Wat als kanker COVID-19 was? Wij zijn er klaar voor!
De coronacrisis zorgt voor veel leed. Maar maakt ook duidelijk dat we ‘wonderen’ kunnen verrichten als we alles op alles zetten én alle betrokken zorgpartijen samenwerken. Binnen een jaar waren de eerste coronavaccins ontwikkeld en goedgekeurd voor gebruik. Nu we langzaam uit de crisis lijken te komen, wil ik een lans breken voor een nieuwe gezamenlijke focus: verbetering van de kankerzorg.
Voor het eerst in dertig jaar werd er bij minder Nederlanders kanker vastgesteld.1 Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het niet. Deze daling is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Zeker tijdens de eerste maanden van de pandemie gingen veel minder mensen met verdachte symptomen naar de dokter.
Er is de afgelopen maanden wel een inhaalslag gemaakt, maar de achterstand is nog niet ingelopen. Dat is zorgwekkend, want bij kanker is een vroegtijdige diagnose én behandeling van groot belang. Laten we daarom hopen dat de achterstand alsnog snel wordt ingehaald. En laten we ons daarnaast richten op het ambitieuze plan dat de Europese Unie op 3 februari lanceerde: ‘Europe’s beating cancer plan’.
Dat plan is bijzonder hard nodig, want ondertussen krijgt veertig procent van de mensen ergens in zijn of haar leven te maken met kanker.2 Jaarlijks overlijden er 45.000 Nederlanders aan kanker.3 En binnen tien jaar telt ons land één miljoen mensen die kanker hebben (gehad).4 Op basis van het Europese plan hebben nu ook NFK, IKNL en KWF hun krachten gebundeld en een kankeragenda voor Nederland ontwikkeld.
De Nederlandse kankerorganisaties willen met de nationale kankeragenda bereiken dat de impact van kanker op patiënten, hun omgeving en de maatschappij kleiner wordt. Ze willen ook voor elkaar krijgen dat de vijfjaaroverleving stijgt. Nu leeft 65 procent van de mensen met kanker na vijf jaar nog en dit percentage moet stijgen naar 75 procent in 2031. Om deze doelen te kunnen halen, is het belangrijk dat kanker zoals eerder gezegd zo snel mogelijk wordt opgespoord en behandeld. Daarom moeten mensen toegang krijgen tot de beste diagnostische middelen en behandelmogelijkheden.
Verder streven de betrokken partijen ernaar dat er meer kankeronderzoek in Nederland wordt gedaan. Noodzakelijk is een nationaal digitaal ecosysteem waarbinnen informatie, kennis en data over kanker wordt gedeeld. Daarbij is het belangrijk dat mensen met kanker een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven behouden tijdens hun ziekte- en behandelproces. Het belangrijkste doel is misschien nog wel het voorkomen van kanker in de toekomst. Dank jullie wel KWF, IKNL en NFK voor het formuleren van gezamenlijke doelstellingen. Het kan niet anders zijn dat deze nationale agenda breed door zorgpartijen en de politiek wordt omarmd.
De kankerzorg in een nog veel sneller tempo verbeteren, willen we natuurlijk allemaal
De nationale kankeragenda is echter ambitieus. Om de punten op de agenda uit te voeren is lef, doorzettingsvermogen én samenwerking nodig, tussen alle partijen bij de kankerzorg betrokken zijn. Anders lopen we alsnog vast.
COVID-19 heeft ons allemaal geleerd, dat samenwerking tussen uiteenlopende partijen heel goed mogelijk is. Elke partij nam zijn verantwoordelijkheid in het traject om samen effectieve en op veiligheid onderzochte coronavaccins te ontwikkelen. Allerlei trajecten die normaliter jaren duurden, werden nu tegelijkertijd en overlappend uitgevoerd.
Ik ben ervan overtuigd dat zulke samenwerking ook mogelijk is op het gebied van de kankerzorg. Bij Pfizer zetten wij ons er dag in, dag uit voor in om de kankerzorg te verbeteren. Wij denken en werken graag mee aan de uitvoering van nationale kankeragenda. Wij zijn er klaar voor.
- https://www.kwf.nl/pers/daling-van-het-aantal-kankerdiagnoses-door-corona
- https://www.ntvg.nl/artikelen/de-kans-op-kanker-voor-nederlanders/volledig
- https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-doodsoorzaken-op-basis-van-sterfte
- https://nfk.nl/nieuws/kankerorganisaties-roepen-op-tot-nederlandse-kankeragenda