Groeien, niet groeien en hoe alles werkt
Leestijd: 3 minuten
Kinderen groeien, de een sneller dan de ander. Groeisnelheid hangt van diverse factoren af. Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei. Een tekort kan ook bij volwassenen tot problemen leiden.
Een tekort aan groeihormoon heeft grote gevolgen voor de groei en ontwikkeling van een kind. Wanneer kinderen met een tekort aan groeihormoon geen behandeling krijgen, blijven ze een behoorlijk stuk (soms wel 20 tot 45 cm) onder hun verwachte eindlengte of streeflengte steken.
Niet alleen de groei van de pijnbeenderen (die zorgen voor de grootste groei) vertraagt, maar ook de groei van de overige botten in het lichaam en in het gezicht. Met als resultaat dat het lichaam zich als geheel onvoldoende ontwikkelt.
Kans op botbreuken
Bovendien loopt iemand op volwassen leeftijd meer kans op botbreuken als gevolg van vroegtijdige botontkalking. Een verstoorde stofwisseling, slappe armen en benen, te lage bloedglucosewaarden en een lusteloos gevoel zijn andere problemen die kunnen optreden als het tekort aan groeihormoon niet wordt behandeld.
Bij volwassenen ontstaat een groeihormoontekort voornamelijk door een goedaardig gezwel in de hypofyse. Bij kinderen kan een tekort aan groeihormoon ontstaan door uiteenlopende aandoeningen zoals de ziekte van Turner en het Prader-Willysyndroom. Het groeihormoontekort kan er toe leiden dat een kind langzamer of zelfs niet meer groeit.
Wat is normale groei?
Al voor de geboorte wordt gevolgd hoe een kind groeit. De verloskundige en of gynaecoloog houden de ontwikkeling van baby’s nauwlettend in de gaten. Na de geboorte controleren het consultatiebureau en de schoolarts of een kind normaal groeit. Maar wat is normale groei? Een normale groei geeft aan dat je kind zich goed ontwikkelt.
Een eerste teken dat je kind te klein is voor zijn leeftijd, geven vaak de groeicurves die worden bijgehouden op het consultatiebureau. Daarop is precies te zien hoe groot en zwaar jongens en meisjes zijn tijdens verschillende levensjaren. Hiermee kan de consultatiebureauarts of -verpleegkundige vaststellen of je kind een normale lengte heeft voor zijn leeftijd of dat hij te klein is.
Zelfs wanneer je kind volgens de groeicurves van het consultatiebureau tot de kleinste drie procent kinderen van zijn leeftijd hoort, kan het heel goed zijn dat hij of zij kerngezond is. Je hebt kinderen die zich simpelweg wat later ontwikkelen. Ze blijven lang klein waarna ze opeens een groeispurt doormaken en hun vriendjes in lengte voorbij schieten. Uiteindelijk halen ze een normale ‘eindlengte’.
Behandeling met groeihormoon is erg intensief voor kinderen
Of jouw kind écht te klein is en behandeling met een groeihormoon nodig heeft, kan alleen een kinderarts bepalen. Als je al onzeker bent over de lengte van je kind, doe je er verstandig aan om een arts te raadplegen. Wanneer er inderdaad iets niet goed is, is het belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling zoals met groeihormoon te beginnen.
Deze behandeling is erg intensief voor kinderen, ouders en volwassenen die hem ondergaan, omdat je groeihormoon dagelijks moet injecteren. Therapietrouw is erg belangrijk voor een goed resultaat.
Bronnen
www.groeihormoonbehandeling.nl en https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/gezond-leven/prevention-work-health/gezond-en-veilig-opgroeien/groeidiagrammen-in-pdf-formaat/ en http://www.nvgg.nl/groeihormoon/volwassenen-en-groeihormoon/volwassenen-oorzaken/
Meer informatie
Wil je meer weten over wat een groeihormoontekort inhoudt en hoe een behandeling met groeihormoon gaat, klik dan hier voor de website GroAssist waarop allerlei informatie te vinden is over groeien, oorzaken van groeihormoontekort en de behandeling met groeihormoon.