie na of besluiten ze om zichzelf niet te laten inenten.
Om mensen (beter) aan het denken te zetten, zetten we een aantal mythes en feiten op een rij.
Mythe: Vaccins zijn voor kinderen, volwassenen hoeven niet te worden gevaccineerd.
Feit: Vaccins voor kinderen zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen worden gevaccineerd tijdens hun periodieke bezoeken aan het consultatiebureau. Het RIVM beveelt echter ook vaccins aan ouderen aan, afhankelijk van hun leeftijd en gezondheid. Het zou goed zijn als ouderen - ook wanneer ze goed gezond zijn - met hun huisarts praten over potentiële risico’s die zij lopen op infectieziekten en de maatregelen die ze kunnen nemen om zich te beschermen.
Mythe: Vaccinatie bij ouderen is alleen voor mensen die echt heel oud zijn.
Feit: Het immuunsysteem verzwakt wanneer mensen ouder worden. Hierdoor lopen zelfs gezonde en actieve vijfenzestigplussers al verhoogd risico op ziekten als longontsteking die veroorzaakt wordt door pneumokokken. Dat is een serieuze en potentieel levensbedreigende aandoening die op elk moment en overal kan toeslaan.
Ouderen kunnen ook baat hebben bij vaccinaties, ook al zijn ze goed gezond.
Mythe: Gezonde volwassenen hoeven niet gevaccineerd te worden.
Feit: Mensen met een actieve levensstijl en die zich nog jong van hart voelen, hebben misschien het gevoel dat ze geen risico lopen op infectieziekten die met behulp van vaccins kunnen worden vermeden.
Ook omdat ze goed voor zichzelf zorgen.
Maar ons immuunsysteem verzwakt op natuurlijke wijze als we ouder worden.
Volwassenen van boven de 65 jaar lopen acht keer zoveel kans op een ziekenhuisopname als ze een longontsteking oplopen door een pneumokokkeninfectie, vergeleken bij mensen van vijftig jaar en jonger.
Mythe: Vaccins zijn niet zo effectief.
Feit: Volgens het RIVM is vaccinatie de meest veilige en effectieve manier om jezelf te beschermen.
Mythe: Ouderen hebben alleen een griepvaccin nodig.
Feit: Er zijn diverse vaccins voor ouderen beschikbaar, afhankelijk van hun leeftijd en gezondheidssituatie, zoals tegen kinkhoest, gordelroos en longontsteking. Het griepseizoen is een goed moment om met de huisarts te praten over nut en noodzaak van vaccinaties.
Bronnen:
- Omnibus survey, sponsored by Pfizer. September 8-12, 2016
- cdc.gov/pneumococcal/about/risk-transmission.html
- Jain S, Self WH, Wunderink RG, et al. CDC EPIC Study Team. Community-acquired pneumonia requiring hospitalization among US adults. N Engl J Med 2015;373(5):415-427
- cdc.gov/pneumococcal/about/facts.html
- cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/index.html
- rivm.nl/Onderwerpen/V/Vaccinaties